De inleiding moet de lezer nieuwsgierig maken naar de inhoud van het essay. Het is een goed idee om een (persoonlijke) anekdote te gebruiken, in te gaan op een actueel nieuwsbericht of enkele rake vragen te stellen. Benoem de achtergrond en de aanleiding voor het onderwerp.
In je inleiding introduceer je je onderwerp, stelt de probleemstelling op en vertelt je doelstelling en je onderzoeksvragen. Verder maak je een korte beschrijving van de onderzoeksopzet en maak je een leeswijzer.
Een essay stipt een onderwerp aan en beantwoordt een vraag aan de hand van een betoog. Dit doe je door academische argumenten te gebruiken. Deze bestaan uit drie elementen: een claim, een reden voor deze claim, en redeneringen en bewijzen om de reden aan de claim te koppelen.
De inleiding van een essay is meestal niet langer dan een of twee paragrafen en maakt normaliter ongeveer 10 tot 20 procent uit van je tekst. Het deel waar het in je essay om gaat is je argumentatie.
In de eerste alinea van de inleiding introduceer je het onderwerp waarover de rest van het document gaat. Je kunt dat heel sobertjes doen: Mijn onderzoek gaat over de effectiviteit van het financiële stelsel. Maar dan is het maar zeer de vraag of je daar de lezer mee pakt.
In de conclusie van je essay toon je aan dat je stelling, jouw standpunt ofwel thesis statement, steekhoudend is. Je doet dit door aan te geven waarom alle argumenten leiden tot de enige conclusie, namelijk jouw standpunt. Je geeft hiermee antwoord op de vraag: 'En dus? '
Het moet een open vraag zijn, het mag dus niet met ja of nee beantwoord worden. Daarnaast moet de vraag specifiek genoeg zijn. Anders wordt je essay namelijk te groot en kun je geen verdiepend onderzoek doen. Een derde belangrijke eis is dat je hoofdvraag relevant moet zijn.
Hoeveel woorden bevat een gemiddelde scriptie? HBO- of bachelorscripties bevatten gemiddeld tussen de 10.000 en 18.000 woorden. Het aantal woorden in masterscripties ligt tussen de 13.000 en 20.000 woorden.
De inleiding
Een inleiding bestaat uit één of meer alinea's en heeft als functies aandacht trekken van de lezer en het introduceren van het onderwerp.
Inleiding (±150-200 woorden) Hoofdtekst in vraag-antwoordvorm (maximaal 1900 woorden) Afsluitende tekst ('Tot besluit') (±100 woorden)
Het voorwoord van een scriptie komt na de samenvatting, maar vóór de inhoudsopgave. De inleiding is het eerste hoofdstuk van je scriptie en komt meteen na de inhoudsopgave.
Een inleiding is het eerste deel van een tekst, waarin dat gene waar de tekst over gaat wordt omschreven.
Inleiding
In de inleiding wordt duidelijk wat het onderwerp van de tekst is. De inleiding van de tekst is bedoeld om de aandacht van de lezer te trekken. De lezer wordt nieuwsgierig gemaakt naar de rest van de tekst.
Een essay dat je schrijft voor de universiteit is meestal tussen de 3 en 9 pagina's lang. Ga na bij jouw begeleider en opleiding hoe lang jouw essay moet worden.
Een essay bestaat in principe uit drie tot vijf pagina's met tekst, de inhoudsopgave, het voorblad, de bronnenlijst en eventuele bijlagen worden hierbij niet meegerekend. Een essay bevat in principe geen afbeeldingen, ook niet op het voorblad.
Een essay is een beschouwende prozatekst of een artikel over een wetenschappelijk, cultureel of filosofisch onderwerp, waarin de schrijver zijn persoonlijke visie geeft op hedendaagse verschijnselen, problemen of ontwikkelingen. Het is afgeleid van het Franse woord 'essai', wat zoiets betekent als probeersel of proeve.
Titel. De titel van een essay staat boven de tekst, gevolgd door: (eventueel) Ondertitel. Naam van de student.
De titel van je essay moet de lezer informeren over het onderwerp, maar ook aanzetten tot daadwerkelijk lezen. Paragraaftitels, of tussenkopjes, doen hetzelfde, maar zijn minder gebruikelijk in essays.
Bij essayvragen schrijf je een gestructureerd antwoord waarmee je aantoont dat je de leerstof helder en analytisch verwerkt hebt. Essayvragen peilen immers niet louter naar een letterlijke kennis van de inhoud, maar ook naar begrip en toepassing.
Hoofdstuk 1: Inleiding (met probleemanalyse en doelstelling)
Het eerste hoofdstuk is de inleiding van de scriptie. Studenten schrijven de inleiding nadat ze hebben bedacht wat het probleem van de opdrachtgever eigenlijk is en wat voor onderzoek daarbij hoort.
Inhoudsopgave. In de inhoudsopgave staan alle onderdelen van het werkstuk genoemd, van de inleiding tot de bronvermelding. Voor elke hoofdstuktitel vermeld je het hoofdstuknummer, voor elke paragraaftitel het paragraafnummer. Achter elk onderdeel zet je het paginanummer waarop het begint.
Begin je spreekbeurt met een inleiding. In de inleiding vertel je waarom je het onderwerp gekozen hebt. Daarna laat je in je PowerPoint zien welke onderwerpen je gaat behandelen.