Je kunt uien ook invriezen.Wel even blancheren (kort verhitten) vlak voor invriezen. In een goed gesloten plastic zakje of bakje kun je stukjes ui tot 12 maanden in de diepvries bewaren, bij minimaal -18°C.
Bewaar uien buiten de koelkast op een donkere, droge plek. Bewaar uien niet direct naast aardappelen, want uien nemen snel vocht op uit de aardappelen waardoor beide eerder gaan rotten. Bewaar een restje ui verpakt in huishoudfolie of in een bewaarbakje in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 200 graden en leg een vel bakpapier op de bakplaat. Plaats de flinke berg met dungesneden uienringen op de plaat en besprenkel met een goede scheut olijfolie en wat water. Het water zorgt ervoor dat de uien licht gestoomd worden en zacht worden.
Bewaar rauwe uien op een koele (12-15°C), donkere en droge plaats buiten de koelkast. Zo zijn uien een paar weken te bewaren. De rode ui is iets minder lang houdbaar dan de gele ui. Bewaar de uien niet naast aardappels.
In een luchtdichte container kun je geschilde uien idealiter 2 weken bewaren, maar controleer voor gebruik altijd even of de ui daadwerkelijk nog goed is. Voor gesneden uien gelden dezelfde regels, alleen zijn deze vaak tot 10 dagen te bewaren.
Dek het snijvlak dan af met huishoudfolie of doe het in een bewaarbakje met deksel in de koelkast. Je kunt uien ook invriezen. Wel even blancheren (kort verhitten) vlak voor invriezen. In een goed gesloten plastic zakje of bakje kun je stukjes ui tot 12 maanden in de diepvries bewaren, bij minimaal -18°C.
Op deze pagina vertellen we je alles over de houdbaarheid van uien. Over het algemeen zijn uien één week goed in de koelkast, twee maanden op de fruitschaal en één jaar in de vriezer. Als je uien gaat invriezen, kan je de uien het beste eerst even blancheren.
De kans dat je voedselvergiftiging krijgt na het eten van een slechte ui is relatief klein. Het beste advies is nog altijd om het slechte deel te verwijderen zodat je de rest van het ui veilig kan eten.
Na het bereiden de hutspot op kamertemperatuur laten afkoelen. Maak kleine porties en verdeel deze over luchtdichte diepvriesbakjes. Label de verpakking met datum en ingrediënten m.b.v. diepvriesetiketten. Plaats achterin de diepvries bij -18°C voor maximaal 2 maanden.
Het enige nadeel is dat de uitlopers vrij bitter van smaak zijn. Dit is dus niet in elk gerecht wenselijk en vooral bij een rauwe bereiding kan de bittere smaak overheersend zijn. Door de uitlopers te verwijderen voorkomt u dit en kunt u de rest nog gewoon gebruiken.
Voor dikke uien om te bewaren kweek je eenvoudigst met pootgoed maar het kan ook door rechtstreeks te zaaien. Meestal zaaien we wel Stengelui voor in rijtjes om dan uit te dunnen op 5 tot 10 cm en 30-40 cm tussen de rijen.
Ja, zélfs de schil van een ui kun je gebruiken. De bruine harde buitenlagen ogen nou niet meteen als een lekkernij, tóch bevatten ze enorm veel quercetine, een antioxidant dat je bloeddruk onder controle houdt. Vries de schillen in en gebruik ze de volgende keer in een groentebouillon.
Verse knoflook is ca. 4 dagen houdbaar. In de diepvries kun je knoflook in een goed afgesloten plastic zakje of bakje 1-3 maanden bewaren (minimaal -18°C).
Zo zouden de oliën uit een doorgesneden ui de lucht zuiveren van bacteriën en virussen en het ademhalen vergemakkelijken. Uien in sokken worden eveneens aangeraden als middel ter bescherming tegen griep en om het bloed te zuiveren.
Het loof verwijderen we, verdorde bladeren knippen we eraf en de wortels komen samen met de verdorde blaadjes op de composthoop. Vervolgens bewaren we de uien in de schuur. Hier is het koud, vorstvrij en donker.
Rauwe paprika kun je ook in de diepvries bewaren, vlak voor invriezen 1 minuut blancheren (kort verhitten). Bij minimaal -18 °C blijft paprika in een goed gesloten bakje of zakje tot 12 maanden goed.
In principe kan je alle groenten invriezen, mits je voor het invriezen de groenten blancheert. Blancheren is een kooktechniek waarbij je de groenten 2 minuten in kokend water legt en daarna gelijk met koud water afspoelt. Dit snelle koken doodt enzymen die je smaak en structuur van je groenten bederven.
Ongekookte aardappelen invriezen doe je beter niet. Gekookte aardappelen invriezen, dat kan wel. Ze blijven ongeveer een week goed. Tip: maak er eerst puree van en vries die in.
Uien en knoflook, en de andere alliac-planten worden geclassificeerd als rajasic en tamasic, wat betekent dat ze passie en onwetendheid vergroten. Ze veroorzaken overlast en zelfs pijn en ziekte bij degenen die ze eten.
Uien. Door uien in een vochtige koelkast te bewaren worden ze eerder zacht en gaan ze eerder schimmelen. Bewaar ze liever op een donkere, droge plek, bijvoorbeeld in een kelderkast. Maar let op: bewaar ze niet te dicht bij je aardappelen, want dat zal de kwaliteit van zowel je uien als je aardappelen achteruit gaan.
Leg knoflook nooit in de koelkast, maar bewaar het bij kamertemperatuur. Juist in de koelkast bederft knoflook snel. Als er dan ook nog vocht bij de knoflook komt, kan het snel gaan schimmelen. Bewaar het koel en donker bij een temperatuur rond de 16 graden.
Aardappelen bewaren doe je daarom best op een koele (tussen 2 en 10 °C), donkere, droge en goed verluchte plaats (bv. kelder (kast)) in een geperforeerde papieren zak, een net of een open mand. Schud ze af en toe om. Bewaar aardappelen nooit in de koelkast.
Bewaar tomaten buiten de koelkast, op een droge koele plek. In de koelkast drogen tomaten uit en wordt de smaak aangetast. Het velletje beschadigt waardoor ze sneller bederven. Eet tomaten alleen als ze rijp zijn.
Komkommers kun je beter niet in de koelkast bewaren, want ze kunnen niet goed tegen de kou. Ze verliezen snel hun kwaliteit en worden slap. Bewaar ze daarom op een minder koele, donkere plaats: een voorraadkast of kelder. Normaal gesproken blijft een komkommer ongeveer een week goed.