Hoe vermeld je referenties? Als je referenties doorgeeft aan je potentiële werkgever, doe dat dan altijd met vermelding van het bedrijf of organisatie waarbij ze werken, hun functie en contactgegevens die up-to-date zijn. Als er al in de vacaturetekst om referenties wordt gevraagd, dan neem je ze in je cv op.
Wie kan je inzetten als referentie
Het beste kan je kiezen voor iemand die met jou gewerkt heeft en jou goed kent. Bijvoorbeeld een werkgever of een manager onder wie je in het verleden gewerkt hebt. Maar denk ook aan collega's of mensen met wie je een project hebt opgezet.
Laat de referentie aan de persoon lezen om toestemming te krijgen. Als je echt iets waardevols kunt zeggen over zijn/haar kwaliteiten, sterke eigenschappen of werkstijl. Alleen als je positieve dingen te zeggen hebt over de persoon in kwestie en je de persoon zou willen aanbevelen aan anderen als collega of werknemer.
Geachte [naam contactpersoon], Van [datum] tot [datum] heeft [naam] stage gelopen bij [organisatie]. Als [functie] heb ik het genoegen gehad om hem/haar te mogen begeleiden. Ik heb [naam] leren kennen als een [opsomming karaktereigenschappen].
Denk bijvoorbeeld aan je voormalige werkgever, je oude manager of leidinggevende. Maar deze personen hoeven zeker niet per se werkgerelateerd te zijn. Je oude scriptiebegeleider, lievelingsdocent of stagebegeleider zijn natuurlijk ook top voorbeelden van personen die een goede referentie kunnen zijn.
Stel geen vragen over persoonlijke omstandigheden. Zo mag je bijvoorbeeld niet informeren naar geaardheid, politieke voorkeur of godsdienst. Je mag formeel niet informeren naar het ziekteverleden van de sollicitant, maar je mag wel vragen naar zijn aanwezigheid en prestaties op het werk.
Een oud-werkgever is niet verplicht om een referentie te geven. Er staat namelijk geen enkele verplichting daartoe in de wet. Als werknemer is het dus verstandig om uw oud-werkgever te vragen of hij een referentie wil geven, mocht dat nodig zijn.
Indien je begint met het schrijven van een aanbevelingsbrief is het goed om jezelf voor te stellen en te schetsen waar je de werknemer van kent. Bijvoorbeeld in welke periode je samen hebt gewerkt, in welke functies jullie toen werkzaam waren en hoe jullie samenwerking eruit zag.
Als je geen professionele referenties hebt, bied dan aan om zoveel mogelijk persoonlijke referenties te geven als je kunt. Een persoonlijke referentie kan zijn van iemand die je kent, maar nooit met je heeft gewerkt in een professionele omgeving.
Een referentie is een verklaring met argumenten over het functioneren op werk. Via deze weg hoort een aspirant-werkgever van een ander hoe jij als werknemer en collega functioneerde.
Hard skills zijn vaardigheden die je nodig hebt om de functie goed te kunnen uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan bepaalde technische vaardigheden zoals het beheersen van een computerprogramma.
Sommige werkgevers kunnen je ook vragen om een gedetailleerde lijst van elke werkgever waar je de afgelopen vijf of tien jaar voor hebt gewerkt. In dit geval is het noodzakelijk dat je echt alles noemt, omdat het bedrijf waarschijnlijk al je referenties controleert.
Als er in de vacaturetekst wordt gevraagd naar referenties, kun je deze opnemen in een apart onderdeel 'Referenties' op je cv. Vermeld dan per referentie het bedrijf, de naam van de referaat, telefoonnummer en e-mailadres. Eventueel neem je ook de functietitel van je referaat op.
Een goede aanbevelingsbrief, of zelfs meerdere referenties, maakt jou een betrouwbare kandidaat en zegt veel over jou als (toekomstige) werknemer. Je laat met een goede referentiebrief namelijk zien dat oud-werkgevers, oud-managers of begeleiders heel enthousiast over je zijn.
Zet jouw naam en contactgegevens bovenaan de brief, of in de linkerhoek van de pagina. Vervolgens voeg je een witregel toe en zet je hier de bedrijfsgegevens waar je naar schrijft (daarover later meer). Daarna volgt weer een witregel en voeg je de plaats en datum toe.
Een aanbeveling is concreet: het bevat een advies waarin je aangeeft wat een bepaalde persoon, instantie, afdeling of bepaald bedrijf kan ondernemen om een probleem (gedeeltelijk) op te lossen. Hierbij gebruik je vaak werkwoorden als zorgen voor, maken, organiseren of ontwikkelen.
Hoeveel referenties je op je cv moet plaatsen? Dat ligt aan hoeveel referenties je hebt, maar twee is altijd beter dan één. Zo laat je de keuze bij de werkgever of onderwijsinstelling. Let op: vraag altijd eerst of je iemand als referentie mag opgeven en zijn of haar contactgegevens mag delen.
Waarom zijn referenties belangrijk? Referenties zijn van groot belang. Zowel voor jezelf als voor je nieuwe werkgever. Jij vergroot daarmee je kans op de baan die je wilt en jouw nieuwe werkgever krijgt waardevolle informatie over jouw functioneren.
Het opvragen van referenties is een veelgebruikte manier voor een werkgever om nuttige informatie over een sollicitant in te winnen.
Volgens de wet is het de werkgever niet toegestaan te vragen naar medische klachten, symptomen of naar de aard of oorzaak van de ziekte. Griep, migraine, nekklachten, een blaasontsteking, een burn-out of iets anders ergs.
Zomaar snuffelen door WhatsApp mag niet
,,Je baas mag ook niet zomaar eisen dat iedereen zijn tas laat inspecteren.” Kortom: de baas mag niet zomaar meelezen en moet jou altijd vertellen als dat gebeurt, tenzij de leidinggevende een gegronde reden heeft om te denken dat jij iets kwalijks doet.
U kunt uw gegevens inzien en controleren door in te loggen op Mijn UWV. Hiervoor heeft u uw DigiD nodig.