Iedereen heeft het wel in zijn keukenkastje staan: een blikje tonijn in water, zonnebloem- of olijfolie. Smaken mogen verschillen, maar de beste is Ali's tonijn in zonnebloemolie van Fish Tales. Dit blijkt uit een test van de Consumentenbond.
Statesman tonijnstukken in zonnebloemolie: het allerlekkerst in de test is een blikje tonijnstukken in zonnebloemolie van Statesman met 5 sterren voor smaak. Opvallend, want het andere blikje Statesman in de test, de tonijnsnippers in zonnebloemolie, scoort maar 2 smaaksterren.
De beste en meest duurzame keuze is tonijn die MSC gecertificeerd is en met de hengel en haak is gevangen. Dit wordt aangegeven op het blikje. Albacore is een kleinere en witte tonijnsoort (tot 140 cm) met een prachtige structuur en smaak. Albacore wordt zowel vers, diepvries als in een blikje aangeboden.
Let erop dat je alleen blikjes skipjack (gestreepte) of albacore (witte) tonijn koopt, met MSC-label, waar pole and line op staat: deze is op duurzame manier met de hengel gevangen, zonder bijvangst.
41 consumenten proefden de tonijn een voor een. Op basis daarvan en diverse onderzoeken uit het laboratorium is beste koop geworden Statesman tonijnstukken in zonnebloemolie. En beste uit de test Fish Tales Ali's tonijn in zonnebloemolie van Bart van Olphen die het MSC-keurmerk heeft.
Ons advies: bijna elke man kan zonder problemen vier keer per week een blikje tonijn eten. Wil je meer tonijn, of andere soorten eten? Dan kan je je wekelijkse maximale inname bereken met de stappen hieronder.
Anderzijds om de onvermijdelijke krimping bij verhitting te veroorzake. De tweede verhitting vindt plaats wanneer het blik dichtgemaakt wordt en dient om de inhoud te steriliseren. Toegevoegd na 5 minuten: De ingeblikte vis is dus niet rauw.
In vis zitten speciale visvetzuren, die goed zijn voor hart en bloedvaten. Ze zitten vooral in vette vis, zoals makreel, zalm, sardines en haring. Het goede nieuws: deze visvetzuren blijven goed behouden bij het inblikken van vis.
Wilde zalm bevat namelijk meer omega-3-vetzuren, vitaminen, mineralen en minder verzadigd vet en calorieën per portie. Tonijn – laag in calorieën en boordevol vitamines van eiwitten. Een portie van zo'n 100 gram bevat 22 gram eiwit. Echter, wees wel bewust van het feit dat deze vis wordt bedreigd door overbevissing.
Tonijn, ook ingeblikt, is één van de meest voedingsrijke vissoorten, maar daarnaast ook licht verteerbaar. Je kunt een portie tonijn dus prima voorschotelen aan kinderen en mensen met een meer gevorderde leeftijd. De onverzadigde vetten in vis zullen je cholesterolwaarden namelijk niet verhogen.
Doordat tonijn zo zwaar wordt bevist, gaan jaarlijks miljoenen zeevogels dood van de honger. Daar komt bij dat vis helemaal niet zo gezond is als we denken. Er zit zo veel gif in dat je al gezondheidsklachten kunt krijgen als je twee keer per week sushi eet.
De geelvintonijn, de witte tonijn en twee soorten blauwvintonijnen worden niet langer ernstig met uitsterving bedreigd of zijn zelfs helemaal van de belangrijkste internationale lijst van bedreigde diersoorten afgevoerd.
Tonijn bevat, zoals alle vis, veel eiwitten, vitamines A, B2 en D, en mineralen als jodium en ijzer. Het vlees is magerder dan dat van bijvoorbeeld makreel en haring, maar er zitten nog steeds flink wat gezonde omega 3-vetzuren in. Tonijn in blik is net zo gezond als verse tonijn.
