Met een Odyssee wordt een lange, zware tocht bedoeld. De herkomst van de term is terug te voeren naar het klassieke Griekse dichtwerk van Homeros genaamd De Odyssee.
Homerus schreef de Odyssee waarschijnlijk rond 800 voor Christus. Het verhaal beschrijft de avonturen die de Griekse held Odysseus meemaakt tijdens zijn tocht naar huis na afloop van de Trojaanse Oorlog. De Odyssee wordt geïnterpreteerd als zoektocht naar de zin van het leven.
In de Odyssee gaat het over de laatste 41 dagen van de eveneens tien jaren durende omzwervingen van de held Odysseus - de bedenker van de list met "het paard van Troje" - die zich de haat van de zeegod Poseidon op de hals heeft gehaald.
Volgens de Odyssee van Homerus was Odysseus koning van het eiland Ithaka. Hij vocht mee aan de kant van de Grieken in de Trojaanse oorlog, die tien jaar duurde. Odysseus bedacht de sluwe list met het houten paard, waardoor na tien jaar de Trojaanse oorlog werd gewonnen door de Grieken.
Waar zou De Odyssee een metafoor voor kunnen zijn? De Odyssee wordt veelal geïnterpreteerd als een metafoor voor de zoektocht naar de zin van het leven. Het hoofdmotief is de zoektocht van Odysseus naar zichzelf, en Penelope is daarbij de verpersoonlijking van zijn vroegere geluk en geborgenheid.
Hij was de onstuimige vrijers van Penelope te slim af en ging daarna in ballingschap in Epirus. Volgens één versie van de mythe stierf Odysseus in Ithaca door toedoen van zijn eigen zoon Telegon. Volgens andere versies stierf hij in Epirus of Aetolia of stierf hij in Etrurië.
Zijn naam werd reeds in de oudheid uitgelegd als een afleiding van "ὁ μὴ ὁρῶν", "de niet ziende", met andere woorden: zijn naam was een aanduiding dat hij blind was. Sommigen zijn van mening dat hij zijn ogen sloot, wanneer hij een verhaal vertelde en daardoor de bijnaam "de blinde bard" kreeg.
Volgens de Odyssee van Homerus was Odysseus koning van het eiland Ithaka. Hij vocht mee aan de kant van de Grieken in de Trojaanse oorlog, die tien jaar duurde. Odysseus bedacht de sluwe list met het houten paard, waardoor na tien jaar de Trojaanse oorlog werd gewonnen door de Grieken.
Na de Trojaanse oorlog verdwaalt Odysseus onderweg naar huis. Tien jaar lang zwerft hij rond en maakt hij veel avonturen mee. Ondertussen wordt zijn vrouw Penelope thuis in Ithaka steeds wanhopiger, want iedere man wil wel de plaats van Odysseus innemen.
Chr. beschreef Homerus de avonturen van Odysseus in de Odyssee. Odysseus was de koning van Ithaki en hij vocht samen met Agamemnon in de Trojaanse oorlog. Tijdens deze oorlog verblindde hij een zoon van Poseidon, de god van de zee.
Maar Priamus is vooral bekend als de koning van Troje tijdens de Trojaanse Oorlog. Aan het begin van de oorlog was hij een machtige en rijke koning, wiens rijk zich uitstrekte van Lesbos via Frygië tot aan de Hellespont.
De oorlog duurt al 10 jaar, als de Griekse held Odysseus een list bedenkt. Hij bouwt een groot houten paard waarin een paar Grieken zich verstoppen. Het paard wordt voor de poorten van Troje gezet. De Trojanen halen het paard als teken van de overwinning de stad in en het is feest.
En Aphrodite sprak uit dat Paris de mooiste vrouw ter wereld zou krijgen als hij voor haar koos. Dat laatste leek Paris wel wat, dus koos hij voor Aphrodite al de allerschoonste der godinnen. Hierna koos Paris ervoor om de mooiste vrouw Helena te schaken, wat uitliep op de Trojaanse Oorlog.
Odysseus haalde tijdens de terugreis al de woede van Poseidon op zijn hals, omdat hij het oog van Polyphemos, de zoon van Poseidon, had uitgestoken. Poseidon beloofde hem dan ook dat zijn terugreis niet helemaal zonder problemen zou verlopen.
De eerst bekende opgetekende Griekse verhalen over het ontstaan van hemel en aarde komen voor in de 8e eeuw v. Chr. en zijn geschreven door Hesiodos. De Griekse mythen en sagen zijn verzameld en doorgegeven door Homerus, die leefde in de 8e of 9e eeuw v.
Hij werd geboren in Ithaca en werd daar koning. Sommigen zeggen dat hij een leerling was van Chiron, een centaur. Al op zeer jonge leeftijd beleefde hij een reeks avonturen. De legende van Odysseus wordt echter belangrijk in het kielzog van de Trojaanse oorlog, waarin hij de hoofdrolspeler was.
Penelope is een Griekse meisjesnaam die 'bonte eend' betekent. Andere mogelijke betekenissen van de naam zijn 'weefsel', 'gezicht' en 'oog', maar deze zijn minder waarschijnlijk.
Troje of Truva ligt 30 kilometer ten zuiden van Canakkale in Turkije en op circa zes kilometer van de zeestraat de Dardanellen in Turkije. De moderne naam voor het archeologische Troje is Hissarlik, wat “plaats van vestingen” betekent.
De tovenares Circe - Een Griekse mythe over Odysseus en een tovenares. Lang en ver had Odysseus in zijn omzwervingen over de zee gezeild toen hij met zijn bemanning bij een eiland met de naam Aia belandde. Daar woonde de machtige tovenares Circe, de dochter van de zonnegod Helios.
De Sirenen zijn halfgodinnen uit de Griekse mythologie met het lichaam van een gier en het hoofd van een vrouw. Ze woonden op drie eilandjes in de Middellandse Zee in de buurt van Capri. Met hun gezang verleidden ze zeelieden in hun richting te varen.
Poseidon is de god van de zeeën en de wateren, maar ook van de paarden en de aardbevingen. Vandaar dat er zowel aan de kust als in het binnenland heiligdommen aan hem zijn opgedragen.
De Ilias vertelt over de wrok van Achilles en beschrijft slechts een korte episode van het einde van de Trojaanse Oorlog, die volgens de overlevering tien jaar geduurd heeft. Het is dan ook een misvatting te denken dat de Ilias de gehele Trojaanse Oorlog beschrijft.
Homerus ( William-Adolphe Bouguereau) Zijn beroemdste werken zijn de Ilias en de Odyssee. Het zijn de oudste literaire werken uit de Griekse geschiedenis. Helemaal zeker is echter niet dat Homerus de werken in zijn eentje schreef.
Na de aanblik van zijn dode zonen pleegde Amphion zelfmoord. Niobe zelf vluchtte naar de berg Sipylos in Klein-Azië, waar ze in een steen veranderde. Haar tranen vormden de Acheloüs, de grootste rivier van Griekenland.
De Ilias en het Odyssee zijn de bekendste werken van Homerus. Het eerste gaat over de Trojaanse Oorlog en het tweede over de omzwervingen van de held Odysseus. Opmerkelijk aan de Ilias is dat deze niet vertelt over het paard van Troje, dat wordt wel in de Odyssee vermeld.