Een mantelbuis is een buis die in de grond of in een wand geplaatst kan worden. In de mantelbuis kunnen kabels en elektriciteitsleidingen geplaatst worden. Ook voor andere leidingen, zoals die voor water en gas, zijn mantelbuizen geschikt. De buis heeft als doel om de inhoud te beschermen.
Een mantelbuis is een buis die bijvoorbeeld in steenachtige wanden of in de grond wordt aangebracht om leidingen door te voeren. Deze buis heeft een grotere diameter dan de doorgevoerde leidingen zodat de leiding ongeschonden op zijn getrokken kan worden en vrij in deze buis kan werken.
Leg de leidingen in de muur in een mantelbuis, dat vangt uitzetting en krimp op en voorkomt eventuele schade aan tegel- of stucwerk. Bij het leidingwerk dat in het zicht blijft, zijn knelfittingen handig. Ook voor het bevestigen van de waterleiding wat tips.
1. Bij een gasleiding in een vochtige ruimte, zoals een kruipruimte, is een mantelbuis verplicht. Bij een eventuele lekkage zorgt deze mantelbuis ervoor dat er geen gas in de kruipruimte stroomt. Het gas wordt via de ruimte tussen mantelbuis en gasleiding afgevoerd naar de begane grond.
Een mantelbuis (of loze leiding, in België wachtbuis genoemd) is een buis bestemd voor de doorvoer van telefoonkabels of elektriciteitsleidingen, of voor de doorvoer van water- en gasleidingen (vb. door de keldermuur).
Graaf de mantelbuis in de grond op ongeveer 60 centimeter diepte. Probeer de mantelbuis niet in te strakke bochten te leggen. Hoe flauwer de bochten, hoe gemakkelijker de kabel of slang er doorheen getrokken kan worden. Een mantelbuis wordt standaard geleverd met een dun nylon draadje in de buis.
Informatie over de YMvK installatiekabel. De YMvK kabel is een installatiekabel met meestal een grijze mantel die veelal gebruikt wordt in de utiliteit en industrie, daarbij kun je denken aan bovengrondse laagspanningsinstallaties en in vaste aanleg. De YMvK kabel kan ook prima worden toegepast in de huisinstallaties.
De flexibele mantelbuis voor elektra die wij je leveren, beginnen bij een buitendiameter van 40 mm tot en met een maximale buitendiameter van 160 mm. De meest voorkomende varianten van de flexibele buis in het rood zijn 40 mm, 50 mm en 63 mm.
Kabels en leidingen liggen tussen de 30 cm en 1 meter diep, maar dit kan door grondzakking, ophoging enzovoort behoorlijk afwijken. Ruikt u bij het graven een gaslucht? Meld dit dan direct via het landelijk storingsnummer voor Elektriciteit en Gas: 0800 9009.
Graven in de Nederlandse grond kan namelijk niet zomaar: er liggen gasleidingen, waterleidingen en elektriciteitskabels, maar ook telefoonkabels en kabels voor televisie en internet. Daarnaast moeten soms ook hoogspanningsmasten worden verplaatst of aangepast.
Voor verwarming wordt vaak gebruik gemaakt van leidingen van 20mm en 16mm. De buizen van 20mm vertrekken aan de warmtebron en lopen vervolgens naar de collector. De buizen van 16mm lopen dan van de collector naar de radiator.
PVC waterleiding het meest gebruikt
Belangrijkste voordeel van de vooral binnenshuis gebruikte PE leidingen is de geschiktheid voor koud en warm drinkwater en CV installaties. Want ook de flexibele CV leiding en kunststof leidingen voor vloerverwarming profiteren van de voordelen.
De CV ketel zal in een 15mm leiding bijvoorbeeld 10 liter per seconde met 1 bar erin stoppen, terwijl bij een 12mm dit 5 liter seconde met 2 bar kan zijn (getallen/verhouding is volledig uit mijn dikke duim gezogen alleen maar om de getalletjes makkelijk te maken).
In een stijve buis van 16mm mogen 5 draden van 1,5mm2 of 4 draden van 2,5mm2. Een flexibele buis mag 4 draden van 1,5mm2 of 3 draden van 2,5mm2 bevatten. In een buis van 19mm mogen 5 draden van 2,5mm2, ongeacht de soort.
Een mantelbuis gebruik je om kabels in de grond te beschermen. Kabelflex is een geribbelde mantelbuis en is gemaakt van een binnen-en buitenmantel van PolyEthyleen. Dit materiaal zorgt voor een optimale bescherming van kabels in de grond.
Het beste is om een 5 aderige kabel te leggen voor de pv installatie en een 3 aderige voor een extra groep tbv eindgebruikers.
Op basis van de erfgoedverordening is het verboden om zonder (omgevings)vergunning de bodem dieper dan 40 cm onder de oppervlakte te verstoren, tenzij het gaat om onder andere een gebied met lage archeologische verwachtingswaarde.
Gaat u graven met een schop of met de hand en gaat u niet dieper dan 40 centimeter? Dan mag u direct aan de slag gaan en hoeft u geen toestemming te vragen. Gaat u een graafmachine gebruiken om bijvoorbeeld een zwembad te realiseren in de tuin? Dan zijn er een aantal regels waar u rekening mee dient te houden.
Waar lopen leidingen? Gas, water en elektriciteit worden via leidingen de woning binnengebracht. De leidingen zijn soms goed zichtbaar, maar ze lopen ook achter of in de muur en onder of in de vloer te vinden. Ook in het plafond zijn leidingen aanwezig.
Als u een flexibele waterleiding wilt laten aanleggen is een tyleen leiding de beste oplossing. Deze leidingen zijn gemaakt van een kunststof dat flexibel maar heel sterk is. Deze leidingen kunnen zowel onder de grond als in muren en vloeren worden weggewerkt.
Jouw mantelbuis kopen doe je bij Leidingshop
Een mantelbuis kopen kan gemakkelijk in de webshop van Leidingshop. Je hoeft hiervoor dus niet de deur uit, ons logistieke team gaat na het plaatsen van je bestelling direct aan de slag om jouw mantelbuizen zo snel mogelijk bij je af te laten leveren.
Leg de kabel op de juiste diepte
Omdat een grondkabel aan de nodige weersomstandigheden wordt blootgesteld, moet deze kabel wel veilig zijn. Daarom mag u een grondkabel alleen maar zonder bescherming gebruiken wanneer deze op minimaal zestig centimeter onder de grond ligt.
Er is een maximum aan het aantal draden door één buis. 16 mm (5/8 inch) schuifbuis mag maximaal 3 x 2,5 mm2 + 2 x 1,5 mm2 VD of 2 x 2,5 mm2 + 3 x 1,5 mm2 VD bevatten. Voor 16 mm flexibele buis echter 1 stuks 1,5 mm2 VD minder.
In een 19mm gladde buis mogen maximaal 5 draden 2,5mm2, dit geldt ook voor een flexbuis.