Irritatie van mond en keel, heesheid en hoesten.Zeer zelden een droge keel, zwelling van mond en keel. Spoel na het inhaleren uw mond. Dan heeft u minder kans op deze bijwerkingen.
Drie tot viermaal daags 1 of 2 inhalaties. In het begin van de behandeling kan er tot 4 inhalaties per keer worden gebruikt. Inhaleer niet meer dan 12 pufjes per dag.
Patiënten dienen er echter wel op te worden gewezen dat ze tijdens behandeling met ipratropiumbromide last kunnen krijgen van bijwerkingen zoals duizeligheid, accommodatiestoornissen, mydriasis en wazig zicht.
Ipratropiumbromide blokkeert de zenuwsignalen die naar de spieren rond de luchtwegen gaan, en salbutamol stimuleert specifieke receptoren (bèta2-receptoren) in de spieren.
De volgende bijwerkingen zijn gemeld bij het gebruik van dit medicijn. Vaak: - beving (tremor) - hoofdpijn - versnelde hartslag (tachycardie). Soms: - beverig gevoel en een snelle of onregelmatige hartslag (hartkloppingen/palpitaties) - kramp in de spieren - irritatie van mond en keel.
Voorbeelden van luchtwegverwijders die kort werken zijn salbutamol of ipratropium. Voorbeelden van luchtwegverwijders die lang werken zijn salmeterol of tiotropium. Luchtwegverwijders geven soms bijwerkingen, zoals: een droge mond.
Veelvoorkomende bijwerkingen van de luchtwegbeschermers zijn een geïrriteerde keel, heesheid en schimmelinfecties in de keel. Deze bijwerkingen voorkom je meestal door het aanleren van een goede inhalatietechniek. Bij deze middelen is het ook belangrijk om ná het inhaleren goed de mond en keel te spoelen met water.
hoesten (vooral bij dosisaerosolen);droge mond;heesheid;orofaryngeale candidiase (minder vaak bij ciclesonide).
Ipratropium vermindert de benauwdheid doordat het de verkramping van de luchtwegen tegengaat. Het vermindert ook de hoeveelheid slijm in de longen. Bij COPD is het meestal nodig om dit medicijn elke dag te gebruiken.
IPRATROPIUM NEUSSPRAY 20MCG/DO FLACON 120DOSES DMB
€ 61,35 exclusief afleverkosten.
Ipratropium is sinds 1974 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknaam Atrovent en Ipraxa en als het merkloze Ipratropiumbromide. Het is te verkrijgen in inhalatiespray (dosisaërosol), inhalatievloeistof en inhalatiepoeder.
Volgorde van de medicijnen
Als uw kind last heeft van benauwdheidsklachten moet er vijf minuten zitten tussen het inhaleren van de twee soorten medicijnen.
Ipratropium en fenoterol behoren tot de luchtwegverwijders. Artsen schrijven de combinatie voor bij chronisch obstructieve longziekte (COPD) en astma.
Atrovent (stofnaam: ipratropium) is een geneesmiddel voor inhalatie dat verkrijgbaar is in een puffer of als vloeistof voor aerosolverneveling. Het kan ook in combinatie met andere middelen (bijv. Ventolin) gebruikt worden. Atrovent verwijdt de luchtwegen door de verkramping ervan tegen te gaan.
Door het drinken van voldoende water kan slijm dunner worden. U kunt het daardoor makkelijker kwijt als u COPD hebt. Probeer elke dag zes tot acht kopjes water te drinken.
Sommige mensen krijgen na het inhaleren last van een hoestprikkel waardoor het moeilijk is om de adem vast te houden. Dit kunt u voorkomen door voor het inhaleren een slokje water te drinken.
Acetylcysteïne (oraal,inhalatie) wordt ontraden bij COPD; het is onzeker of acetylcysteïne een voordeel heeft boven placebo voor patiënten met COPD 1. Onderhoudsbehandeling met antibiotica wordt in het algemeen niet aanbevolen vanwege mogelijke resistentieontwikkeling en ernstige bijwerkingen 2.
Als je niet goed inhaleert, komt het medicijn bijvoorbeeld in de keel terecht. Helaas gaat er bij 70 procent iets mis in het gebruik van de inhalatoren. Denk aan het niet volledig uitademen naast het mondstuk of de adem niet lang genoeg vasthouden.
In dit artikel worden enkele geneesmiddelen waarbij benauwdheid vaak als bijwerking is gemeld besproken: nitrofurantöıne, cholesterolsyntheseremmers, be`tablokkers, acetylsalicylzuur en NSAID's, ACE-remmers en amiodaron.
Bij een puffer is dat het veelvoud daarvan en het gebruik neemt ook slechts een paar seconden in beslag, terwijl dat bij aerosol al snel een kwartier is, soms meermaals per dag. Voor mucoviscidose-patiënten is aerosol wel aanbevolen.Voor alle anderen vormt de puffer een betere oplossing.
Luchtwegverwijders hebben ook effect op andere organen. Het hart gaat bijvoorbeeld sneller kloppen.Bij hoge doseringen kunnen de handen gaan trillen, en kun je last krijgen van misselijkheid, hoofdpijn en duizeligheid.
In het begin kunt u naast de ontstekingsremmer ook nog een pufje met een luchtwegverwijder nodig hebben. Dit komt omdat de ontstekingsremmer pas na een paar weken goed begint te werken. Als u niet meer benauwd bent, blijft u de ontstekingsremmer elke dag gebruiken.
Magnesium helpt bij de verbetering van de algehele weerstand. Doordat het magnesium geinhaleert wordt, worden ook de luchtwegen schooner en vrij gemaakt van onzuiverheden door de ontstekingsverbeterende werking.