Een meridiaan of lengtecirkel is in de aardrijkskunde een denkbeeldige lijn over het aardoppervlak van pool naar pool, die haaks staat op de evenaar. Zij verbindt alle punten met een bepaalde lengtegraad. Daarmee vormt deze lijn de helft van een grootcirkel.
Meridianen zijn symmetrische energiebanen in het lichaam, die van je kruin tot in de puntjes van je vingers en tenen lopen. Door heel het lichaam liggen vele meridianen die samen een compleet netwerk vormen. De belangrijkste functie van dit netwerk is het vrijelijk laten stromen van de levensenergie.
De belangrijke meridianen worden onderverdeeld in yin en yang, overeenkomstig hun bijbehorende organen. De longmeridiaan bijvoorbeeld reguleert de energie door het hele lichaam. De dikke-darmmeridiaan regelt de eliminatie en communiceert met de longen om de transportfuncties van het lichaam te regelen.
De 12 divergente meridianen zijn vertakkingen van de 12 hoofdmeridianen en zijn merendeels werkzaam in gebieden in het lichaam waar de 12 hoofdmeridianen niet werkzaam zijn. De 12 divergente meridianen verbinden de yin en yang meridianen met elkaar.
Deze coördinaten geven aan waar je je bevindt ten opzichte van vastgestelde meetpunten. Deze meetpunten zijn denkbeeldige lijnen die over de aardbol lopen. De lijnen die van noord naar zuid lopen heten lengtecirkels of meridianen.
De zontijd is 15.00-17.00uur. Blaasmeridiaan, anatomie volgens de klassieke chinese acupunctuur. De meridiaan loopt vanuit de binnenste ooghoek over het hoofd langs de rug, achterzijde been naar de kleine teen.
Een meridiaan is een begrip in de traditionele Chinese geneeskunde en vindt zijn toepassing in acupunctuur en acupressuur. Volgens de traditionele Chinese geneeskunde circuleert energie, qi genaamd, door het lichaam en volgt hierbij specifieke met elkaar verbonden banen. Deze banen worden meridianen genoemd.
Meridiaanmassage concentreert zich op de punten en gedeelten van de 12 hoofdmeridianen die op voeten, benen, buik, rug, bil, hoofd/gezicht, schouders, nek, handen en armen te vinden zijn. Meridiaanmassage zorgt voor een hernieuwde balans, waardoor het immuunsysteem / de organen beter gaan functioneren.
Je milt zorgt ervoor dat je meer in je eigen kracht komt te staan. De emoties die bij je milt horen zijn: piekeren, angst en onzekerheid, maar ook blijheid en vreugde. Je milt is belangrijk voor een goede verbinding tussen je verstand en je gevoel en zorgt voor balans tussen ontvangen en loslaten.
Een overzicht van de tijdstippen waarop elk orgaan actief is: Longen: 3:00 - 5:00 uur. Dikke darm: 5:00 - 7:00 uur. Maag: 7:00 - 9:00 uur.
Er kunnen ook andere orgaanstelsel betrokken zijn, zoals je spierstelsel, hart en vaatstelsel, ademhalingsstelsel, verteringsstelsel en huid.
Hou elke pose een paar ademhalingen aan, of doe de serie in één vloeiende beweging. Je kunt sommige houdingen langer aanhouden of meerdere keren achter elkaar doen, als je het gevoel hebt dat het bij de meridiaan behorende orgaan wat meer voeding nodig heeft. Herhaal de hele serie bij voorkeur twee tot drie keer.
Yin energie, daarentegen, is een meer zachte, ontspannen energie die nieuw leven doet ontkiemen en één is met de aarde en natuur. Yang is denken, yin is voelen. Yang is de 'hemel' van mentale structuren en steeds grotere prestaties. Yin is 'de aarde' en verbonden met al het leven zonder er tegen te vechten.
Drie Yin meridianen (milt, nier en lever) lopen van de voet (tenen) langs de binnen- en voorkant van de benen naar de borst. Drie Yang meridianen (maag, blaas, galblaas) lopen van het hoofd langs de buiten- en achterkant van de benen naar de voet.
Een meridiaan is opgedeeld in 60 minuten, als je dan 360 meridianen keer 60 minuten doet, dan krijg je 21.600. Pak je dan weer de 40.000 km en dan delen door 21.600 meridiaan-minuten, dan krijg je te zien dat iedere meridiaan minuut 1,852 km is (dus 1 zeemijl). Knopen kunnen ook wel afgekort worden als kt of kn.
Drukpunten zijn verspreid over je hele lichaam, je lichaam heeft er honderden. De punten kun je vinden van je hoofd tot je tenen en op veel plaatsen daar tussenin. Wat het zijn? Plekken op het lichaam waar bijvoorbeeld zenuwbanen dicht bij het oppervlakte komen.
Het effect van massage is oa. het vrijkomen van endorfine en oxytocine in het lichaam. Er is gebleken dat het regelmatig nemen van massage (en bij voorkeur een reeks), een langdurig positief effect heeft op ontspanning van lichaam en geest, balans van de hormoonhuishouding, nachtrust en fysieke gesteldheid.
De drukpunten liggen op de gehele voet.Van de tenen tot en met de hiel, de binnen- en buiten zijde, de voetrug en ja ook de enkel is betrokken in een behandeling voetreflexologie. Ieder lichaamsdeel correspondeert met een plaats op onze voeten, de drukpunten op onze voet.
Een energiebaan is niet een fysiek orgaan: je kunt een meridiaan niet “pakken” of zien, maar je kunt ze wel heel duidelijk (leren) voelen. Met infrarood camera's kunnen we energiebanen in beeld brengen. Het zijn kanalen die onderling met elkaar verbonden zijn en die de levensenergie door ons lichaam laat stromen.
Met het blote oog zie je ze niet, maar van je kruin tot je tenen lopen allerlei energiebanen (meridianen). Samen vormen ze een ingenieus netwerk met een belangrijke functie: levensenergie (Qi) zo soepel mogelijk door je lichaam transporten.
De drievoudige verwarmer meridiaan heeft de functies, ademhaling, spijsvertering en uitscheiding. Heeft een link met de schildklier en bijnieren. De vitale taak van dit meridiaan is het reguleren van het watermetabolisme.
De dikke darm meridiaan
Deze meridiaan begint bij duimzijde van de wijsvinger. Hij gaat vanaf daar via de laterale zijde (buitenzijde) van de arm omhoog naar de bovenzijde van de schouder.
Wat zijn wondermeridianen? De 8 wondermeridianen, ook wel extra meridianen genoemd, vormen een energienetwerk, dat diep in het weefsel van ieder mens verankerd ligt. Deze meridianen stellen de mens in staat structureel te veranderen.
In de 24-uurstijdsindeling begint een nieuwe dag om 0:00:00 en eindigt deze om 23:59:59. Vanuit een niet-actueel tijdstip wordt meestal gesproken van de dag daarop of daarna. De dag na morgen heet overmorgen, die dag daarna over-overmorgen of overovermorgen.