Een leuke manier om een rok of jurk, of een top of blouse langer te maken is door er een 'roezel' onder te naaien. Het kan zelfs bij je mouwen. Een roezel is een geplooide strook stof, die je kledingstuk een bohemian look geven.
Korte jurk? Gebruik dan een muntje. Pak de voor- en achterkant van je jurk en stop het muntje ertussen. Elastiekje eromheen en hoppa!
Teksten op jurken kunnen de professionaliteit naar beneden halen. - De lengte van het jurkje mag aan de onderzijde wat korter zijn wanneer je dit compenseert met een hoog gesloten hals en meer bedekking rond de schouders. Zo leg je minder nadruk op het 'blote', maar kom je toch verfijnd voor de dag.
Om de jurk zelf breder te maken, heb ik twee stroken zwarte tricotstof in de lengte geknipt: die ga ik tussen de zijnaden naaien. Daarvoor heb ik eerst de zijnaden opgemeten. De beide stroken heb ik op de extra breedte + 2 x naadtoeslag geknipt, en extra lang, zodat ik ze er makkelijk in kan zetten.
Om gênante situaties te voorkomen heb je niet meer dan twee dingen nodig: een muntje en een (haar)elastiekje. Je neemt de voor- en achterkant van je jurkje samen tussen je benen en wikkelt het muntje er vervolgens in. Je draait tenslotte het elastiekje rond zowel het muntje als de stof et voilà!
Zo kan jij fietsen met een lange rok
Fietsen in je lange rok zonder dat hij opwaait of uitscheurt tijdens het op of afstappen. Alles wat jij hiervoor nodig hebt is een elastiekje en een muntstuk, that's all. Hoe werkt dit vervolgens? Je pakt het muntje en plaatst deze langs de achterkant van je rok tussen je benen.
Ga voor een stijlvolle maxi-dress met een mooi paar laarsjes of sneakers. Ook de kortere varianten kun je in de winter gewoon doordragen, draag er een panty onder en je bent klaar voor de koudere dagen. Bij de kortere jurkjes staan de hoge laarzen of veterboots leuk.
De Kleermaker maakt niet alleen nieuwe kleding, maar repareert ook kleding of past deze aan. De Kleermaker kan bijvoorbeeld een nieuwe rits in een broek zetten of broeken of jasjes innemen.
Een perfect passende rok mag in de taille niet knellen. Doe de test: steek je trui in de rok. Zit hij dan nog steeds lekker, dan past hij goed. Vervolgens ga je zitten: bolt de rok tijdens het zitten op of trekt hij aan de achterkant omhoog, dan zit er iets niet goed.
Een andere manier is om je shirt te laten krimpen door hem te wassen. Zet dan een grote pan water op en laat dit koken. Hoe heter het water, hoe meer je shirt krimpt. Wil je hem een of twee maten kleiner hebben, dan leg je je shirt meteen in de pan.
Officieel is een korte jurk niet, bij een echt gala en draag je lang, hoe lang mag een galajurk zijn, een galajurk heeft een maxi lengte. Dit type jurk heeft een nette uitstraling en is geschikt voor chique avondgelegenheden. De juiste lengte is tot aan de voet, maar let op dat hij niet te lang is.
Hoe lager de schoen, hoe korter de rok en hoe langer de rok, hoe hoger de hak van je schoen moet zijn om tot de ideale proporties voor jou te komen. Een voorbeeld: Met mijn lichaamslengte van 164 cm zou mijn rok, als ik een plat sandaaltje draag, zo'n 10 cm boven mijn knie moeten eindigen.
Je voelt je helemaal girly in een wikkelrokje. Ook deze wikkel je door het strikken van een lint. De overslag zit aan de voorkant en de strik aan de zijkant van je heupen. Net zoals overslagjurkjes is deze trend te dragen in alle seizoenen.
Een rok met een hoge taille accentueert je slanke taille. Een kokerrok past mooi bij een zandloperfiguur. Deze rok valt net tot boven de knie en valt wat hoger op de taille. Een lange rok oftewel een maxirok is ook een ideaal model voor jouw figuur.
Of draag rokken die op of net over de knie vallen. Kijk wel even naar de verhouding bovenbeen-onderbeen. Zijn je bovenbenen langer, dan is een roklengte iets boven je knie mooier. Welk model jurk je goed staat, heeft te maken met je lichaamsbouw.
Een rok die recht is gesneden of jurkjes of rokken met een A-lijn verbergen je bredere heupen en brengen je figuur in balans. Als je niet teveel aandacht wilt vestigen op je benen, vermijd dan printjes. Maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat je juist trots bent op je curves en ze helemaal niet wilt verbergen.
Een kleermaker of kleermaakster, ook wel snijder (verouderd), coupeur/se, tailleur, costumier/ère of kostuummaker genoemd, is iemand die kleding vervaardigt. In principe gaat het om bovenkleding, maar een specialisatie in bijvoorbeeld lingerie is ook mogelijk.
De broekjes die je onder de rokjes en jurkjes kunt dragen kunnen ook dienen als corrigerend ondergoed. Corrigerend ondergoed vormt je lichaam, het vlakt rondingen af en verbetert je figuur.
Tape of tepelbedekkers
Heb je een ingewikkelde jurk waar geen enkele bh geschikt voor is en je deze dus niet kunt dragen? Zelfs dan is er een oplossing. Er zijn verschillende soorten tapes die ondersteuning aan je borsten bieden of ervoor zorgen dat je kleding op de juiste plek blijft zitten.
Een strapless of halterjurk
Een bandeaubh met afneembare schouderbandjes, die je vollere boezem bovendien goed ondersteunt is in dit geval de beste optie. Dat geldt trouwens ook onder een jurk met smallere straps: het mooist is dan dat je de bandjes van je bh niet ziet.