Een hoogslaper is een bed dat hoog geplaatst is met daar onder extra ruimte. Met deze ruimte kunnen verschillende dingen gedaan worden. Zo kan je er een bureau onder plaatsen, maar deze ruimte is ook geschikt als speelhoek of opbergruimte.
Een hoogslaper is een hoog bed waar je in kan slapen. Onder het bed is dan ruimte om te spelen of te werken. Het is iets anders dan een stapelbed, want dan is er onder het hoge bed nog een laag bed. Een hoogslaper heeft meestal een trapje.
Cees Meijer van Consument en veiligheid raadt ouders ten strengste af om kinderen beneden de zes jaar in een hoogslaper of stapelbed te laten slapen. “De gevaren worden vaak onderschat. De norm is alleen gericht op de slaapfunctie, maar er wordt vergeten dat kinderen ook vaak op en rond het bed spelen.”
Voordelen hoogslaper
Bespaart ruimte in de slaapkamer, omdat je onder een hoogslaper een bureau kunt plaatsen waar je heerlijk aan kunt zitten en huiswerk kunt maken. Meestal hebben de hoogslapers een kast waar je je kleding en speelgoed in kunt opbergen. Geen overvolle kamer met bed, apart bureau en kast.
De hoogte van een hoogslaper verschilt, maar is meestal niet hoger dan 180 centimeter. Er moet natuurlijk naturlijk wel genoeg ruimte tussen het plafond en het bed zitten, anders kan jouw kindje er niet goed in slapen. Het wordt meestal aangeraden om 75 centimeter ruimte over te houden tussen het plafond en het matras.
Natuurlijk is het ene kind eerder aan een groot of hoog bed toe dan het andere, maar over het algemeen is 6 jaar een prima leeftijd voor een hoogslaper. Je kind is dan oud genoeg om veilig en zelfstandig de ladder te kunnen beklimmen én komt over het algemeen 's nachts minder vaak uit bed dan een jonger kind.
Onder een hoogslaper kun je gemakkelijk nog een slaapplek creëren. Dat kan uiteraard ook door de hoogslaper te vervangen voor een stapelbed, maar dan is het onderste bed wel vaak leeg. Het is waarschijnlijk praktischer om er een matras onder te leggen als er logees komen.
Is slapen in een stapelbed gevaarlijk? Slapen in een stapelbed hoeft niet gevaarlijk te zien. Er zijn wel een aantal zaken waar u rekening moet houden als u een stapelbed gaat kopen. Het is belangrijk dat het bovenste bed voorzien is van een reling om de kans dat de slaper uit bed valt te verkleinen.
De opstaande rand van een stapelbed moet minimaal 26cm hoog zijn, gemeten vanaf de bedbodem en minimaal 16cm hoog zijn gemeten van de bovenkant van het matras. Het trapje dient goed en stevig bevestigd te worden bevestigd aan het stapelbed.
Een bed staat het best in het midden van de kamer. Niet te dicht bij het raam of de verwarming. Houd ook voldoende ruimte vrij langs de randen van het bed, zodat u en eventueel uw partner comfortabel in en uit het bed kunnen stappen. Plaats dus nooit het bed met een zijkant tegen de muur.
Wij adviseren dat de ruimte tussen het plafond en het matras van het bovenste bed minimaal 50 cm is wanneer het bed door kinderen wordt gebruikt en minimaal 75 cm voor volwassenen. Ook de afstand tussen de twee bedden in is een belangrijk punt.
Hou aan beide kanten van je bed minimaal 40 cm over om makkelijk in en uit bed te kunnen stappen.
Kinderen vallen vooral uit het bed van hun ouders, maar ook uit hun eigen peuterbed of uit de hoogslaper. Elk jaar belanden hierdoor veel kinderen in het ziekenhuis. De risicoleeftijd ligt tussen 0,5 en 4 jaar.
Lengte bij de geboorte
Bij de geboorte zijn zij tussen de 46 en 54 cm. Na een jaar is je baby gemiddeld 25 centimeter gegroeid. Dat betekent dat een baby het eerste jaar ongeveer 0,7 mm per dag groeit! Jongens van een jaar zijn gemiddeld 75 cm, en meisjes gemiddeld 74 cm.
Kinderen tot 1,35 meter moet u in een goedgekeurd autokinderzitje vervoeren. Zowel voorin als achterin de auto. Dit moet altijd, of uw kind in uw eigen auto zit, of bij iemand anders in de auto.
De hoogte van een “normaal” bed is ongeveer 40 cm. De hoogte van een senior bed is rond de 55/65 cm. Seniorenbedden zijn dus hoger dan gewone bedden.
Het maximale belastbare gewicht is 90 kilo. Dit is per persoon. Je kunt dus in totaal maximaal 180 kilo wegen met z'n tweeën. Deze hoogslaper is een twijfelaar van 140×200.
In 2003 is er in Nederland een wet aangenomen die stelt dat een plafond minimaal 2,60 meter hoog moet zijn. Je zult dus geen nieuwe woningen meer tegenkomen met een laag plafond.
Het voeteinde van het bed mag niet naar de deur gericht zijn. Slapen met de voeten naar de deur wordt in feng shui geassocieerd met een doodskisthouding. De richting van het bed is dus cruciaal.
Slapen onder een raam of tegen de muur van de badkamer
Daarnaast is het belangrijk in dat je niet direct onder een raam slaapt. De energiestroom tussen de deur en het raam is een onrustige energie om in te slapen en praktisch gezien kan je last hebben van tocht en licht.
Als je wakker wilt worden met de best mogelijke energieniveaus, ondersteund door de magnetische velden van de aarde en de juiste uitlijning van je leefruimte, kun je het beste slapen met je hoofd naar het oosten of slapen met je hoofd naar het zuiden.
In de winter, wanneer je minder vocht verliest, was je je dekbedovertrek en hoeslaken het best om de twee weken om je bed hygiënisch te houden. In de zomer, wanneer je meer zweet, doe je dat het best om de week. Heb je snel last van allergie? Dan was je je beddengoed ook het best elke week.
Als eerste adviseren we een molton te gebruiken. De molton zorgt voor extra bescherming van het matras. Daarnaast adviseren we over de molton heen een hoeslaken te gebruiken. Zowel bij een matras als een topdekmatras is dit van toepassing.