Hoe werken salarisschalen? Binnen de schaal ontvang je bij goed functioneren meestal jaarlijks een salarisverhoging. Je verhuist dan naar de volgende hogere trede van de schaal. Deze salarisverhoging wordt ook wel periodiek genoemd.
Bij elke trede hoort een bepaald bruto salaris. Normaliter krijg je als ambtenaar elk jaar een salarisverhoging, die bestaat uit één trede omhoog binnen dezelfde salarisschaal. Vanwege deze periodieke verhoging wordt een trede ook vaak een periodiek genoemd.
Het aantal jaren ervaring in je functie zorgt er meestal voor dat je salaris groeit binnen een loonschaal. Bij elk jaar ervaring hoort een periodiek of functiejaar. Hoe meer jaren ervaring je hebt, hoe meer periodieken je krijgt en hoe hoger je loon wordt.
Een periodiek staat voor een bedrag dat wordt opgeteld bij het maandsalaris. Bij goed functioneren, krijgt een ambtenaar er elk jaar een periodiek bij tot hij aan het eind van zijn schaal is gekomen.
In principe groei je bij goed functioneren voor ieder gewerkt jaar één trede en kun je jaarlijks meer gaan verdienen. Als je bent uitgegroeid, heb je een promotie nodig naar een hogere schaal om te kunnen blijven groeien.
De loonschalen zijn verdeeld in tredes: hoe meer werkervaring je hebt, hoe hoger je trede en hoe hoger je bruto salaris. Na een bepaald aantal jaar bereik je een plafond en groeit je salaris niet meer verder. De loonschalen worden opgeschreven in een salaristabel.
Overstappen naar een hogere schaal is alleen mogelijk als je promotie maakt of als je in je huidige functie groeit, van bijvoorbeeld een junior naar een senior. Binnen een schaal kun je ook groeien, omdat zo'n schaal weer uit treden bestaat. Functioneer je goed? Dan ontvang je meestal elk jaar een salarisverhoging.
Wanneer je op bepaalde vaste momenten meer loon krijgt, wordt dit periodieke loonsverhoging genoemd. De bepaalde periodieke loonsverhogingen zijn vaak opgenomen in je collectieve arbeidsovereenkomst (cao) en/of contract. In principe kan deze regeling voor alle werknemers gelden, ongeacht leeftijd of dienstjaar.
Het werkt namelijk zo: je komt in een bepaalde loonschaal wanneer je een baan hebt. En elk jaar ga je een trapje omhoog. Dat heet een 'periodiek'. Dus elk jaar krijg je meer salaris.
Elke salarisschaal kent een aantal treden, ook wel salarisnummers of salaristreden genoemd. Bij iedere trede hoort een bruto salaris. Bij uw indiensttreding ontvangt u een salaris dat hoort bij de laagste trede van uw salarisschaal (salarisnummer 0) tenzij u daar andere afspraken over heeft gemaakt met uw werkgever.
Over het algemeen wordt een periodiek percentage gehanteerd dat ligt tussen de 2% en de 5%.
Als je goed functioneert schuif je elk jaar 1 stapje omhoog tot je de laatste trede van de schaal bereikt, je salaris blijft vervolgens gelijk. Over de schaal die bij jouw functie hoort kun je vaak niet onderhandelen. Wel kun je in gesprek gaan over de trede waarin je start.
Veel cao's staan je toe om je medewerkers een hoger loon te betalen dan is voorgeschreven. Ook dan ben je verplicht om de voorgeschreven periodieke loonsverhogingen door te voeren. Je mag dus niet een periodiek overslaan om bijvoorbeeld weer op gelijke hoogte met het cao-loon te komen.
In de meeste gevallen schuif je horizontaal door als je een schaal omhoog gaat. Dat betekent dat je op dezelfde trede blijft, maar dan wel in een hogere schaal. Hoe de inschaling precies werkt, kun je ook lezen op Loonwijzers pagina over cao-lonen.
Periodieke loonsverhoging
Goed om te weten: je mag een medewerker vaak meer betalen dan het cao-loon. Maar als er een periodieke loonsverhoging verplicht is, ben je verplicht de verhoging elke keer door te voeren.
In de meeste gevallen start je in je nieuwe schaal dan ook in periodiek 3. Dit is niet vastgelegd in de CAO schalen, dus dat verschilt per geval.
De minimumleeftijd voor functiejaren-opbouw in de cao MvT lag voorheen op 23 jaar, maar is met ingang van 1 juli 2019 verlaagd naar 21 jaar. Elk jaar hebben medewerkers recht op een functiejaar, tot zij het maximum in de salarisschaal hebben bereikt.
Een periodiek is een extra bedrag boven het minimum van de salarisschaal. Bij goed functioneren, krijgt een ambtenaar elk jaar een periodiek erbij. Totdat hij aan het eind van zijn salarisschaal zit.
In uw cao staat dan omschreven dat u bij jaarlijks goed functioneren recht heeft op een loonsverhoging. Als u geen standaard loonsverhoging heeft dan kunt u hierover wel onderhandelen met uw werkgever. U kunt aangeven dat u bijvoorbeeld goed functioneert en een extra waarde voor het bedrijf bent.
Enkele factoren die ervoor zorgen dat een salaris hoger is dan gemiddeld: expertise, ervaring, schaarste, leidinggevende, locatie en verantwoordelijkheden. Over het algemeen kunnen ervaren professionals een hoog maandelijks salaris van meer dan €3.500,- bruto verwachten.