Poleren komt van het woord polijsten en betekent het glanzend maken van serviesgoed, bestek en glaswerk. Poleren is een handeling waarbij bestek, servies en glazen na de afwas vlek- en streepvrij wordt gemaakt.
Poleren is een handeling in de horeca. Het betreft hier het na de afwas vlekvrij afdrogen van bestek, servies en glazen (voornamelijk wijnglazen).
Maar met de hand poleren is een tijdrovend werkje. U pakt het bestek vast in een linnen doek en met de andere hand goed wrijven totdat het bestek blinkt en vrij is van alle vlekken. Wel goed oppassen dat u niet met de hand weer het bestek aanraakt, want dan ziet u de afdruk er weer op.
Heet water is meestal voldoende. Droog je glazen niet af, maar laat ze omgekeerd opdrogen. Zo vermijd je strepen. Als de glazen droog zijn, kan je ze opblinken met een zachte microvezeldoek.
Soda werkt ontkalkend én ontvettend en is dus uitermate geschikt om glazen weer te laten glanzen. Stap 1: Vul de wasbak of een teiltje met warm water. Stap 2: Giet een schep Driehoek soda in het water. Stap 3: Laat de doffe glazen even in de teil of wasbak liggen en was ze vervolgens af met het sodasopje.
Poleren komt van het woord polijsten en betekent het glanzend maken van serviesgoed, bestek en glaswerk. Poleren is een handeling waarbij bestek, servies en glazen na de afwas vlek- en streepvrij wordt gemaakt.
Vaatwasser reinigen met soda
Baking soda is een prima middel om de vaatwasser weer lekker fris mee te maken. Gebruik hiervoor een theelepel soda en doe dit in het zeepbakje. Draai vervolgens een wasprogramma op de hoogste temperatuur om de vaatwasser van binnen goed te reinigen.
Multifocale glazen kunnen niet 'slecht' worden, maar toch is het aangewezen om uw multifocale glazen te vervangen na 3 tot 4 jaar. De reden hiervoor is dat de kwaliteit van uw zicht na die periode meestal wat afgenomen is.
Door de wijnglazen ondersteboven in de kast te plaatsen, voorkom je dat er stof in het glas komt. Heel slim bedacht natuurlijk, maar toch kun je de glazen de volgende keer beter met de steel naar beneden opbergen. De rand van een wijnglas is het zwakste onderdeel van het glas.
Het uitserveren van borden en glazen gaat altijd vanaf de rechterkant van de gast. Bij het uitserveren van drankjes serveer je altijd het drankje met het logo naar de gast toe en de borden altijd met het gerecht netjes in het midden.
Glaswerk poleren
Neem dus een deel van het glas in de linkerhand. Bij een wijnglas bijvoorbeeld de voet. Stop vervolgens een uiteinde van de doek in het glaswerk en wrijf deze met duim en vingers schoon. Zet niet te veel druk, want het is en blijft breekbaar glas.
Leg je bestek in een bak en vul de bak met een laag cola of citroensap. Laat een tijdje staan, ongeveer een half uur tot een uur, totdat je bestek er al een stuk glanzender uitziet. Door het zuur komt de aanslag namelijk makkelijker los waardoor je het bestek na het colabadje makkelijk oppoetst.
In 1930 introduceerde Gero het roestvrij staal 'Zilmeta', een legering van nikkel, chroom en staal. Doordat dit metaal vlekvrij is, zijn de mogelijkheden voor huishoudelijke producten groter (o.a. pannen). Vanaf 1936 was Rinze Hamstra als ontwerper in vaste dienst.
Reiniging van Keltum verzilverd bestek
Bij goed onderhoud kan dit bestek een leven lang mee. U dient goed op de volgende punten te letten: Spoel uw bestek na gebruik direct af. Ook moet u het bestek na de reiniging afspoelen en direct drogen.
Vocht is de meest gebruikelijke oorzaak van roest. De lucht in de vaatwasmachine is vochtig na een wascyclus. Om te voorkomen dat dit vocht op uw vaat neerslaat, opent u de deur van uw vaatwasmachine zodra de cyclus is voltooid en laat u deze een tijdje enigszins open staan.
Gebruik geen vaatwasser
Zet je bierglazen NOOIT in een vaatwasser. Afwasmiddelen die in de vaatwasser gebruikt worden zijn vaak bijtend en maken de glazen dof (=glascorrosie). Een beschadigd glas heeft een negatieve invloed op de vorming van een schuimkraag.
Ook toepasbaar op vazen, bierglazen, theeglazen en de tegels in de badkamer. Met een beetje azijn kun je dus eenvoudig je wijnglazen kalkvrij schoonmaken. Maar het werkt net zo goed op bierglazen, theeglazen of een glazen vaas. Ook daarin kan kalk vormen.
Doffe glazenschoonmaken
Vul elk glas eerst met een laagje soda. Giet er vervolgens een bodempje schoonmaakazijn bij. Laat dit een nachtje staan. Spoel het glas goed uit en wrijf het vervolgens met een schone doek goed schoon.
Glascorrosie is niet meer te verwijderen, maar gelukkig wel te voorkomen. Glascorrosie ontstaat gelukkig niet bij elk type glas. Let er bij de aanschaf van servies dus even op of het glas vaatwasserbestendig is. Zo niet, dan kan je die glazen beter met de hand afwassen.
Kalkaanslag en glascorrosie
Bij kalkaanslag verdwijnt of verschuift de witte waas. Gebeurt er niets, dan gaat het om glascorrosie. Vaak ziet het eruit als een doffe of witte aanslag, maar je kunt ook gekleurde, regenboogachtige vlekken, strepen of krassen in het glas zien.
Stop alleen vaatwasserbestendig glas in de vaatwasser. Kristalglas is niet geschikt om met een vaatwasser afgewassen te worden. Houd er wel rekening mee dat zelfs een vaatwasserbestendig glas na verloop van tijd sporen van glascorrosie vertoont.
Zout in de vaatwasser voorkomt witte aanslag op je vaat. Vaatwaszout werkt als waterontharder van de vaatwasser. Een vaatwasser heeft zacht water nodig zodat glaswerk glanzend, schoon en vlekvrij eruit komt. Hard water bevat een hoog gehalte aan calciumcarbonaat, ook wel kalk genoemd.
Afwasmiddel voor de vaatwasser is een veel voorkomend oorzaak. Afwasmiddel voor de vaatwasser, of het nu vloeibaar is of als tablet, is een veel voorkomend oorzaak van stank in glazen, bestek en ander vaat. Dat heeft vooral te maken met de toevoegingen om het afwassen in de vaatwasser makkelijker te maken.
Baking soda en soda doen in basis hetzelfde: ze binden zuur. Maar het verschil zit 'm in het feit dat gewone soda, ook wel kristal soda of schoonmaaksoda genoemd, zuur twee tot wel drie keer sterker bindt dan baking soda.