Het hele werkwoord is kanoën; dat ziet er ook al wat vreemd uit, maar volgt gewoon de regels van het Nederlands. Van veel zelfstandig naamwoorden kun je een werkwoord maken door er -en achter te zetten. Omdat kanoen makkelijk verkeerd gelezen kan worden (door de klinkerbotsing), komt er een trema op de e: kanoën.
Kanovaren of kanoën is het zich voortbewegen in een kano door middel van een peddel, waarbij de vaarder met het gezicht in de vaarrichting zit. Een kano wordt gevaren met een enkelbladige peddel, ook wel steekpeddel genoemd, of met een dubbelbladige peddel.
Kano's zijn groter en zwaarder en hebben een open bovenkant, vergelijkbaar met een roeiboot. Kajaks daarentegen zijn slankere boten die ontworpen zijn voor stroomversnellingen en riviertochten. Hoewel sommige kajaks ook open kunnen zijn, is het merendeel gebouwd met een gesloten kuip.
Kanovaren is een brede sport en bestaat uit veel disciplines, waarvan toervaren de bekendste is. In deze discipline worden veel tochten gevaren. Het leuke is dat je daarbij in je eigen tempo kanokennis en -ervaring kunt opbouwen. Voor een toertocht of een wedstrijd meld je je eerst bij een kanovereniging.
Kanoën werd rond 1866 een echte watersport. Een Schotse advocaat John MacGregor maakte in de 19de eeuw een boot van hout. Het was het model de kajak. In 1866 richte hij de Britse Royal Canoe club op, vanuit deze club werd kano en kajak varen telkens bekender in Europo.
De bekendste rivieren in de Belgische Ardennen zijn de Ourthe, Lesse, Semois en Amblève. Langs deze rivieren heb je genoeg plekken waar je een kano of kajak kan huren. Vanuit daar kun je voor jong en oud een (uitdagende) route uitstippelen langs stroomversnellingen, rotsformaties, en indrukwekkende kastelen.
Waar kajakken in de Ardennen? Op de meeste rivieren kan het hele jaar door gekajakt worden. Er zijn verscheidene vertrekpunten om te peddelen op de riviertjes van de Ardennen; langs de verschillende rivieren bevinden zich diverse verhuurpunten van kajaks en kano's.
De mooiste afvaart van de Ourthe is het hele jaar open. Het traject van de stuwdam van Nisramont tot La Roche is een unieke afvaart over een lengte van 21 km met het accent op stroomversnellingen die voor iedereen bevaarbaar zijn.
Kajakken is verboden op de Semois door het Waalse Gewest omdat het waterpeil te laag is. We moeten wachten op genoeg regendagen om het waterpeil weer te laten stijgen.
Een open Canadese kano is dus geschikt voor 2 volwassenen, 2 volwassenen en 1 of 2 (kleine) kinderen, of 3 jongeren. Per kano krijgt u 2 peddels mee. Om zelfstandig te mogen kanovaren dient minimaal 1 persoon uit de groep 18 jaar of ouder te zijn.
In Nederland is de benaming kano een verzamelnaam voor de kajak en de canadees, de laatste wordt ook wel open kano genoemd. Het grootste verschil is dat je een kajak met een tweebladige peddel vaart en de canadees met een enkelbladige peddel.
De kano is beter geschikt voor langere tochten en wanneer je meer bagage mee wilt nemen. In een kano heb je namelijk vaak meer plek dan in een kajak en hij is stabieler. Daarentegen kun je met een kajak echt op avontuur. Een kajak gaat namelijk sneller en is door de smalle bouw beter geschikt voor de wildere wateren.
Zoals je eerder hebt kunnen lezen is kanoën dus een ontzettend goede full-body workout. Daardoor is kanovaren ook nog eens goed voor je hart. Je kunt het kanovaren namelijk vergelijken met een cardiotraining. Zo krijg je dus niet alleen sterkere spieren en een goede conditie, maar blijft ook je hart in topconditie.
Kanovaren is niet moeilijk, maar er is wel een aantal technieken die het varen makkelijker maakt. Zo is het met twee mensen in de kano fijn om te weten wat de achterste vaarder doet en welke taken er zijn voor de voorste vaarder. Samenwerken is belangrijk!
Ook ideaal als uitje in de vakantie! Vanuit Borkel en Schaft vaar je een mooie kanotocht van 8 kilometer in ongeveer 2 uur terug naar Valkenswaard. Deze kanotocht is geschikt voor jong en oud. 8 km is een leuke afstand voor een ochtend of middagje weg.
Omslaan in de kano is iets wat iedereen kan overkomen. Het is normaal. Een moment van onoplettendheid en het is gebeurd. Sommigen doen net alsof omslaan het einde van de wereld is.
Vanaf het water: als u in het water omslaat, draai dan eerst de kajak rechtop zodat die niet te veel water maakt. Zoek uw peddel een maak die goed vast aan de spinnen. U houdt met een hand de zijkant van het kuipzitje vast aan de dichtstbijzijnde rand en met de andere hand aan de andere rand.
Plan je avontuur en ga na hoeveel kilometer je per dag wilt varen. Bij een lage waterstand is 30 kilometer per dag voor de gevorderde peddelaar geen probleem. Echter is het soms fijn om je tijd te nemen. Ga je voor een culinaire lunch in de middag en neem je graag de tijd, plan dan rond de 20 km per dag.
Wat is de minimum-leeftijd om te kanoen? 1 persoon uit de kanogroep moet ten minste 18 jaar oud zijn (is er geen volwassen begeleider in de groep dan moet ieder lid een toestemmingsformulier door ouders in laten vullen). Kinderen moeten gedurende de kanotocht zelfstandig rechtop kunnen zitten.
Hoe langer en slanker, hoe sneller de boot. De topsnelheid van een kano kan 16 km per uur zijn, in de praktijk vaar je meestal hooguit 8 km per uur.