Hoewel de waterbehoefte varieert van plant tot plant, raden we aan je planten 1 tot 2 keer in de week water te geven. Het is sowieso beter om ze 1 keer per week een flinke scheut te geven dan elke dag een beetje.
De juiste hoeveelheid is 'net zoveel als de grond kan opnemen. ' Indien je de plant uit de pot tilt, en er is geen bodempje water, dan zit de hoeveelheid goed. Anders heb je misschien wat te veel water gegeven. Afhankelijk van je plant zelf, geef je ze om de zoveel dagen/weken water.
Hoeveel water geef je een plant? De meeste planten krijgen liever in één keer wat meer water dan elke keer een klein beetje. Zorg er wel voor dat je niet te veel geeft, dit merk je als de aarde altijd vochtig blijft. Je maakt dan kans op wortelrot en dan is het al snel gedaan met de plant.
Tip: Om te controleren of een plant water nodig heeft kun je een vinger twee vingerkootjes diep in de grond steken.Als er wat aarde aan je vinger blijft zitten is de grond vochtig genoeg. Komt je vinger schoon uit de potgrond, dan is dat een teken dat de grond te droog is en je plant water nodig heeft.
Als de potgrond volledig droog aanvoelt, kunt u de plant water geven. Het is beter regelmatig kleine beetjes te geven, dan veel water in één keer. Op die manier voorkomt u dat de plant “verdrinkt” in teveel water. In de winter moet de grond helemaal uitgedroogd zijn voordat de kamerplant opnieuw water krijgt.
Staat je plant in een plastic binnenpot, dan kun je hem gemakkelijk optillen en kijken of er water onderin de sierpot staat. Is dat het geval, dan heeft je plant te veel water gekregen. Staat je plant direct in een sierpot? Dan kun je met je vinger voelen hoe vochtig de potgrond is.
Over het algemeen kunnen de meeste kamerplanten wel 2 weken zonder water overleven. Echter, na deze periode kunnen de wortels schade oplopen, vooral als je na de twee weken vakantie de planten probeert te redden door veel water te geven.
Kamerplanten die veel water nodig hebben zijn onder andere Ficussen, Calathea's en palmen. Belangrijk is dat je er altijd op moet letten dat de plant niet met z'n wortels in het water komt te staan om wortelrot te voorkomen.
Door te sproeien met een plantenspuit, verhoog je namelijk de luchtvochtigheid. Sproei minstens één keer per week je planten en in de winter liever nog wat vaker. Pas op: Vetplanten en cactussen hoeft je te besproeien, die kunnen goed tegen droge lucht.
Kraanwater is alleen niet de beste optie voor je kamerplanten, omdat hier kalk en magnesium in zit. Hoewel wij het prima kunnen drinken, kunnen deze stofjes er vooral bij grotere hoeveelheden voor zorgen dat je witte plekken in de bladeren en witte aanslag op de potgrond krijgt.
Als de potgrond volledig droog aanvoelt, kunt u de plant water geven.Het is beter regelmatig kleine beetjes te geven, dan veel water in één keer. Op die manier voorkomt u dat de plant “verdrinkt” in teveel water. In de winter moet de grond helemaal uitgedroogd zijn voordat de kamerplant opnieuw water krijgt.
Steek je vinger wel tot minimaal een vingerkootje in de grond, want daar zitten de wortels pas. Als je plant al wat langer te veel water krijgt kan je dat zien aan de bladeren.Ze zullen lichtgroen of geel worden en uiteindelijk van de stam afvallen.
Heb je een keer gekookt water over, dan kan het zeker geen kwaad om dat aan je planten te geven. Wel eerst even af laten koelen natuurlijk. Als je het aan je plant geeft, gaat het in ieder geval niet verloren door de gootsteen!
Het tijdstip van je plant water geven, maakt ook nog uit. Over het algemeen wordt namelijk aangeraden dat je het beste in de ochtend kan gieten. Op dat moment zijn zowel je planten, als het water koel. In de zomer vinden kamerplanten het namelijk niet zo prettig om in of na een hete middag water te krijgen.
Ook als je je in de buurt van water bevindt, verbrand je sneller omdat water het zonlicht reflecteert. Maar planten zijn geen mensen. Het 'vergrootglaseffect' van waterdruppels is te miniem om bij planten verbranding te veroorzaken. Voor eens en voor altijd: ja, je mag planten water geven in de zon!
Vul een fles met lange hals met water, draai het dopje dicht en maak kleine gaatjes in het dopje. Plaats de fles vervolgens omgekeerd in de bloempot, zodat het deksel zich dichtbij de plantenwortels bevindt. Je plant zal de hoeveelheid water opnemen die ze nodig heeft terwijl je op vakantie bent.
U doet het waarschijnlijk zelden tot nooit, maar in de tuin plassen is helemaal zo gek nog niet. Urine bevat namelijk stikstof en fosfaat, en beide zijn goed voor de plantjes. Fosfaat wordt op dit moment vooral uit mijnen gehaald, maar die raken langzaam maar zeker uitgeput.
Geef voor vertrek de planten een flinke scheut water, of laat ze zichzelf volzuigen met water door ze in een grote bak met water te plaatsen. Dan pakken de planten zelf de hoeveelheid die ze nodig hebben en kun jij onbezorgd op vakantie. Een week zonder water zullen de meeste kamerplanten overleven.
Geef je kamerplanten dan ieder half jaar een Pokon Kamerplanten Voedingskegel. Beide producten zijn geschikt voor alle kamerplanten. Dit geldt ook klassieker (groene fles met gele dop) en de kamerplanten voeding in poedervorm.
Sierasperge
De sierasperge is een van de sterkste kamerplanten en daarom geschikt voor mensen die zelf geen groene vingers hebben. Je kunt 'm het beste één keer per week water geven, maar als je dit een keer vergeet is dat geen ramp.
Steek altijd even de vochtigheidsmeter in de grond en viola, je ziet direct of je plant al dorstig is. Bij grote potten kun je de meter op verschillende plekken in de grond steken, zodat je voorkomt dat de grond aan één kant droog is en aan de andere kant vochtig.
Heb je jouw plant te weinig water gegeven? Dan worden bladeren vaak slap, rimpelig en donkerder van kleur. Geef dan niet direct een enorme plens water! Bij teveel water zullen de wortels dit niet meer opnemen, en kunnen ze gaan rotten.
Hoe lang leven kamerplanten gemiddeld? Gemiddeld leven kamerplanten 2 tot 5 jaar. Hierna stoppen planten met bloeien en kun je het beste investeren in een andere plant.
3. Geef minder – en zeker geen koud- water. Planten hebben in de winter echt minder water nodig. Ga over naar één keer in de week water geven (in plaats van bijvoorbeeld twee keer in de week in de zomer).