Personen die geradicaliseerd zijn geven zichzelf een nieuwe identiteit die toelaat om aan een andere realiteit toe te geven. De persoon die radicaliseert trekt zich weg uit de klassieke netwerken zoals gezin en school of werk.
Radicalisering is het proces waarbij een persoon of groep in toenemende mate opvattingen ontwikkelt die op gespannen voet staan met, of zelfs haaks staan op, de democratische rechtsorde.
Als jouw kind extreme gedachten of ideeën heeft, kan er sprake zijn van radicalisering. Dit is een proces waarbij iemand gedachten en ideeën ontwikkelt die niet aansluiten bij de regels in Nederland. Diegene is daarnaast steeds meer bereid om die gedachten en ideeën echt uit te voeren.
Bij radicalisering keert iemand met bepaalde ideeën zich steeds meer af van de samenleving. Radicalisering en extremisme kunnen ontstaan door maatschappelijke spanningen. Hierdoor raken bevolkingsgroepen verdeeld en kunnen ze zich tegen elkaar gaan afzetten. Op de achtergrond spelen vaak andere problemen.
Hun ideeën kunnen zo radicaal worden dat ze bereid zijn om ze met geweld door te duwen. Radicalisering van moslimjongeren in Nederland heeft grote maatschappelijke gevolgen. Naast het risico van het afglijden naar jihadisme geeft radicalisering spanningen en conflicten op school, in de wijk en in de samenleving.
Radicalisering komt vooral voor bij jongeren tussen de 14 en 23 jaar. Dat komt door de ontwikkeling die zij doormaken in deze levensfase. Tijdens deze periode vormen jongeren hun identiteit, door uit te vinden wat hun eigen opvattingen, waarden en normen zijn. Jongeren hebben ook vaak een sterk rechtvaardigheidsgevoel.
Radicaal zijn is een eigenschap van iemand die bepaalde dingen grondig wil veranderen. Zo was het algemeen stemrecht ooit een radicaal idee, net zoals de afschaffing van slavernij. Radicale ideeën hebben onze maatschappij veranderd.
Islamitische radicalisering komt relatief vaak voor onder jongeren die op zoek zijn naar zingeving of naar binding en erkenning van de groep (sociaal- cultureel). Hierbij spelen het politieke aspect, ervaren onrecht en onderdrukking van henzelf of moslims in binnen- en buitenland een rol.
Radicalisering is het proces waarin individuen en groepen ideeën ontwikkelen die steeds radicaler worden en niet samengaan met de democratische rechtsorde, tot aan het punt waarop deze zo extreem zijn dat ze bereid zijn om ze met geweld door te drukken.
Veerkracht kan zorgen dat iemand minder gevoelig is voor negatieve invloeden of dat de gevolgen minder groot zijn. Veerkracht speelt een belangrijke rol in de preventie van polarisatie, radicalisering en extremisme.
Als radicalisering leidt tot strafbare feiten zoals geweld, dan meldt u dit bij de politie of anoniem via Meld Misdaad Anoniem. Zo meldt u radicalisering: U neemt contact op met de gemeente.
Radicaal is een ander woord voor extreem. In de politiek heb je bijvoorbeeld radicaal-links en radicaal-rechts, waarbij politieke partijen extreme standpunten hebben over bepaalde onderwerpen. Dit artikel valt onder het portaal Woordenschat.
Geheel en al.Tot de wortel toe. Net als “extreem” (Z) zegt radicaal op zich niets.
Terrorisme (van het Latijnse terror, paniek) is het zonder wettige grond plegen van ernstig geweld, of ernstige dreiging daarmee, met een politiek of religieus doel. In de meeste opvattingen over wat terrorisme is, moet het om illegaal geweld gaan, doorgaans gekoppeld aan burgers als slachtoffers.
Extreemrechts, radicaal-rechts, uiterst rechts, ultrarechts of rechts-radicaal zijn politieke opvattingen en stromingen aan de uiterste rechterzijde van het politiek spectrum. De termen worden door elkaar gebruikt en er is geen internationale overeenstemming over een exacte definitie van deze begrippen.
De Nederlandse AIVD gebruikt de volgende definitie: "Het nastreven en/of ondersteunen van diep ingrijpende veranderingen in de samenleving, die een gevaar kunnen opleveren voor de democratische rechtsorde (doel), eventueel met het hanteren van ondemocratische methodes (middel), die afbreuk kunnen doen aan het ...
Bij het Landelijk Steunpunt Extremisme (LSE) definiëren we radicalisering als een proces waarbij een persoon geraakt wordt door radicaal gedachtengoed, steeds meer zwart-wit gaat denken en zich afzet tegen andersdenkenden. Iemand neemt steeds meer afstand van de maatschappij.
radicaal (bn) : afdoende, breed opgezet, drastisch, extreem, grondig, groots opgezet, grootscheeps, ingrijpend, rats, totaal, uiterst, vergaand, verreikend, verstrekkend, volkomen, volslagen. radicaal (bn) : extremistisch.
Het woord radicaal is afkomstig van het Latijnse woord voor wortel en heeft verscheidene afgeleide betekenissen: radicaal (scheikunde), een atoom, molecule of groep met een bindingsmogelijkheid: radicaal (Chinees schrift), een onderdeel van karakters in het Chinese, Japanse, Koreaanse en Vietnamese schrift.
Meld Misdaad Anoniem (M.) Burgers en professionals kunnen bij Meld Misdaad Anoniem (M.) anoniem informatie geven over misdaad en criminaliteit. Zo'n melding kan ook gaan over jihadisme.
Eerste Golf: Het Anarchistisch Terrorisme (1880-1920)
De echte anarchisten wezen elke vorm van gezag af, maar slechts een kleine groep was bereid om tot geweld over te gaan. Dit geweld richtte zich zowel tegen politiek leiders als tegen burgers.
De voorstelbaarheid van een aanslag tegen Nederland is dermate toegenomen dat de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) het dreigingsniveau heeft verhoogd van 3 (aanzienlijk) naar 4 (substantieel). Dat betekent dat er een reële kans is dat er een aanslag in Nederland plaatsvindt.
Terrorisme in Nederland heeft tussen 1950 en 2009 tot ongeveer 70 aanslagen met 30 doden geleid, zowel onder gegijzelde burgers (treinkapingen) als onder politie- en douanemensen (4) en hooggeplaatste functionarissen (de Britse ambassadeur, 1979). Bovendien kwamen er in Nederland ongeveer 8 daders om het leven.