De Jamie Oliver fijne rasp: een echte Jamie rasp die geschikt is voor alles wat je fijn wilt raspen. Denk aan nootmuskaat, knoflook en Parmezaanse kaas.
Parmezaanse kaas raspen gaat je gemakkelijk af met de Handrasp Molen Romano. Deze handrasp is, met zijn slanke vorm en het handige draaimechanisme, geschikt voor harde kazen.
Als je voedingsmiddelen meestal tot vlokken snijdt, dan kun je het beste een grove keukenrasp halen. Als je echter over het algemeen alleen maar fijn gemalen voedingsmiddelen wilt hebben, dan kun je beter een rasp kopen die wat fijner is.
De raspen van Microplane kenmerken zich door het vlijmscherpe raspoppervlak. U gebruikt de raspen van Microplane onder andere voor het raspen van groenten, kaas, chocolade en noten. De raspen van Microplane zijn te krijgen in extra fijn tot extra grof.
Een Microplane is een rasp waarmee je flinterdunne sliertjes kaas kunt raspen. Perfect voor elegante sliertjes pecorino of parmezaan op je pasta. Gebruik wel de 'grove' rasp, zodat de slierten niet samenklonteren op je warme pasta.
Bereiding. Doe de Parmezaanse kaas in de mengbeker en rasp 15-20 sec/snelheid 10. Gebruik het geraspte parmezaan naar wens.
De categorieën van Parmezaanse kaas zijn: Grana Padano en Parmigiano Reggiano zijn de twee enige echte originele Parmezanen. Laatstgenoemde is vaak langer gerijpt en intenser van smaak dan Grana Padano.
Blokrasp. In dit geval hebben we het over een blokrasp. Een rasp met vier zijden met bovenop een handvat.
Smaakmakers zijn onmisbaar in gerechten. Je hebt helemaal geen speciaal keukenmateriaal nodig om ze te gebruiken. Gember, knoflook, nootmuskaat en truffel kun je prima raspen. Ideaal voor wie geen knoflookpers of speciale gemberrasp heeft.
Kies het geschikte gereedschap om gember mee te raspen.
De gaatjes van een gewone rasp raken snel verstopt. Je kunt overwegen om te investeren in een rasp die is bedoeld om gember te raspen. Je kunt bijvoorbeeld gemberraspen van porselein gebruiken, of gemberraspen van het merk Microplane.
Vijlen en raspen gebruik je om hout, metaal of kunststof bij te werken. Een rasp komt ook van pas bij zachte steensoorten, gipsplaten of gipsblokken. Vijlen en raspen helpen je daarnaast gebogen vormen te maken. Voor ruw bijwerken gebruik je een houtrasp en voor het fijne werk een houtvijl.
Kaasmolen of trommelrasp
Wat is het? Een speciale molen voor Parmezaanse kaas en chocolade. Het gebruik van zo'n rasp is erg hygiënisch, omdat het voedsel in de trommel zit. Je kunt zo'n trommelrasp dan ook goed de tafel rond laten gaan als je een pastagerecht eet.
Bijna alle Hollandse kazen kunnen geraspt worden, maar aan (zeer) jonge kaas moet dan wel zetmeel worden toegevoegd om het minder plakkerig te maken. Volgens de Warenwet mag er echter niet meer dan 3% zetmeel worden toegevoegd. Hoe ouder de kaas, hoe minder plakkerig en des te makkelijker te raspen.
Schaaf plakjes kaas met de kaasschaaf. Leg de plakjes kaas op elkaar en snij nu hele dunne strookjes. Draai je snijplank een kwartslag en snij vervolgens de kaas zo dun mogelijk. Wil je de kaas nog fijner dan kun je nog een beetje kruislings hakken.
Voor citroenrasp kun je het beste biologische citroenen gebruiken, deze hebben geen waslaagje aan de buitenkant. Kun je die niet vinden, gebruik dan gewone citroenen en was die geruime tijd onder warm water. Natuurlijk was je de biologische citroenen ook voor gebruik.
Microplane is een sinds 1990 geregistreerde handelsnaam van Grace Manufacturing Inc, een familiebedrijf in Russellville (Arkansas), dat rasp-, slijp- en schuurgereedschappen maakt voor zowel de industrie als consumentenmarkt.
Kies een verse en stevige sinaasappel. Oude schillen zijn lastig te raspen en smaken niet lekker. Was de sinaasappel goed. Gebruik een speciale citroentrekker (zie foto) om het oranje van de schil te halen.
De reden hiervoor is heel eenvoudig: échte parmezaan kan enkel worden gemaakt in een bepaald deel van Italië (de omgeving van Parma, waar ook parmaham wordt gemaakt), rijpt tussen de 18 en de 36 maanden én moet worden ingevoerd. Geen wonder dat er een prijskaartje aan vasthangt.
Als u de enige echte Parmezaanse kaas wilt proeven moet u Parmigiano Reggiano kopen. Deze kaas wordt naar het oude recept gemaakt door een selectief aantal kaasboeren in de provincies Parma, Emilia en Modena.
Parmezaanse kaas
Parmezaan zit vol voedingstoffen, zoals calcium en fosfor, die goed zijn voor de botten. Omdat dit een hardere kaas is, bevat hij minder vet en meer eiwitten. Ook is het lactosegehalte aanzienlijk lager dan dat van andere kazen. Parmezaan is een oudere kaas en bevat daardoor wel veel natrium.
Dit gebeurt door eerst de wei zo veel mogelijk af te gieten en vervolgens de wrongel tot zo'n 55 °C te verhitten en daarna zo'n 8-10 uur op een temperatuur van 50 °C te houden. Vervolgens worden de kazen zo'n 20 dagen in verzadigd pekelwater gelegd, waarna een lange rijpingstijd volgt.
De vijl die het grofste vijlt is de bastaardvijl. Bij zachte materialen kan deze ineens veel materiaal weghalen. Ben je op zoek naar een vijl die bij veel werkzaamheden gebruikt kan worden dan is de halfzoete vijl een goede keuze. Deze is bij veel klussen te gebruiken aangezien deze allround genoemd mag worden.
houtrasp. Een rasp met zeer scherpe puntjes waarmee hout ruw kan worden bijgewerkt. Vaak is de houtrasp halfrond waardoor het bijvoorbeeld mogelijk is geulen te maken en gemakkelijker een hol object inwendig te raspen.