Alternatieve suikers zijn suikers van een andere bron dan suikerriet of suikerbiet. Bijvoorbeeld honing, kokosbloesemsuiker en palmsuiker. En alle stropen en siropen, zoals ahorn-, dadel- en agavesiroop.
Stevia, kokosbloesemsuiker en palmsuiker zijn gezonde natuurlijke zoetstoffen. Ongeraffineerde stropen hebben een hoge glycemische index en kun je het beste met mate eten. Vermijd geraffineerde suikers: deze bevatten geen voedingsstoffen en laten je bloedsuikerspiegel pieken.
Beide zijn zoetstoffen. Sukrin is echter minder zoet dan stevia en en heeft geen nasmaak. staat er om bekend een zeer bittere nasmaak te geven in veel baksels. Om deze reden is erythritol geschikter om mee te koken en bakken.
Aspartaam kan schadelijk zijn voor onze gezondheid. Dat blijkt uit diverse onderzoeken. Zo heeft de zoetstof invloed op het insulinehormoon. Er lijkt zelfs een verband te zijn tussen aspartaam en hartziekten, vroeggeboorte, leer- en gedragsproblemen en kanker.
Geen enkele suiker is het gezondst. Er zijn namelijk geen gezonde of ongezonde suikers. Of je nu een banaan eet of een glas frisdrank drinkt: je lichaam maakt geen onderscheid tussen toegevoegde suikers of suikers die van nature in voedingsmiddelen aanwezig zijn.
Mocht je op zoek zijn naar een goede suikervervanger die geen schadelijke invloeden heeft op je gezondheid, dan raden wij je aan om Sukrin of Stevia te gebruiken. Met deze suikervervangers kun je gewoon lekker blijven bakken en koken zonder je zorgen te maken over je gezondheid.
Normaal gebruik van suiker kan geen kwaad. Datzelfde geldt voor (producten met) zoetstoffen. Suiker en zoetstoffen zorgen beide voor een zoete smaak. Een verschil tussen suiker en zoetstoffen is dat er in zoetstoffen minder calorieën zitten.
Hoewel stevia een E-nummer (E960) heeft, is zuivere stevia is gezonder dan suiker. De zoetstof bevat vrijwel geen calorieën en heeft geen effect op je suikerspiegel. Daardoor blijft je suikerspiegel in balans, waardoor je geen last hebt van vetopslag en minder risico loopt op diabetes type 2.
Aspartaam of suiker? Suiker zorgt voor vele gezondheidsproblemen, maar aspartaam is geen gezonder alternatief. Aspartaam mag dan wel geen calorieën bevatten, maar dat maakt het ook niet beter. Het probleem zit hem in de chemische stoffen van aspartaam.
Er is weinig verschil met andere vormen van suiker, zoals kristalsuiker en rietsuiker. In je lichaam worden alle soorten suikers op dezelfde manier afgebroken en verteerd. Wel bevat honing iets meer water dan kristalsuiker. Hierdoor zit er per 100 gram iets minder calorieën in.
Het is aan te raden om bij het vermijden van suikers voornamelijk de zogeheten 'vrije suikers' te vermijden. Vrije suikers zijn alle toegevoegde suikers plus de suikers die van nature aanwezig zijn in honing, siropen, vruchtensappen en vruchtenconcentraat.
Agavesiroop bevat 3,5 kcal per gram en dat is iets minder dan de 4 kcal die een gram suiker bevat. Met betrekking tot calorieën is er dus niet echt een verschil tussen agavesiroop en suiker.
Volgens een ander in vitro-onderzoek[ii] hebben steviolglycosiden mogelijk een nadelig effect op de darmflora, door de aanmaak van een bepaalde darmbacterie te remmen. Er zijn berichten van mensen die last hadden van darmklachten na het consumeren van een grote hoeveelheid stevia.
Honing in plaats van suiker
Omdat honing voor 80% uit natuurlijke suikers bestaat, is honing echt een natuurlijke zoetstof. Je kunt honing goed gebruiken in plaats van geraffineerde suikers. In sommige recepten moet je er wel rekening mee houden dat honing vocht bevat. Het bestaat voor ongeveer 17% uit water.
Bij gebruik van normale hoeveelheden kunnen deze producten dagelijks worden gebruikt.De aanvaardbare dagelijkse inname van zoetstoffen is voor volwassenen maximaal 7 glazen light-producten per dag. Voor kinderen van 1 tot 4 jaar geldt maximaal 2 glazen light-producten per dag.
Zo is honing beter dan agavesiroop omdat het hoog is in antioxidanten, lager in fructosegehalte, minder is bewerkt en bovendien ook antiviraal, schimmelwerend en antibacterieel is. Uiteindelijk gaat het niet zozeer om de soort zoetstof die je kiest, maar om de hoeveelheid die je ervan consumeert.
Honing beschermt tegen kanker en hart- en vaatziekten, omdat het boordevol flavonoïden en antioxidanten zit. Regelmatig een kleine dosis rauwe honing en kaneel innemen, is goed voor je cholesterol. Het voorkomt bloedvatenvernauwing omdat het je aders schoonhoudt.
Agavesiroop en ahornsiroop zijn twee andere mogelijke alternatieven voor normale suiker voor mensen met diabetes. Ze zijn allebei goede natuurlijke zoetstoffen en hebben het voordeel van een lagere GI dan normale suiker en een rijkdom aan voedingsstoffen.
Stevia en aspartaam zijn allebei veilige stoffen. Dat aspartaam synthetisch is en stevia gewonnen wordt uit een plant wil niet zeggen dat stevia automatisch ook veiliger is. Allebei de stoffen hebben een E-nummer en zijn dus uitgebreid onderzocht op veiligheid voor ze op de markt zijn gebracht.
Van aspartaam of stevia is nog nooit een kankerverwekkend effect aangetoond, niet bij de mens, niet bij dieren, en niet bij hoge doses. Uit dierproeven is gebleken dat het in heel hoge doses toedienen van acesulfaam-K, cyclamaat en sacharine een kankerbevorderend effect kan hebben.
Aspartaam werkt afvallen tegen
Het klinkt misschien vreemd, maar als je wilt afvallen kun je beter geen aspartaam nuttigen. De chemische zoetstof kan ervoor zorgen dat je minder snel gewicht verliest of zelfs aankomt, omdat je eetlust stijgt en je hierdoor waarschijnlijk meer gaat eten.