Leg het vanillestokje op een snijplank en snij het stokje overlangs door. Schraap vervolgens de zwarte vanille zaadjes, ook wel merg genoemd, met het mesje uit het stokje. Deze zaadjes bevatten de meeste smaak en kunnen daarom het gerecht beter op smaak brengen.
Laat het gebruikte vanillestokje drogen en mix het fijn in een koffiemolen of een kleine mixer. De vermalen stokjes kun je zo als smaakmaker verwerken in allerlei gerechten. Lege vanillestokjes kun je ook meekoken mee in stoofpotjes, pudding of confituur om er nog het allerlaatste beetje smaak uit te halen.
Hoe gebruik ik vanille
Een vanillestokje kun je gebruiken door: het stokje in een warme vloeistof te laten trekken en zo de vloeistof (bv melk/room) te infuseren met het vanille aroma of. het vanillestokje in de lengte te halveren, het merg er voorzichtig uit te schrapen met een mes en dit merg gebruiken als smaakmaker ...
Vanillestokjes kunt u ook vaker dan één keer gebruiken. Wanneer u bijvoorbeeld vanillestokjes laat meekoken in een gerecht, kunt u deze na gebruik afspoelen en laten drogen om op een later tijdstip opnieuw te gebruiken.
Van oudsher is vanille-extract zelfs een middel om ziektekiemen aan te pakken. Naast antioxidanten en antibacteriële stoffen bevat vanille-extract ontstekingsremmende stoffen. Dat is goed nieuws voor onze gezondheid, want ontstekingen liggen aan de basis van veel ziekten.
Vanille is een van de duurste specerijen ter wereld omdat de vraag veel groter is dan het aanbod. Bijna alle vanille komt nu uit Madagascar. De aanvoer uit dat land is wisselvallig, net als de kwaliteit. Het kweken is ingewikkeld omdat het bestuiven van de bloemen met de hand moet gebeuren.
Vanille-aroma is gemaakt van vanilline, dat is een synthetische smaakstof met een vanillesmaak en geur. Vanille-extract: dit extract wordt gemaakt op basis van echte vanillestokjes, water en ethanol (alcohol). Alcohol onttrekt de vanillesmaak uit de boon waardoor je een pure vanillesmaak krijgt.
Wie vanillestokjes nodig heeft voor een lekkere taart, kan flink schrikken van de prijs in de supermarkten. Bij Albert Heijn of Jumbo betaal je wel 4 euro voor een stokje van twee tot drie gram. Bij leveranciers is dat niet anders.
Een goede en raadzame manier van bewaren is om de stokjes in een luchtdichte verpakking op een koele, donkere plaats te bewaren, luchtdicht is niet per se vacuüm, maar bijvoorbeeld een dichtgeritst plastic zakje. Als u het op deze manier bewaart, kunnen uw vanillestokjes tot 1 jaar goed blijven.
Zo vervang je het merg van 1 (flinke) vanilleboon:
Verminder de hoeveelheid suiker en en voeg 6 zakjes vanillesuiker toe.
Vanille komt uit vanillestokjes. Het zijn de vruchten van een bepaalde klimorchidee, de Vanilla planifolia. De vruchten van deze tropische klimplant lijken op een soort groene peulen, maar het zijn eigenlijk bessen. Ze worden onrijp geplukt en zijn dan ook nog groen.
Als u verse vanillestokjes gebruikt, komt één vanillestokje overeen met ongeveer 1 à 2 theelepels vanille-extract. Om vanille-extract te vervangen door vanillepoeder, heb je ongeveer twee gram poeder nodig ter vervanging van twee theelepels essence.
De beste vanille komt van het eiland Madagaskar. Als je dat op een verpakking ziet staan, is het vaak al een goed teken. Maar let niet alleen maar op de herkomst, je kunt het meeste afleiden uit het stokje zelf. Zoals gezegd horen de stokjes niet hard en droog te zijn.
Vanillestokje bestellen | Albert Heijn.
Vanillesmaakstof. De vanille-orchidee (Vanilla planifolia) levert de specerij vanille(stokjes), die niet alleen wordt verwerkt in levensmiddelen, maar ook in onder andere tabak en parfum (het is een afrodisiacum). De plant komt oorspronkelijk uit Mexico, hoewel die nu bijna overal tussen de keerkringen wordt gekweekt.
Wanneer een vanillestokje overlangs doormidden wordt gesneden, zie je binnenin kleine zaadjes, het zogenaamde vanillemerg. Zwart van kleur en zeer aromatisch. Vanille van zeer goede kwaliteit is Bourbonvanille, afkomstig van het eiland Réunion dat vroeger Bourbon heette.
Denk aan water in flessen of pakken, lang houdbare melk, havermout, pinda's, pasta of rijst en ingeblikte groente, fruit, bonen en vis. Voordeel van zo'n noodrantsoen is dat je er voedzame maaltijden mee kunt samenstellen die vrij goed smaken en bij je voorkeur passen.
Bij de plus verkopen ze vanillestokjes van Silvo. Het zijn niet echt mooie peulen, maar ze zijn nog redelijk soepel en hebben een redelijk aroma. Prijs: € 1,99 per gram.
De supermarkten hebben schappen vol groenten in blik, mede door de lange houdbaarheid. Altijd handig dus om een aantal blikjes bonen in huis te hebben. Gedistilleerde drank zoals wodka, rum, gin, whiskey en tequila blijft in de eeuwigheid houdbaar. Ook als de fles al geopend is geweest.
Voor 1 kilogram vanille -het echte spul, niet het synthetische- betaal je dezer dagen 600 Amerikaanse dollar (ongeveer 550 euro) en meer. Daarmee is het zelfs duurder dan een kilogram zilver.
Het kan tot 3 jaar na het aanplanten duren vooraleer de eerste bloemen op de vanille-orchidee verschijnen. De vanille-orchidee is een klimplant die tot wel 15 meter lang kan groeien met vingerdikke vlezige stengels.
De vanillebonen zijn zeer rijk aan merg en vanilline, de stof die voor de kenmerkende vanille geur en smaak zorgt. Hierdoor is deze vanille onder andere uitermate geschikt voor gebruik in desserts. 1 stokje weegt ongeveer 3 a 3.5 gram.
Neem vanille-ijs. Je proeft dat het zoet is, en je denkt dat het naar vanille smaakt. Dat is mis, je proeft vanille niet, je ruikt het.
Vanille is een woord dat via het Frans aan het Spaans is ontleend. De uitspraakvariant [va(a)niejə] kwam er onder invloed van het Frans. Een vergelijkbaar voorbeeld is bastille. De variant [va(a)nilə] – of [va(a)nielə] – is de vernederlandste uitspraak.
Hierbij zijn vanillestokjes 2 maand (of langer) geweekt in alcohol met een percentage van minstens 35%. De ingrediënten van het extract bestaan dan ook (volgens het etiket) uit water, alcohol en organische vanille peul. Ook aroma is op basis van alcohol, maar dan met een percentage lager dan 35%.