Bij een formele vereniging zijn de statuten opgesteld door een notaris, in een notariële akte vervat en gedeponeerd bij de KvK. Informele verenigingen hebben minder bevoegdheden. Zij kunnen geen registergoederen verkrijgen en geen erfgenaam zijn.
Een vereniging is een democratische rechtsvorm waar iedere stem telt. Dit heeft soms tot gevolg dat besluitvorming traag verloopt . Een stichting is een organisatievorm zonder leden. Het heeft maar één doel: de belangen van derden te bevorderen.
De vereniging is een rechtspersoon met leden die bij notariële akte is opgericht. De vereniging heeft minimaal twee leden en het bestuur houdt hiervan een ledenlijst bij. De vereniging heeft (doorgaans) geen winstoogmerk, aan wie de vereniging geen winst mag uitkeren.
Een vereniging is een non-profit rechtspersoon die gericht is op een bepaald doel of gezamenlijke passie zoals sport of muziek. Een vereniging moet ten minste twee leden hebben. Alle leden hebben tijdens de Algemene Leden Vergadering (ALV) inspraak in het dagelijkse bestuur van de stichting.
Het bestuur van een vereniging is belast met het besturen van de vereniging en is als zodanig formeel eindverantwoordelijk voor het voortbestaan van de vereniging. Op grond van de wet moet het bestuur uit minimaal drie bestuursleden bestaan, namelijk een voorzitter, secretaris en penningmeester.
Een vereniging heeft altijd een bestuur en leden. Het bestuur bestaat minimaal uit een voorzitter, secretaris en penningmeester. De leden zijn samen de algemene ledenvergadering. Met hun stemrecht beslissen leden over de vereniging.
De nadelen:
Zorg: je bent niet verzekerd voor de sociale verzekeringen. Aansprakelijkheid: kies je voor een vereniging met beperkte rechtsbevoegdheid dan ben je als bestuurder aansprakelijk met het privévermogen. Financieel: het doel van de vereniging mag niet winst maken zijn.
Verenigingen met volledige rechtsbevoegdheid hebben dezelfde rechten en plichten als een burger. Ze kan het bijvoorbeeld een huis kopen, geld lenen en een erfenis ontvangen. Wanneer iemand met zijn vereniging subsidie wil ontvangen, moet hij vaak een vereniging hebben met volledige rechtsbevoegdheid.
Een vereniging heeft leden en die bepalen het beleid.Dat is het grootste verschil tussen een vereniging en een stichting.Een stichting heeft meestal donateurs, die bepalen niet het beleid. Beide zijn non profit, dus niet gericht op winst.
Meestal kies je een vereniging als je samen maatschappelijke activiteiten wilt ontplooien, bijvoorbeeld bij een sport- of buurtvereniging. Een stichting richt je meestal op om een ideëel doel te behalen of je daarvoor in te zetten, bijvoorbeeld voor een goed doel. Een persoon kan een stichting oprichten.
U kunt een vereniging oprichten bij notariële akte, onderhandse akte of mondelinge afspraak. Daarvan kan alleen de vereniging die bij notariële akte is opgericht volledig rechtsbevoegd zijn. De statuten zijn het belangrijkste document van elke vereniging.
Een vereniging zonder bestuur is juridisch mogelijk, namelijk wanneer alle bestuursleden ontslagen worden, moeten aftreden of ontslag nemen. Wanneer je een van de laatste bestuurders bent dan geldt dat bestuursleden wel verplicht zijn tot een behoorlijke vervulling van hun taak (art. 2:9 BW).
Een vereniging heeft beperkte rechtsbevoegdheid als de statuten niet zijn opgenomen in een notariële akte. Dit wordt ook wel een 'informele vereniging' genoemd.
Een informele vereniging hoeft namelijk niet officieel te zijn opgericht en hoeft geen op schrift gestelde statuten te hebben. Toch kan ze wel eigenaar zijn van goederen, en dus rechthebbende op het saldo een bankrekening.
Als je een vereniging opricht, moet je dat doen bij de notaris met een officiële oprichtingsakte. En de vereniging moet je ook inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Hiermee is je vereniging een officieel rechtspersoon en ook als zodanig verantwoordelijk en aansprakelijk.
De stichting is een rechtsvorm met rechtspersoonlijkheid. Dat betekent dat de bestuurders meestal niet aansprakelijk zijn met hun privévermogen voor eventuele schulden. Anders dan de vereniging, heeft een stichting geen leden. Daardoor hoeft er geen ledenvergadering plaats te vinden om belangrijke besluiten te nemen.
Stichtingen en verenigingen: winst en vennootschapsbelasting
Stichtingen en verenigingen zijn belastingplichtig voor de vennootschapsbelasting als zij een onderneming drijven. U betaalt dan vennootschapsbelasting over de winst van uw stichting of vereniging.
Een stichting heeft geen leden, maar wel een bestuur dat verantwoordelijk is voor het behalen van het doel. Een vereniging is meer geschikt als je een groep mensen bij elkaar wilt brengen met een gemeenschappelijk doel. Een vereniging heeft leden en een bestuur.
De feitelijke vereniging heeft als voordeel dat ze niet wettelijk geregeld is, waardoor het een veel soepeler instrument is dan een vzw ( geen oprichtingsformaliteiten of publicatievereisten, de leden bepalen zelf hoe het bestuur en de werking van de vereniging eruit ziet, …).
Hoe lang mag je voorzitter zijn? Wettelijk gezien kun je onbeperkt voorzitter zijn.
Naast een bestuur kunt u ook een raad van commissarissen hebben. Dit heet ook wel een raad van toezicht (rvt). De raad van commissarissen (rvc) houdt toezicht op het bestuur en het beleid van de organisatie. Een rvc is niet verplicht.
Ja, verenigingen moeten volgens de wet een voorzitter, secretaris en penningmeester hebben. Maar je kunt in de statuten wel anders bepalen. Bijvoorbeeld een andere of juist geen functieverdeling.
In principe onbeperkt, er is namelijk geen wettelijke bepaling over een maximale bestuurstermijn. In de praktijk zie je dat bij veel verenigingen een statutaire beperking is opgenomen, waarbij bestuurders voor een periode van vier jaar benoemd worden en daarna één of twee keer herkozen kunnen worden.
In de statuten kan van die bepaling worden afgeweken. Dat betekent dat, een penningmeester van een kleine vereniging tegelijkertijd ook voorzitter kan zijn, mits deze mogelijkheid in de statuten is opgenomen. De meest voorkomende combinatie van functies is overigens penningmeester en secretaris.