Een dijk scheidt het water van het land en een dam scheidt water van water.
Een dijk is een door mensen aangelegde waterkering die het achterliggende land beschermt tegen schade als gevolg van hoogwater en overstromingen. Er zijn verschillende soorten dijken. Ze zijn grofweg onder te verdelen in zeewaterkerende, rivierwaterkerende en binnenwaterkerende lijnvormige landschapselementen.
De oudste bij naam bekende dam is de Drususdam, omstreeks 12 v. Chr. aangelegd door de Romeinen.
Een echte dam werkt hetzelfde als de dam die je zelf gaat bouwen. Het water wordt tegengehouden door sterk materiaal, zoals stenen en beton, en wordt voorzichtig doorgelaten naar de andere kant. Op die manier blijft het stromende water onder controle.
De Drieklovendam in de Jangtsekiang is de grootste waterkrachtcentrale en dam ter wereld en bevindt zich stroomafwaarts van de Drie Kloven, in de Chinese provincie Hubei. De constructie begon in 1994 en de stuwdam was in 2006 voltooid; de scheepslift was eind 2015 operationeel .
Dammen, sluizen en stuwen verdelen ons water en beschermen ons zo tegen overstromingen. Ook houden ze water zoveel mogelijk vast bij lage waterstanden.
In China, het land met de meeste stuwdammen ter wereld, hebben al meer dan 23 miljoen mensen zich naar andere gebieden moeten verplaatsen. De stuwdam projecten van FMO zijn slechts twee van de vele projecten die te kampen heeft met verzet.
De 13 Deltawerken zijn Nederlands grootste verdedigingssysteem tegen hoogwater uit de zee. De Deltawerken bestaan uit verschillende typen waterkeringen: stormvloedkeringen, sluizen en dammen.
Er zijn op aarde zo'n 800000 stuwdammen, de eerste stuwdam werd zo'n 3000 jaar voor christus gebouwd, en was al 15 meter hoog! Een stuwdam moet een heleboel gewicht kunnen weerstaan, namelijk al het water dat zich achter de stuwdam bevindt. Daarom is het erg belangrijk dat de dam stevig genoeg is.
Vooroevers zijn delen van een dijk die onder water liggen. Door deze vooroeververdedigingen te verstevigen, verkleinen we de kans op overstromingen. Rijkswaterstaat controleert de waterkeringen. De keringen die niet in orde zijn, verstevigen we.
Er gelden regels waaraan een dijk moet voldoen: de veiligheidsnorm. De norm houdt in dat iedereen in Nederland dezelfde bescherming ('basisbescherming') heeft tegen overstromingen. Volgens de norm mag de kans dat iemand overlijdt door een overstroming niet groter zijn dan 1:100.000 per jaar.
Een dijk of waterwering is een door de mensen opgeworpen verhoging langs rivieren (rivierdijk, zomerdijk en winterdijk) of de kust (zeedijk of zeewering) om het water tegen te houden. Een dijk is gemaakt van steen, modder of zand.
Nederland kent 17.691 kilometer waterkerende dijk. Om ervoor te zorgen dat deze dijken de gevolgen van de klimaatverandering het hoofd kunnen bieden, worden ze 1 keer in de 2 jaar allemaal getest.
Ragöser-dijk - Wikipedia.
De opening in de Diefdijk is een primaire waterkering en gaat dwars over de A2. Bij naderend hoogwater op de rivieren wordt deze kering dichtgezet.
Ja, slaan is verplicht. Dit is een belangrijk verschil tussen schaken en dammen: bij schaken mag je slaan, bij dammen moet je slaan.
Slaan met de dam
Je mag een losstaande schijf of dam slaan die verder op dezelfde diagonaal staat. Je mag dan zelf bepalen op welk veld achter het geslagen stuk je dam tot stilstand komt. Als je op een veld tot stilstand kan komen waar je weer verder zou kunnen slaan, mag je je slag in dezelfde beurt vervolgen.
Een sluis of sas is een waterbouwkundig kunstwerk in een waterkering tussen twee waterwegen met een verschillend waterpeil, dat dient om water te keren, maar dat door een beweegbaar mechanisme ook water of schepen kan laten passeren. Voor het doorlaten van schepen wordt soms sluisgeld (een soort belasting) geheven.
Frankrijk telt er 80 duizend, inclusief de allerkleinsten. Engeland 22 duizend. Nederland heeft één stuwmeer, de Cranenweyer bij Kerkrade, met een waterregulerende functie.
Bij dammen worden alleen de donkere vakjes gebruikt om op te spelen. In het begin staan er 40 schijven op het bord. 20 Voor de partij die met wit speelt en 20 voor de partij die met zwart speelt. Je zet je schijven dus op de vier rijen die aan jouw kant liggen en je gebruikt dus alleen de zwarte vakken.
Een dam kan een stuk op de zelfde diagonaal slaan als er tussen de dam en het schijf geen stukken staan en het veld achter het stuk leeg is. De dam mag landen op een leeg veld achter het geslagen stuk als er tussen dat veld en het geslagen stuk geen andere stukken staan.
De twee spelers zitten tegenover elkaar. Het dambord ligt tussen de spelers, zodanig dat ieder van de twee spelers een donker hoekveld heeft linksonder op het dambord. De spelers hebben ieder twintig schijven. De ene speler speelt met de witte schijven, de ander met de zwarte.
beschikbaarheid water China. China heeft ongeveer 7% van de zoetwatervoorraad in beheer. Van deze 7% is ongeveer 80% te vinden in het zuiden van China. Dit is wel een probleem als je bedenkt dat 2/3 van de landbouwgrond in het noorden van China ligt, daarnaast leeft ongeveer 50% van de bevolking ook in het noorden.