EPDM-vijverfolie wordt vaak beschouwd als de meest aanbevolen keuze voor het creëren van een vijver vanwege zijn duurzaamheid en sterkte. Dit type rubberfolie is niet alleen eenvoudig in gebruik, maar heeft ook een levensduur die gemiddeld driemaal langer is dan die van PVC-vijverfolie.
De verkrijgbare diktes zijn 0,5 mm voor de gemiddelde tuinvijver, 1,0 mm bedoeld voor de wat grotere of meer belaste vijver tot en met zelfs 1,5 mm dik voor de allergrootste zwemvijvers.
EPDM Rubber Vijverfolie Firestone 1,0 mm dik 4,27 meter breed € 14,95 per m2.
De vijverfolie aanbrengen
Het gaat zo'n 30 tot 40 jaar mee, terwijl PVC een levensduur van rond de 15 jaar heeft. Bereken hoeveel folie je nodig hebt aan de hand van deze formule: Vijverlengte + 2 x diepte van de vijver + 2 x 50 cm. Vijverbreedte + 2 x diepte van de vijver + 2 x 50 cm.
Onderdoek wordt, zoals de naam al doet vermoeden, onder de vijverfolie gelegd. Door de ondergrond af te dekken met onderdoek kun je voorkomen dat bijvoorbeeld wortels of stenen van onderaf jouw vijverfolie beschadigen. Dit doek is van uitstekende kwaliteit en heeft een gewicht van maar liefst 200 gram/m2.
Vijverfolie is een EPDM-folie. Dit is een goede folie voor vijvers maar zeker ook voor daken. Het verschil met een dakfolie is dat de dakfolie vliegvuurbestendig is (moet zijn). Verder zijn er nauwelijks verschillen.
Vijverbenodigdheden.nl | Nu € 1,95 per m2.
Water verversen is erg belangrijk voor de kwaliteit van het water, de gezondheid en ontwikkeling van de vissen. Je denkt alles in orde te hebben, het beste filter, de beste pomp en echte Japanse koi. Dan wordt je verteld dat je gemiddeld iedere week 10% water moet verversen.
Stap 3: vijverfolie aanbrengen
Breng eerst een laag van 10 cm wit zand aan voor je de folie legt. Die extra laag beschermt de folie niet enkel van achtergebleven wortels of scherpe steentjes maar ook van grondwater. Als de folie rechtstreeks op kleigrond zou liggen, kan opkomend grondwater die omhoog duwen.
Om te berekenen hoeveel vijverfolie je nodig hebt voor een vijver, kun je de volgende vuistregel gebruiken. Lengtemaat = lengte van de vijver + (2 x diepte van de vijver) + 1 meter.Breedtemaat = breedte van de vijver + (2 x diepte van de vijver) + 1 meter. Op deze manier heb je altijd genoeg materiaal.
Wanneer EPDM correct en vakkundig wordt geplaatst, komt het nooit los. In de zeldzame gevallen dat een EPDM-folie na verloop van jaren toch loskomt, is er in de hoeken geen kimfixatie geplaatst of is deze slecht uitgevoerd. Het ligt in die gevallen niet aan de EPDM zelf, wel aan de slechte plaatsing.
EPDM kunt u alleen aanbrengen op daarvoor geschikte PIR isolatieplaten. Bij EPDM XL kunt u PIR isolatieplaten kopen met de juiste cachering. Deze speciale laag zorgt voor een optimale hechting van de EPDM lijm. Onder deze isolatieplaten dient een dampremmende folie aangebracht te worden.
Een groot verschil tussen bitumen en EPDM is de prijs, EPDM is duurder dan bitumen in de aanschaf maar EPDM heeft een veel langere levensduur. Hierdoor is EPDM relatief gezien goedkoper dan bitumen. Daarnaast wordt EPDM gewoon op maat geleverd en is het door u zelf gemakkelijk te leggen.
De aanleg van een niet-overdekte constructie (siervijver, terras, zwembad, zonnepanelen…) kan vrijgesteld zijn van vergunning tot maximaal 80 vierkante meter per goed in zij- en achtertuin.
Een begroeiingsmat is ideaal. Hierin vinden oeverplanten houvast, ook bij een steile vijverwand , deze kan eenvoudig aan de rand worden opgehangen. Je kunt moerasplanten ook plaatsen in drijvende en schakelbare planteneilanden, ideaal op plekken waar de vijver te diep is. Een pomp verstoort het waterleven.
Een vijver in de volle zon zal eerder last krijgen van extreme algengroei. Het meest ideaal is om een vijver zodanig aan te leggen dat hij half in de schaduw ligt. Bij een bestaande vijver die in de volle zon ligt, zit er niets anders op dan voor meer schaduw te zorgen.
De ideale diepte van een vijver ligt tussen de 80 en 100 cm. In een kleine vijver volstaat een diepte van 60 cm, maar maak de vijver zeker niet minder diep. In de zomer warmt het water dan te snel op, wat vervelende gevolgen kan hebben. Maak in je vijver verschillende niveaus.
Beste tijd voor het aanleggen van vijver is het vroege voorjaar. Op de foto kun je de verschillende dieptes van de vijver zien. Werk bij het uitgraven van een vijver altijd plateau voor plateau.
Bij bevriezing van de vijver in de winter zullen de vissen niet kunnen overleven. Daarvoor moet de vijver minimaal 70 cm diep zijn. Vijververwarming is dan eventueel een oplossing. Ook 's zomers kan er zuurstofgebrek voor de vissen ontstaan door de snel oplopende watertemperatuur.
Vijverbacteriën. Zorg dat je vijver helder blijft door 2x per jaar, in het voorjaar en in het najaar, vijverbacteriën aan het vijverwater toe te voegen. Vijverbacteriën zorgen voor helder water en betere groei van waterplanten.
Vijver zonder filter
Het is mogelijk om een vijver te houden zonder dat er een filterinstallatie aan te pas hoeft te komen. Voorwaarden zijn geen of zeer weinig aanwezige vissen, dat er volop zuiverende planten zijn aangebracht en dat de vijver niet volop in de zon ligt.
De kleur blauw is erg populair voor gebruik bij aanleg van vijvers omdat deze de kleur van de vissen goed accentueert. Impermax azuurgroen is dé kleur om zwemvijvers mee te maken. Voor zwemvijvers wordt aanbevolen een extra laag Paintchlore transparant aan te brengen om de vijverfolie goed chloorbestendig te maken.
Vijverfolie is uitermate sterk, soepel en vriendelijk voor vissen en planten. De folie is vorstbestendig tot -20 °C. Makkelijk met elkaar te verbinden door lassen of lijmen.
EPDM vijverfolie is een synthetische rubberfolie welke zorgt voor een lekkagevrije vijver. EPDM vijverfolie heeft, in tegenstelling tot gewone EPDM, geen vliegvuurbestendig laagje. Dit is ten eerste niet nodig en ten tweede is dit schadelijk voor de vissen en planten in de vijver.