Er zijn heel veel soorten kunststoffen. Je kunt ze indelen in drie groepen: thermoharders, thermoplasten en elastomeren.
"Er zitten ongeveer 250 verschillende soorten plastics in verpakkingen en de huidige recyclingindustrie is maar in staat om 4 soorten plastics van elkaar te scheiden", zegt Jaap Vandehoek van Urban Mining Corp uit Rotterdam.
De meest gebruikte kunststoffen zijn polyetheen (LDPE en HDPE) en polypropeen (PP). Deze kunststoffen worden veel gebruikt in verpakkingen, naast PET. Belangrijke kunststoffen in de bouw zijn polystyreen (PS en EPS), PVC en PUR.
Van plastic met code 6 worden wegwerpborden, -bekers, -bestek, piepschuim en cd hoesjes gemaakt. Dit is een plastic die je echt zou moeten vermijden. Het bevat schadelijke chemicaliën die slecht zijn voor de gezondheid. Ook bij het produceren komen er schadelijke stoffen vrij die het milieu belasten.
Verbod op de verkoop van bepaalde plastic wegwerpproducten
Het gaat om plastic bordjes, bestek, roerstaafjes, rietjes, wattenstaafjes en ballonstokjes. Het verbod geldt ook voor drank- en voedselverpakkingen van zogenoemd geëxpandeerd en geëxtrudeerd polystyreen (EPS en XPS).
Is dit een plastic verpakking of een plastic product? Plastic verpakkingen mogen bijna altijd in de plasticbak, maar plastic producten (bijv.een plastic strandemmer of badeend) nooit: die horen bij het restafval. In het geval van een verpakking is het het belangrijkst dat de verpakking leeg is.
Plastic dat onomkeerbaar hard wordt onder hitte, ook wel thermoharders of duroplasten genoemd, zijn moeilijker te recyclen omdat ze niet kunnen worden vervormd. Polyurethaan, dat vaak gebruikt wordt in schuim, verf en lijm, is zo'n soort plastic.
Plastic wordt meestal gemaakt van aardolie en bestaat uit polymeren. Dat zijn lange moleculen van steeds dezelfde bouwstenen. Plastics zijn te verdelen in drie families: thermoplasten, die zacht worden wanneer je ze verhit, thermoharders, die bij verhitting dezelfde vorm behouden, en elastomeren, die elastisch zijn.
PP (polypropeen of polypropyleen) wordt gebruikt in veel verschillende producten, zoals plastic meubels, babyflesjes, broodtrommels en drinkbekers, speelgoed, auto-onderdelen en jerrycans. Ook in mondkapjes, luiers, tampons en touwen wordt PP gebruikt. Producten gemaakt van PP zijn veilig.
De plasticsoorten die je kunt recyclen zijn bijvoorbeeld HDPE, PET, LDPE en PP. We lichten deze soorten plastic even nader toe.
PVC. Polyvinylchloride (PVC) is een plastic dat wordt gebruikt als alternatief voor hout en beton. PVC is een goedkope en makkelijk bewerkbare vorm van plastic. Ook opblaasbare zwembadjes, regenkleding en zacht plastic speelgoed, zoals poppen, kunnen van PVC zijn gemaakt.
Kunststoffen of (Engels) plastics, zijn chemische verbindingen die door niet-natuurlijke scheikundige processen worden vervaardigd.
Zelfs hele kleine stukjes plastic van een paar millimeter zitten in de oceaan. Deze noemen we micro-plastics. Er zijn twee soorten microplastics: primaire stukjes die altijd al 5 millimeter of kleiner waren; en secundaire, die zijn ontstaan door verwering en fragmentatie van grotere plastic voorwerpen1,2,3.
Code 5: PP (betrouwbaar)
PP staat voor polypropeen, een sterke en flexibele vorm van plastic die zeer resistent is tegen chemische stoffen en bewerkingen. Polypropeen is onder andere terug te vinden in jerrycans, plastic meubelen, opbergbakjes, rietjes en auto-onderdelen.
Vuilniszakken worden gemaakt van polyethyleen. Dat zijn plastic korreltjes gemaakt van aardolie. Voor 1 normale vuilniszak als deze heb je ongeveer zoveel van die polyethyleen korreltjes nodig.
Spuitbussen: bij restafval
Spuitbussen (deodorant, slagroom) mogen in de meeste gemeentes niet in de bak of zak voor plastic, blik en drinkpakken, maar kunnen bij het restafval.
Zijn plastic bloempotjes toegelaten in de blauwe zak? Ja. Lege plastic potjes van bloemen en plantjes zijn toegelaten bij het PMD, maar je mag ze niet in elkaar steken.
De blikjes van je doperwten of mais vallen bij sommige afvalverwerkers niet meer onder het PMD of PMB afval. Zij zijn overgegaan op PD, oftewel plastic verpakkingen en drankkartons. Je lege blikjes horen in dat geval bij het restafval.
Plastic komt op verschillende manieren in de oceaan terecht: Afval (dat door mensen wordt achtergelaten of per ongeluk door de wind in zee wordt geblazen)Illegale dumping of onjuiste verwerking van afval. Lekken van stortplaatsen.
Plastic maakt niet alleen een vuilnisbelt van de kusten, maar schaadt ook de levensomgeving van zeedieren. Dieren raken verstrikt in grotere stukken plastic, en verwarren kleinere stukjes voor voedsel. Het inslikken van plastic deeltjes kan de vertering van voeding verhinderen.