Vooral bij de mannen loopt het aandeel kinderlozen uiteen per opleidingsniveau: lager opgeleiden blijven met 33 procent vaker kinderloos dan de hoger opgeleide mannen (22 procent). Bij vrouwen is dit andersom en zijn juist de hoger opgeleiden met 21 procent wat vaker kinderloos dan de lager opgeleiden (15 procent).
Onderzoek van dagblad Trouw en het CBS laat zien dat onder Nederlandse vrouwen van zestig jaar 5,5 procent bewust geen kinderen heeft. Bij vrouwen van 45 jaar oud ligt dat getal al op 8,5 procent.
Een kinderwens is maar deels aangeboren
Neemt niet weg dat nog altijd tachtig procent van de Nederlandse vrouwen en zo'n 75 procent van de mannen minstens één kind krijgt.
Leeftijd van moeder bij geboorte eerste kind
De gemiddelde leeftijd waarop Nederlandse vrouwen in 2020 hun eerste kind krijgen is 30 jaar. De gemiddeld leeftijd waarop vrouwen hun eerste kind krijgen stijgt al jaren. Tien jaar eerder waren vrouwen ruim 29 jaar. Dertig jaar eerder waren ze 27,5 jaar.
Kersverse vaders waren gemiddeld 32,7 jaar. Dat is drie maanden ouder dan vijf jaar eerder. Ook moeders kregen hun eerste kind gemiddeld later dan in 2013, de gemiddelde leeftijd steeg van 29,4 naar 29,9 jaar.
Zowel vrouwen als mannen die in 2020 uit huis gingen, deden dat iets eerder dan het jaar ervoor. Vrouwen waren gemiddeld 23,0 jaar, mannen 24,4 jaar toen ze het ouderlijk huis verlieten. In 2019 was dat 23,2 en 24,6 jaar. De meeste jongeren verlaten tussen hun 18e en 30e het ouderlijk huis.
Mannen kunnen vaak tot op hoge leeftijd kinderen verwekken. De kwaliteit van het sperma lijkt bij oudere mannen wel minder te worden. Vanaf 45 jaar worden de zaadcellen namelijk minder beweeglijk en de zaadlozingen kleiner. Het aantal afwijkende zaadcellen neemt licht toe.
Probeer samen helder te krijgen hoe jullie er allebei in staan. Doe dit door elkaar open vragen te stellen en daarbij écht naar elkaar te luisteren. Leg uit waarom het voor jou een belangrijk issue is en welke gevoelens en gedachten je daarbij hebt. Vraag je partner naar zijn of haar motieven.
Problemen met de vruchtbaarheid van de man kan verschillende oorzaken hebben. Vaak is de hoeveelheid en beweeglijkheid van de zaadcellen niet optimaal, waardoor de eicel niet op tijd kan worden bereikt. Een slechte zaadkwaliteit is meestal te wijten aan een stoornis in de spermaproductie (spermatogenese).
G Genoeg tijd voor jezelf, meer rust in huis, focus op je carrière: er zijn legio redenen om het bij één kind te houden. Vier vrouwen over de voordelen (en vooroordelen) van een gezin van drie: “We kunnen de wereld over reizen en vrij blijven leven, daar genieten we enorm van.”
Onvruchtbaarheid treft zowel mannen als vrouwen. Bij 30% van de koppels is de vrouw onvruchtbaar. Bij 30% van de koppels is de man onvruchtbaar. Bij 30% van de koppels is zowel de man als de vrouw onvruchtbaar.
Aantal kinderen en jongeren in Nederland
Dit komt neer op circa 28 procent van de bevolking.
Mannen zijn bijna nooit helemaal onvruchtbaar, maar zijn minder vruchtbaar (subfertiliteit). Bij ongeveer 30% van de paren die niet zwanger worden, komt dat door een verminderde vruchtbaarheid van de man. Als een man verminderd vruchtbaar is, betekent dit meestal dat er een probleem is met zijn zaadcellen.
Ga het gesprek aan met je partner. Wat is de reden dat hij geen kinderen wil en is dit duidelijk voor jou? (bijv. maatschappelijke overwegingen, druk leven, financiële last, kinderen niet leuk vinden, bang zijn dat hij niet geschikt is). Probeer oprecht te luisteren, mét interesse en zonder onderbrekingen.
De simpelste reden om kinderen te nemen is natuurlijk dit: kinderen krijgen zit in onze natuur, de mens moet zich voortplanten om te blijven bestaan. Misschien is het daarom ook juist wel een goede reden om het níet te doen, maar daarover later meer.
Maar vanaf 30 jaar daalt de vruchtbaarheid bij de vrouw enorm snel. De kans om zwanger te worden is dan elke maand ongeveer 15 tot 25%. Vanaf 35 jaar is de kans nog maar 7 tot 15% iedere maand. Tussen de 45 en de 60 jaar komen de meeste vrouwen in de menopauze en is de vrouw eigenlijk niet meer vruchtbaar.
Hoeveelheid zaadcellen
Normaal komen er bij een zaadlozing 60 tot 150 miljoen zaadcellen vrij. Per milliliter zijn dat er zo'n 20 tot 50 miljoen. Bij minder dan 20 miljoen zaadcellen per milliliter spreekt men van oligozoöspermie (verminderd aantal zaadcellen). Soms zijn er helemaal geen zaadcellen in het sperma.
De meeste jongeren verlaten tussen hun 18e en 30e het ouderlijk huis. Van de 18-jarigen woonde 89,2 procent op 1 januari 2022 nog bij één of beide ouders. Met 25 jaar was dat 30,8 procent, en van de 29-jarigen was 11,1 procent nog thuiswonend. Vrouwen zijn minder vaak thuiswonend dan mannen.
Ga naar JAC of CLB. Het JAC of CLB bekijkt samen met jou wat je best doet. Vaak kan iemand bemiddelen tussen jou en je ouders, waardoor je toch samen tot een oplossing komt.
Steeds vaker wonen mensen alleen. Inmiddels delen zo'n 3 miljoen Nederlanders, 17,4 procent van de bevolking, hun huis met niemand. De enigen die minder vaak alleen wonen zijn zeventigers en tachtigers.
Vooral bij de mannen loopt het aandeel kinderlozen uiteen per opleidingsniveau: lager opgeleiden blijven met 33 procent vaker kinderloos dan de hoger opgeleide mannen (22 procent). Bij vrouwen is dit andersom en zijn juist de hoger opgeleiden met 21 procent wat vaker kinderloos dan de lager opgeleiden (15 procent).
Hoeveel huishoudens zijn er in Nederland? Begin 2022 waren er 8,1 miljoen particuliere huishoudens in Nederland, waarvan 3,2 miljoen eenpersoonshuishoudens. Gemiddeld wonen er 2,13 mensen in een Nederlands huishouden, in 1962 was de gemiddelde huishoudensgrootte nog 3,53.
Ja, dat kan zeker! Als je zonder voorbehoedsmiddelen seks hebt met een jongen (waarbij zijn sperma in jouw vagina terecht komt) kun je altijd zwanger worden. Dus net zo goed als het de eerste keer is. Dit kan trouwens ook gebeuren als je alleen maar friemelt met elkaar.