Exitgesprekken geven u meer inzicht in de reden van vertrek van werknemers. Ook kunt u achterhalen hoe de werknemer het werken voor uw bedrijf heeft ervaren. De gesprekken geven meestal een goed beeld van wat er speelt onder werknemers, waardoor u belangrijke verbeterpunten binnen de organisatie kunt ontdekken.
Een exitgesprek is het laatste formele gesprek dat je met een vertrekkende werknemer voert. Je kan op dat moment in dialoog gaan over zijn positieve en negatieve ervaringen met de organisatie, leidinggevenden enzovoort.
Een exitgesprek is het gesprek dat je voert met iemand die de organisatie verlaat. Je stelt vragen om erachter te komen wat er verbeterd of veranderd moet worden.
Aanvullende tips exitgesprek
Zorg ervoor dat het exitgesprek een fijn gesprek is. Voorkom discussies over zaken waar je het niet over eens bent. Luister naar wat je medewerker te zeggen heeft. Het doel is tenslotte waardevolle informatie voor je bedrijf ophalen.
Werknemers kunnen om verschillende redenen beslissen hun ontslag in te dienen. Ze hebben een andere (betere) job gevonden, ze voelen zich niet meer op hun gemak bij hun huidige werkgever, of hebben het woon-werkverkeer onderschat.
Wat is een portfoliogesprek of eindgesprek? Bij een portfoliogesprek of eindgesprek wordt door het stellen van vragen aan de student geprobeerd te achterhalen of de student het vereiste competentieniveau heeft bereikt (Van Berkel, Bax & Joosten-ten Brinke, 2014).
Outplacement is een geheel van begeleidende diensten en adviezen die, in opdracht van een werkgever, door een dienstverlener, individueel of in groep worden verleend, om een werknemer in staat te stellen zelf binnen een zo kort mogelijke termijn een betrekking bij een nieuwe werkgever te vinden of een beroepsbezigheid ...
In een exitgesprek kunt u met de werknemer praten over zijn vertrek en zijn beleving van uw bedrijf. Het exitgesprek is het laatste formele gesprek dat u met uw werknemer voert. Aanleiding is het aangekondigde vertrek van de werknemer. U nodigt elke vertrekkende werknemer uit voor een exitgesprek.
Voor een goed exitgesprek maak je tijd vrij. Een uur is vrij normaal.
Een vrijstelling van outplacement houdt in dat u: geen outplacement moet vragen indien uw werkgever geen spontaan aanbod heeft gedaan; indien de werkgever toch spontaan outplacement aanbiedt, het aanbod mag weigeren zonder gevolgen voor uw recht op uitkeringen.
Als werknemer bent u verplicht om op het aanbod van outplacement in te gaan, anders kan u uw recht op een werkloosheidsuitkering verliezen. Een werkgever kan ook op vrijwillige basis outplacement aanbieden aan ontslagen werknemers die jonger zijn dan 45 jaar.
Medische overmacht is de vaststelling dat omwille van medische redenen de arbeidsovereenkomst niet langer kan worden uitgevoerd. Je werkgever kan je ontslaan als de arbeidsarts beslist: dat je definitief ongeschikt bent om het overeengekomen werk uit te voeren. er geen mogelijkheid is tot re-integratie.
Maister: "Er zijn twee manieren om de effecten van een manager te meten. In de eerste plaats kun je kijken naar de prestaties van de groep: winst, groei, klanttevredenheid, ontwikkeling van mensen. In de tweede plaats kun en moet je mensen uit de groep vragen om te evalueren of hun manager toegevoegde waarde levert.
Wat is een functioneringsgesprek? In een functioneringsgesprek bespreek je samen met je werknemer hoe de samenwerking verloopt en wat er (nog) beter kan. Het functioneringsgesprek is het tweede gesprek in de jaarlijkse gesprekscyclus als je ook een planningsgesprek en een beoordelingsgesprek houdt.
Na een slechte beoordeling zal de werkgever meestal een mogelijkheid geven om te verbeteren. Er wordt samen met de werknemer een verbeterplan opgesteld om zo tot het gewenste resultaat te komen. Voldoet de werknemer niet aan het verbeterplan, dan zal vaak een ontslagtraject worden ingezet.
Tijdens de eerste 2 jaar van uw ziekte of arbeidsongeschiktheid mag u niet worden ontslagen. Hierop zijn enkele uitzonderingen. Bent u langer dan 2 jaar ziek of arbeidsongeschikt? Dan kan uw werkgever ontslag voor u aanvragen bij UWV.
Het medisch ontslag is een recht. Dit wil zeggen dat je werkgever het niet kan weigeren. Er is wel een procedure medisch ontslag die je dient te volgen.
Je mag volgens de wet een werknemer wel ontslaan tijdens zijn of haar ziekteperiode, maar niet omwille van die ziekte. Dat is een belangrijk juridisch verschil. Je mag namelijk niemand discrimineren vanwege zijn of haar gezondheidstoestand, waaronder ziekte dus valt.
Hoeveel kost de outplacementbegeleiding? Als werkgever betaal je 1/12de van het wettelijk bepaalde brutojaarloon van je werknemer, met een minimum van 1800 euro en een maximum van 5500 euro.
Je hebt recht op outplacement als je ontslagen bent en je een opzegtermijn hebt van minstens 30 weken of een overeenstemmende vergoeding ontvangt. Deze regeling geldt niet als je ontslagen werd om dringende reden. Het outplacementtraject bedraagt 60 uur.
Een outplacementtraject duurt doorgaans tussen de 3 en 12 maanden. De looptijd van een outplacementtraject verschilt per kandidaat en wordt door veel factoren bepaald.
De professionele begeleiding van ontslagen werknemers naar een nieuwe werkkring of start van een eigen bedrijf brengt kosten met zich mee: de outplacement kosten.
Transitievergoeding gebruiken voor outplacement
De transitievergoeding is bedoeld om nieuw werk en daarmee een nieuwe inkomstenbron te krijgen. Via outplacement of scholing kunt u uw kans op een nieuwe baan vergroten.
Door een outplacementtraject ontstaat er een duidelijk einde van het dienstverband. Outplacement is onderdeel van de ontslagregeling. Hierdoor worden dure ontslagprocedures of ontslagvergoedingen voorkomen. Door outplacement is er vaak minder ziekteverzuim en een positieve werkhouding.