Massa is een natuurkundige grootheid die een eigenschap van materie, de hoeveelheid van een stof, aanduidt. Massa wordt uitgedrukt in kilogram. Massa dient niet te worden verward met gewicht, dat de aantrekking van een massa door de zwaartekracht is, en daardoor afhangt van de plaats van een massa op een hemellichaam.
Massa is eigenlijk een maat voor de hoeveelheid deeltjes in een voorwerp. Gewicht is een maat voor de kracht waarmee het ene voorwerp (bijvoorbeeld die lift) tegen het andere (jouw lichaam in die lift) drukt.
Massa geeft de hoeveelheid materie weer. Op aarde worden massa en gewicht door elkaar gebruikt, wat eigenlijk fout is omdat je gewicht afhankelijk is van én de massa én de zwaartekracht.
Dit is de grootheid voor de hoeveelheid materie in een object. Dit moet niet door de war gehaald worden met gewicht, want gewicht is afhankelijk van de zwaartekracht, maar massa is altijd hetzelfde, of je nu op aarde bent, op de maan, of in het gewichtsloze. De eenheid van massa is de kilogram (kg).
Atomen vormen op hun beurt verbindingen om zo verschillende soorten moleculen te creëren. Die moleculen vormen dan weer cellen die deel uitmaken van je organen en dus van jouw hele lichaam. Die bindingsenergie die ervoor zorgt dat jij één geheel vormt, draagt voor het grootste deel bij tot jouw totale massa.
De massa van een stof of voorwerp meet je met een balans. We gebruiken vaker een weegschaal. Een weegschaal gebruiken en aflezen is een praktische vaardigheid. Twee eenheden voor volume zijn: de milliliter (mL) of kubieke centimeter (cm³).
Als je op Aarde een massa hebt van 80kg, is je gewicht dus 80 x 9,8 = 784N. Op de Maan is je massa ook 80kg, maar je gewicht is 80 x 1,6 = 128N, ongeveer een zesde deel van je gewicht op Aarde.
De newton (symbool N) is de SI-eenheid van kracht. De eenheid newton is gedefinieerd als de kracht die een massa van 1 kilogram een versnelling van 1 m/s² geeft: De newton is genoemd naar Isaac Newton. Het is een afgeleide eenheid, die zelf uit te drukken is in de basiseenheden.
Vallen is in wezen een eenparig versnelde beweging naar beneden. Op aarde is de versnelling vrijwel constant: 9,81 m/s2. Deze valversnelling wordt meestal aangeduid met het symbool g. Wanneer we geen rekening houden met wrijving neemt de snelheid waarmee iets valt elke seconde dus toe met 9,81 m/s.
Dichtheid is de hoeveelheid massa die aanwezig is in een bepaald volume. Het vertelt je dus hoeveel van een stof er in een bepaalde ruimte zit. De formule om de dichtheid te berekenen is p=m ÷ v.
Het symbool voor de grootheid massa is de kleine letter m. Achter het getal komt de eenheid. We meten de massa normaal gesproken in de eenheden gram [g] of kilogram [kg].
Gewichtloosheid. Omdat er in de ruimte geen zwaartekracht is, ga je zweven. In de ruimte weegt een astronaut nul kg. Alles is gewichtloos omdat er geen aantrekkingskracht van de aarde is.
Je hebt het volume bepaald in cm3 en de massa in gram. Een kilogram komt overeen met 1000 gram (de prefix kilo geeft aan dat het getal met 1000 vermenigvuldigd moet worden, dus 1 kg = 1000 g maar ook bijvoorbeeld 1 km = 1000 m).
Gebruik de formule 'w=m x g' om gewicht om te rekenen naar massa. Gewicht is gedefinieerd als de zwaartekracht op een object. Wetenschappers zetten die zin om in een vergelijking door dit te noteren als w=m x g, of w=mg. Omdat gewicht een kracht is, noteren wetenschappers deze vergelijking ook wel als F=mg.
Wel kun je zeggen dat op een massa van 1 kg een zwaartekracht van 9,8 newton werkt. Algemeen: op een massa van m kg werkt een zwaartekracht van m*9,8 newton. Dat geldt voor de zwaartekracht op het aardoppervlak, gemiddelde over de aarde.
kracht = massa × versnelling. In formulevorm: F = ma. Wat betekent deze eenvoudige formule? Er staat dat een netto kracht (F van force) een versnelling (a van acceleration) veroorzaakt, oftewel een verandering van de snelheid.
De wetten van Newton hebben alledrie te maken met kracht. Ze laten bijvoorbeeld zien wat er gebeurt als een kracht groter of kleiner wordt. De tweede wet van Newton zegt dat de verandering van de snelheid rechtevenredig is met de resulterende kracht. Om de snelheid van een voorwerp te veranderen is kracht nodig.
Hoe meer massa een voorwerp heeft, des te groter de kracht die moet worden uitgeoefend om dezelfde versnelling van het voorwerp te krijgen; of omgekeerd, hoe groter de massa van een voorwerp, des te kleiner de versnelling bij een gelijke uitgeoefende kracht.
We voelen vrijwel niets van het feit dat de Aarde roteert: we worden niet van de planeet af geslingerd, we vallen niet om en bomen groeien niet scheef. De reden hiervoor is dat het effect van de zwaartekracht door de grote massa van de Aarde veel sterker is dan dat van de centrifugaalkracht als gevolg van haar rotatie.
Op de maan is het altijd heel erg koud
De maan heeft geen atmosfeer en daarmee ook geen bescherming tegen de straling van de zon. In het zonlicht is het er 120°C boven nul. Zonder atmosfeer kan er op de maan ook geen warmte worden vastgehouden. Aan de nachtzijde is het dan ook meteen ijskoud, 170°C onder nul.
Het is belangrijk om het begrip volume en het begrip massa goed uit elkaar te houden. Het volume van een voorwerp beschrijft hoeveel ruimte een voorwerp inneemt. De massa beschrijft hoe zwaar een voorwerp is.
De SI-eenheid van massa is de kilogram, maar er zijn vele andere massa-eenheden in gebruik.