In Nederland zijn blauwvintonijn en ook de grootoogtonijn zelden meer op de consumentenmarkt te verkrijgen, vanwege te bedreigd – en dus ook te duur. Blauwvintonijn uit “kweek” is ook uit den boze, aangezien de jonge tonijnen uit het wild worden gehaald en overgebracht worden naar kooien om vetgemest te worden.
De beste tonijnsalade is 1 de Beste en Bon Appetit. Dat blijkt uit een test in de nieuwste Consumentengids. 1 de Beste (€1,80 voor 175 gram) en Bon Appetit (€1,95 voor 175 gram) hebben dezelfde samenstelling.
In principe zijn alle soorten vis goed. Het maakt niet uit hoe de vis verkocht wordt: verse vis, uit de diepvries of in blik. Voor de gezondheid kun je het beste kiezen voor vette vis die niet gepaneerd of gezouten is. Bij zoute vis moet je denken aan haring, gerookte zalm, gerookte paling, stokvis of ansjovis.
Meervoudig onverzadigd vet is goed voor het lichaam, het helpt om de bloeddruk en de cholesterol te controleren. Tonijn bevat naast meervoudig onverzadigde vetten tevens omega 3 vetzuren, deze vetzuren zijn essentieel voor de gezondheid en passen daardoor in een gezond dieet.
In tonijn zit namelijk kwik, of methylkwik. Deze kwik komt in vrijwel alle vis voor door milieuverontreiniging. Omdat tonijn een van de laatste vissen in de voedselketen is en erg veel eet om in leven te blijven, krijgt deze ook meer kwik binnen. Kwik is vooral ongezond voor zwangere vrouwen en jonge kinderen.
Dorade, inktvis, paling, poon, rog, blauwvintonijn, wijting en zeewolf zijn voorbeelden van vissen die nooit een goed idee zijn. De redenen kunnen uiteenlopend zijn: overbevissing, habitatvernietiging, vervuilende kweektechnieken, de kweek is niet duurzaam of de vis is met uitsterven bedreigd.
Toch is de voedingswaarde van kibbeling niet enorm slecht. 100 gram kibbeling bevat zo'n 220 calorieën en maar liefst 24,5 gram eiwit en 13,8 gram vet. Daarnaast bevat deze gefrituurde snack ongeveer 13 gram koolhydraten en 1 gram vezel. Door deze hoge hoeveelheid eiwitten is kibbeling een best gezond tussendoortje.
Zowel verse als ingeblikte vis heeft gezondheidsvoordelen. De voedingswaarde is vrijwel gelijk. Dat komt doordat vis in blik zo snel verwerkt wordt. Al binnen 24 uur wordt de vangst ingeblikt, zodat de voedingswaarde intact blijft.
Vis eten is hartstikke gezond, maar meer is niet altijd beter. Meer dan twee porties per week vis eten levert niet of nauwelijks extra effect op. Alleen mensen die een verhoogd risico lopen op hart- en vaatziekten of eerder een hartinfarct of beroerte hebben doorgemaakt, kunnen wel baat hebben bij meer vis.
Hoe lang kun je een geopend blikje vis bewaren? Haal het restant vis uit het blikje en verpak het in een luchtdichte, hersluitbare verpakking. Bewaar het in de koelkast en consumeer het binnen 2 dagen na opening.
Dit geldt niet voor alle bonen, sommige worden na jaren bewaren nog steeds zacht. Volgens de USDA kun je tonijn, en andere producten met een laag zuurgehalte (groente, vlees, vis) 5 jaar in blik bewaren. Dit komt omdat ze steriel zijn en bacteriën onmogelijk in het blik kunnen komen.
Tonijn kun je bakken als steak (niet te lang, dan wordt-ie taai) maar ook rauw eten als sushi. En wat dacht je van tonijn uit blik? Dat komt in zoveel gerechten van pas! Laat je verrassen door deze veelzijdige vis.