Het aanbieden van afval op de recyclageparken is in principe beperkt tot één maal per dag per adres, met een maximum van 250 kilogram. De bezoekers dienen zich aan te melden met vertoon van een geldig identiteitsbewijs.
In Oostende mag afval pas vanaf 5 uur 's morgens worden buitengezet en kan het worden opgehaald vanaf 7u. Wie afval te vroeg buitenzet riskeert een GAS-boete van 60 euro. Tijdens de controle op zondagavond in de wijken Mariakerke en het centrum deed de politie 33 vaststellingen, waarvan 5 op heterdaad.
Gebruik voor huisvuil uitsluitend de zakken van de stad Oostende. Ze zijn te koop in de meeste winkels(°). Kleine zakken kosten 0,70 euro per stuk, grote zakken kosten 1,40 euro per stuk.
Voortaan nieuwe blauwe zak!
In de huidige blauwe PMD-zak mogen enkel plastic flessen en flacons, metalen verpakkingen en drankkartons. Daar komen nu alle andere plastic verpakkingen bij (potjes, schaaltjes, bakjes, folies en zakken).
Per gezin mag je maximum 3 keer per week naar het recyclagepark (dus maximum 3 x 1 m3/week).
Het inzamelsysteem en de tarieven zijn er overal hetzelfde. Je kan dus naar het recyclagepark gaan dat het best voor jou bereikbaar is, ook al ligt dat niet in jouw gemeente.
De eerste 125 kilogram recycleerbaar afval gratis
Jaarlijks mag elk gezin de eerste 125 kg recycleerbaar afval gratis brengen. Je mag tijdens die bezoeken wel enkel recycleerbaar afval brengen. Heb je ook niet-recycleerbaar afval bij, dan moet je betalen.
Op het recyclagepark kan je terecht met heel wat afval. De grondstoffen van deze afvalsoorten worden zoveel mogelijk tot grondstoffen voor nieuwe producten gerecycleerd. Sorteer je afval daarom op voorhand opdat je je afval probleemloos in de verschillende containers kan gooien op het recyclagepark.
gewicht kleine huisvuilzak: 5 kg. Per ophaalbeurt mag u max. 8 kleine huisvuilzakken of max. 4 grote huisvuilzakken buitenzetten.
Houtafval kan je naar het recyclagepark brengen. Dit is vanaf 1 januari 2020 betalend (€ 0,05/kg).
11,00 euro per zitplaats voor zetels en zitbanken.
Als het afval in volume beperkt is, kan je je bouwpuin op het gemeentelijk recyclagepark kwijt. Dit bouwpuin mag uitsluitend bouwmaterialen als beton, bakstenen, tegels en dakpannen bevatten. Houtafval, kunststoffen en metalen zijn uit den boze.
De meest voorkomende keuze is om het restafval te vernietigen. Alle overgebleven restafval bestaande uit laminaat, hout of pvc vallen onder 'grofvuil'. Daarnaast zal je ook plastic, karton, ondervloer en wellicht lege tubes kit of lijm overhouden. Dit kan eveneens weg gedaan worden als grofvuil.
Uit veiligheidsoverwegingen accepteren wij geen contant geld op de milieustraat. U kunt alleen met uw pinpas betalen. De maximumsnelheid op de milieustraat is 15 kilometer per uur.
Ook röntgenfoto's kan je bij je apotheker binnenbrengen maar je kan hiermee ook terecht op het containerpark bij KGA. Het zilver uit röntgenfoto's wordt gerecycleerd.
Aannemende dat er net zo veel ongeinteresseerde vervuilers als milieubewuste mensen zijn en het midden evenredig is verdeeld, en de helft van de mensen een kat heeft en iets meer dan 2 keer per week de hele bak verschoont, kom je op gemiddeld ongeveer 33 + 26 = 59 zakken.
Breng geen (huis)vuilzakken naar het recyclagepark, want ze zijn er niet toegelaten. Als je goed sorteert, kan je heel wat van je afval meegeven met de huis-aan-huisophalingen: pmd, papier en karton en gft.
Plastics (kunststoffen) op het recyclagepark
PMD: alle huishoudelijke plastic verpakkingen die kleiner zijn dan 8 liter mogen in de PMD-zak.
In Nederland produceren we jaarlijks bijna 490 kilo afval per persoon. Rond de 60 procent daarvan leveren we gescheiden in. Papier en glas staan aan kop: daarvan brengen we meer dan 75 procent naar de papierbak of glasbak. Van het gft wordt 65 procent gescheiden, plastic verpakkingen en drinkpakken zijn in opmars.