Amnesty International is een mondiale beweging die streeft naar een wereld waarin iedereen alle rechten geniet die zijn vastgelegd in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens en andere internationale mensenrechteninstrumenten.
Amnesty ijvert voor naleving van de UVRM en andere internationale juridische normen op het gebied van de rechten van de mens. Zij geeft voorlichting en werkt aan bewustwording op het gebied van de mensenrechten. Verder zet Amnesty zich in om schendingen van de rechten van de mens te bestrijden.
Mensenrechten zijn fundamentele rechten en vrijheden voor alle mensen, ongeacht hun nationaliteit, geslacht, nationale of etnische afkomst, ras, religie, taal of andere status. Mensenrechten omvatten burgerlijke en politieke rechten, zoals het recht op leven, vrijheid en de vrijheid van meningsuiting.
Amnesty maakt schendingen van mensenrechten zichtbaar en zet daders onder druk. Onze acties hebben geregeld succes: mensen komen vrij, doodvonnissen worden omgezet, discriminerende wetten worden aangepast, marteling stopt, daders worden berecht. Amnesty-directeur Dagmar Oudshoorn blikt met trots terug op 2021.
Wereldwijd voert Amnesty actie voor vrijheid, gelijkheid en rechtvaardigheid. Zonder jouw steun is onze strijd niet mogelijk. Help mensen in nood: teken onze petities, stuur direct online een brief naar de autoriteiten of een kaartje aan een gevangene.
Algerije staat boven aan de lijst. Daarna komen Noord-Korea, Birma, Indonesië, Libië, Colombia, Syrië, Irak, Joegoslavië. China staat tiende, gevolgd door Saoedi-Arabië, Iran, Afghanistan, Turkije en Nigeria. Het meest respectabele land is Tuvalu, een paradijs in de Stille zuidzee.
Amnesty International krijgt zijn inkomsten vooral uit individuele donaties. Het werkterrein van de vereniging is breder geworden, maar in de jaarrapporten zijn gevangenschap, marteling en executie de belangrijkste onderwerpen gebleven.
1. “WAAROM SCHRIJVEN WE BRIEVEN?” Amnesty International is een internationale beweging die mensenrechtenschendingen wereldwijd bestrijdt. We gebruiken het massaal schrijven van brieven als één van onze methodes om mensenrechtenschendingen aan te kaarten bij de autoriteiten.
Human Rights Watch is een van 's werelds meest toonaangevende, onafhankelijke organisaties die zich inzet voor de bescherming van de mensenrechten over de hele wereld.
De Rijksoverheid speelt een actieve rol in de bescherming van mensenrechten in Nederland. Zo is bescherming van privacy een mensenrecht. Ontwikkelingen in de ict kunnen dit recht in gevaar brengen. De overheid bekijkt daarom voortdurend of nieuw beleid of regelgeving nodig is om mensenrechten beter te beschermen.
Naast de Verenigde Naties, een wereldwijde organisatie, zijn er regionale organisaties, die ook instrumenten voor mensenrechten ontwikkeld hebben. Deze regionale mensenrechtenverdragen zijn bedoeld om de VN-verdragen te versterken, die het kader en de minimumstandaard blijven in alle delen van de wereld.
De grootste mensenrechten-ngo's zijn Amnesty International, Human Rights Watch en Artsen zonder Grenzen.
We strijden voor mensenrechten overal en voor iedereen
Ons werkterrein is in de afgelopen vijftig jaar enorm uitgebreid: van de afschaffing van de doodstraf tot het opkomen voor de vrijheid van meningsuiting, en van het beschermen van de rechten van vluchtelingen tot het strijden tegen politiek geweld en vervolging.
Het gemiddelde maandsalaris bij Amnesty International varieert vanaf ongeveer € 3.429 per maand voor een Junior Marketeer (m/v) tot ongeveer € 5.104 per maand voor een Manager (m/v).
Waarin we ons geld investeren
Onze uitgaven gaan in de eerste plaats naar mensenrechtenwerk. Enerzijds op het niveau van onze internationale beweging en anderzijds binnen onze Vlaamse afdeling voor onderzoek, bewegingswerk, het opzetten van acties, trajecten voor beleidsbeïnvloeding en sensibilisering.
Amnesty gaat uit van universeel geldende mensenrechten, die onafhankelijk van een cultuur gelden. De Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, waarop Amnesty haar werk baseert, is onderschreven door alle lidstaten van de Verenigde Naties, dus door nagenoeg alle landen ter wereld.
De Engelse rechtsfilosoof John Locke (1632-1704) formuleerde basisbeginselen zoals deze: De mens bezit het recht op leven, vrijheid en veiligheid, het recht op eigendom en vrije meningsuiting: ieder individu heeft universele rechten.
Amnesty Internationals inkomsten komen hoofdzakelijk uit giften van haar leden en schenkers. Zij is hen daarvoor erg dankbaar, want alleen zo kan Amnesty International haar onafhankelijkheid vrijwaren.
Amnesty streeft naar een rechtvaardige wereld waarin iedereen gelijke rechten heeft en in vrijheid kan leven. Amnesty International is onpartijdig en onafhankelijk. We zijn niet gebonden aan enige regering, politieke partij, ideologie, economisch belang of religie. We worden gefinancierd door leden en mensen zoals u.
Amnesty lobbyt
Zo proberen we mensenrechten hoog op de agenda te krijgen. We willen dat landen de mensenrechten een belangrijke rol geven in hun binnenlands en buitenlands beleid. Ook bij lobby is onderzoek en analyse een belangrijke basis van ons werk.
De doodstraf is een inbreuk op twee essentiële mensenrechten. In de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens is vastgelegd dat iedereen recht op leven heeft en het recht heeft op een leven vrij van marteling. De Universele Verklaring is juridisch niet bindend.
Het College voor de Rechten van de Mens is het mensenrechteninstituut van Nederland. Als onafhankelijke toezichthouder belichten, beschermen en bevorderen wij de mensenrechten in Europees en Caribisch Nederland. Daarnaast oordelen wij over discriminatieklachten.