Rond 17:00 – 18:00 uur eten de meeste Malagueños de merienda, een tussendoortje om de tijd tot het avondeten te overbruggen.
Etenstijd
De eettijden in Spanje zijn veel later dan in Nederland. Lunchen gebeurt meestal tussen 14.00 en 15.00 uur en aanschuiven voor het diner kan volgens de échte Spanjaard zeker niet voor 20.30 uur. De meeste restaurants gaan ook pas op rond deze tijd open.
Het eten en de siësta
Het avondeten vindt dan plaats vanaf ongeveer 21.00 uur en kan zeer uitgebreid zijn. In het algemeen is samen eten erg belangrijk in Spanje. Respecteer dus ook als bezoeker de siësta - of doe gewoon mee en las een ontspannende pauze in.
Voor de meeste Spanjaarden is het pas 21.00 uur als de laatste maaltijd van de dag wordt geserveerd: la cena.
In Spanje eet men pas laat. Je kunt meestal vanaf 20:00 uur terecht in restaurants, maar echt gezellig wordt het pas rond 20:00 uur als ook de inwoners van Sevilla uiteten gaan.
De keukens van de restaurantjes zijn over het algemeen geopend van 14:00 – 16:00 & van 20:00 tot 00:00. De lunch (14:00 – 16:00) is wanneer de Spanjaard zijn grote maaltijd eet, vaak in de vorm van een voor, hoofd, en nagerecht. s'avonds is het tijd voor tapas.
Wat is de reden voor deze Spaanse gewoonte? De belangrijkste oorzaak van het verschil in eetgewoonten heeft te maken met de tijdsindeling. Als de zon op haar hoogst staat, dat wil zeggen om 12 uur, geven de klokken in Spanje 13.30 uur aan. Die anderhalf uur achterstand op de 'natuurlijke' tijd dateert uit 1942.
De maaltijden in Spanje zijn vaak erg uitgebreid, met voorgerecht (primero of entrantes), hoofdgerecht (segundo of plato principal) en een nagerecht (postre). Voorgerecht houdt vaak een salade of soep in, terwijl je als hoofdgerecht vis of vlees bestelt, en als toetje iets zoets of fruit.
Het aantal uren wat een Spanjaard slaapt is dan ook vaak minder dan in andere landen. Het merendeel van de Spanjaarden gaat op een doordeweekse dag slapen tussen de 23 en 1 uur, erg laat gezien de tijden van andere Europeanen.
Soms – met name in de zomer en het weekend – eet men vóór de lunch een aperitief, zoals kleine tapas. Voor toeristen is de lunch het beste moment om de Spaanse gastronomie te ontdekken. Veel restaurants hebben speciale lunchmenu's.
In duurdere restaurants is het geven van 5 procent fooi de norm. In Portugal is 10 procent gangbaar. Minder kan worden opgevat als een belediging. In Spanje verwacht men geen fooi, al laten veel mensen 5 procent cash achter.
Rond 2 uur begint in Spanje Siësta, wat letterlijk middagdutje betekent. Dit is in Nederland te vergelijken met de lunch, alleen is dit in Spanje veel langer en uitgebreider.
Twaalf druiven (Spaans: Doce uvas) is een Spaanse traditie op oudejaarsavond. Bij elke klokslag om middernacht, op 31 december, wordt een druif gegeten.
Een typisch Spaans ontbijt bestaat uit koffie (café con leche of café cortado) met wat gebak (churros en croissants zijn het populairst), koekjes (Maria galletas), cake (meestal bizocho), geroosterd brood (diverse tostadas), sandwiches (bocadillos), of aardappelomelet (Tortilla Espanola).
Ontbijt: snel en makkelijk
Net als veel Nederlanders beginnen Spanjaarden de dag 's ochtends vroeg met een simpel ontbijt, el desayuno. Ze nemen bijvoorbeeld een stuk geroosterd brood met wat boter, marmelade, kaas of vleeswaren. Vaak ontbijten Spanjaarden buiten de deur, onderweg naar werk.
Het avondeten (cena) vindt in Spanje later plaats dan in enig ander land in Europa; de plaatselijke bevolking gaat rond 21.30 uur aan tafel. Dit is vaak een lichtere maaltijd, dus je kunt salades, aardappelomeletten (tortilla de patatas), gebakken aardappelen (patatas bravas) of vleeswaren op het menu zien staan.
Een typische lunch heeft meerdere gangen. De eerste gang is iets lichts, zoals salade of soep, terwijl de tweede gang een vis- of vleesgerecht is. Het toetje is fruit, een typisch Spaanse flan, een gebakje of cake.
Het bekendste gerecht uit de Spaanse keuken is ongetwijfeld Paella. Het gerecht is wereldwijd bekend en door de jaren heen zijn er dan ook eindeloze variëteiten van deze specialiteit gemaakt.
De Spanjaarden over ons: 'Uit het land van Cruijff'
In het populaire Spanje zijn Nederlanders nooit ongewenste gasten geweest. Ze vallen minder op tussen de roeptoeters uit andere Europese landen. Op Mallorca is de bevolking bijvoorbeeld blij dat Nederlanders zich rustiger houden dan de Britten.
Maar wat kost allemaal? Maaltijden in Spanje kosten gemiddeld zo'n €10-15 per persoon. Tapas, kleine schotels die meestal met drankjes worden geserveerd, kosten over het algemeen tussen de €3-5 per stuk. Drankjes zijn relatief goedkoop, bier kost ongeveer €2-3 en wijn gemiddeld €4-5 per glas.
Het draait allemaal om wederzijdse zorg, sterke banden en leven. Ze delen graag, en vaak is de kring van hun dierbaren niet alleen beperkt tot familie, maar ook tot vrienden en buren. De Spanjaarden zijn een zeer open samenleving die beslist een hekel heeft aan eenzaamheid.
Traditioneel is een tapa een eetlustopwekkend hapje dat in Spaanse cafés bij een alcoholhoudend drankje (bier, wijn, sherry) wordt genuttigd. Soms worden in Spaanse cafés (met name in Andalusië en in het binnenland) bij het bestelde drankje automatisch één of meerdere tapas gratis gegeven.
We maken het nog vaak genoeg mee dat Nederlanders op een terras gewoon 'ober' roepen. In een heel toeristisch gebied snapt ie dat misschien nog wel. Maar veel leuker is het om het in het Spaans te doen. Als je de kaart wilt, vraag je de camarero of camarera: 'la carta en inglés, por favor.
Spaanse werktijden
De meeste mensen werken van 9:00 tot 14:00, nemen vervolgens een pauze en werken daarna weer van 18:00 tot 21:00. Maar er zijn ook bedrijven waar je gewoon de hele dag doorwerkt, zoals wij het kennen.