Goede zooltjes geven vaak extra demping, wat minder stoten van de hiel bij het lopen oplevert, en daardoor de hielpijn, een van de symptomen, verzacht. Ook compenseren ze voetafwijkingen, zoals overpronatie. Je schoen moet trouwens wel de mogelijkheid bieden om de zooltjes te wisselen.
Nieuwe steunzolen
Het is normaal dat u de eerste dagen moet wennen. Ons advies is om het dragen van de zolen rustig op te bouwen. Na uiterlijk twee weken moet u aan de zolen gewend zijn. Neem anders contact met ons op.
Een inlegzool komt tegemoet aan twee basisbehoeftes: het verbeteren van het comfort in een schoen en het wegnemen van drukpunten door middel van ondersteuning. Zorg er in ieder geval voor dat de demping en verstevigingen van je schoenen passen bij je voettype'.
De eerste 7 tot 10 dagen kunt u wat last krijgen van spierpijn in bijvoorbeeld uw kuiten, de hamstrings of uw onderrug. Dit komt omdat de stand van het lichaam verandert en de gewrichtsvlakken, banden en spieren anders belast worden dan ze gewend zijn geweest. Een gemiddelde inlooptijd van twee weken is gebruikelijk.
Wij adviseren de eerste dag 2 uur, tweede dag 2 á 3 uur, derde dag 3 á 4 uur enz. Na 2 weken moet u de zolen de hele dag kunnen verdragen. Zijn de zolen na 2 a 3 weken nog pijnlijk of krijgt u juist dan pijnklachten, neem contact op met de praktijk voor verder advies.
Oplossing voor een doorgezakte voet
Een op maat gemaakte steunzool kan de voet corrigeren en zorgen voor een betere verdeling van de druk van de voet. Een betere verdeling van de druk van de voet zorgt ervoor dat je minder pijn voelt, waardoor het lopen comfortabeler wordt.
Draag een dikke sok, of twee, en neem de ruimte weg in de schoen. Is jouw schoen echt veel te groot? Kies er dan voor om zowel jouw schoen te verkleinen met een inlegzool en de voeten te vergroten met dikke sokken. Door tip twee en drie te combineren zou jij de schoenen tot één hele schoenmaat moeten kunnen verkleinen.
Vriezer. Alles wat je moet doen is twee hersluitbare zakjes voor driekwart vullen met water en deze in je schoenen leggen. Vervolgens leg je de schoenen met zakjes en al in de vriezer. Wanneer het water in de zakjes bevriest zet het uit, waardoor de schoen wordt opgerekt.
De meeste mensen kunnen van hun doorgezakte voeten afkomen zonder steunzolen, want het lichaam kan de voetboog zelf omhoog houden. Bij veel mensen begint de doorgezakte voet al in de heupen. Een zwakke heup zorgt ervoor dat knieën naar binnen gaan staan en daardoor lijkt het dat de voet is doorgezakt.
Om steunzolen aan te meten, wordt gebruik gemaakt van een iPad 3D scan. Bij deze scan wordt een zeer nauwkeurige, digitale afdruk gemaakt van uw voeten. Deze afdruk vormt de basis voor de podotherapeut om een steunzool voor u te ontwerpen.
Prijsverschil. Het zal u niet verbazen dat op maat gemaakte steunzolen duurder zijn dan standaard steunzolen. Voor het opmeten van uw voeten is speciale apparatuur nodig en het maken van zooltjes op kosten tijd. Dit resulteert over het algemeen in zooltjes die tussen de 200 en 300 euro kosten.
Heeft u steunzolen of draagt u speciale schoenen met 'antipronatie' zolen? Ons advies is om daar per direct mee te stoppen. Heeft uw podotherapeut vragen hierover, dan kunt u die naar ons verwijzen voor uitleg van de mechaniek van de enkel en voet. Orthopedische schoenen zijn fataal voor uw voeten en enkels!
De kosten per paar steunzolen zijn ongeveer €229. Deze prijs is inclusief alle afspraken die nodig zijn om uw steunzolen naar wens te maken. Vanaf de eerste afspraak met uw adviseur tot en met de nazorg en controle van uw steunzolen, er komen naderhand geen onvoorziene kosten bij.
Zo kun je je schoenen opvullen met inlegzolen. Ook wanneer de dikke sokken niet afdoende werken, zijn (opvul) inlegzolen een goede oplossing. Het dragen van opvul inlegzolen is de meest effectieve manier om je schoenen te verkleinen. Deze inlegzolen compenseren maatverschil tot een halve schoenmaat.
1 cm extra ruimte geeft je voeten voldoende speling tijdens het lopen. Je voet kan dan namelijk tot wel 1 cm langer worden. Te veel teenruimte zal er echter voor zorgen dat je gaat schuiven in je schoenen en dat kan op den duur voor problemen zorgen. Probeer tijdens het passen een beetje met je tenen te wiebelen.
De meest makkelijke manier om te grote schoenen wat kleiner te maken is door het dragen van een paar sokken. Of twee. Draag zoveel (dikke) sokken over elkaar heen totdat de schoen goed past. Met sokken maak je je schoenen tot ongeveer halve maat kleiner zonder dat het vervelend gaat zitten.
Inlegzolen van verschillende materialen
De inlegzolen die standaard in wandelschoenen zitten, zijn meestal gemaakt van schuim/foam. Ga je lange wandelingen in de winterse kou maken, dan zijn er (merino)wollen inlegzolen (o.a. van de merken Woolpower en Superfeet).
Wie mag steunzolen/orthopedische schoenen voorschrijven? Iedere geneesheer die gespecialiseerd is in revalidatie, fysische geneeskunde, orthopedie/traumatologie, chirurgie, reumatologie, neurologie, pediatrie en neuropsychiatrie mag een voorschrift uitschrijven.
Behandeling van overpronatie
De opties zijn vooral het doen van oefeningen om de voeten hun natuurlijke kracht en looppatroon terug te geven en het dragen van zooltjes. Oefeningen die je zou kunnen doen zijn onder andere de hielspoor oefeningen voor kracht die we eerder beschreven hebben.
Een van de bekendste modellen is de New Balance 997. De New Balance 997 is ook een sneaker die veel comfort biedt en loopt ook erg fijn. De ideale sneaker dus als je steunzolen hebt.
Bij een spreidvoet of een doorgezakte voorvoet heb je last van een scherpe, brandende pijn onder en boven de bal van je voet. Eeltvorming, likdoorns en blaren geven pijnklachten bij staan en lopen.
Het voornaamste en belangrijkste is de afstemming van de (loop)belasting op de belastbaarheid van de peesplaat. Hierbij kan het helpen om goede, stevige schoenen met een stijve zool te dragen. Dit voorkomt dat de tenen te ver meebuigen naar boven in de afwikkeling. Dit voorkomt extra rek op de peesplaat.