De beste plakrijst maak je met rijstsoorten die niet droogkoken. Meestal zijn dat soorten met een korte, ronde korrel. Je kunt hierbij denken aan risottorijst en paellarijst.
Sushirijst, ofwel Japanse rijst, heeft een wat kortere, meer ronde gepolijste korrel. Deze rijstsoort wordt ook wel kleefrijst genoemd, omdat ze zo plakkerig wordt na het koken.
Pandanrijst: is een beetje plakkerige witte rijst (ideaal voor het eten met stokjes), lange korrel met een bloemige smaak. Perfect voor (pittige) Aziatische gerechten. Basmatirijst: een droogkokende witte rijst met nootachtige smaak.
Basmati heeft in vergelijking met Pandan een nog langere korrel en kookt nog droger. Het heeft een lichte, luchtige textuur wat een heerlijk mondgevoel geeft. In combinatie met het heerlijke subtiele aroma maakt dit Basmati rijst ideaal voor gerechten zoals curry, pilav en rijstsalades.
Wil je de rijst weer plakkerig krijgen dan moet je er dus voor zorgen dat je weer zetmeel aan het kookproces toevoegd. Dit doe je door in een pan met water bloem toe te voegen en dit even goed te kloppen. Doe je rijst in het water en laat dit even in koken totdat je een papje krijgt.
Jasmijnrijst. Jasmijnrijst is een heel aromatische rijstsoort die voornamelijk in Thailand wordt verbouwd, maar ook vaak in Vietnam en Cambodja. De korrel is wat langer en zoetiger van smaak, en is na het koken een beetje zacht en plakkerig.
Door je rijst te spoelen was je niet alleen kleine deeltjes stof van de korrels af, maar verwijder je ook het overgebleven laagje zetmeel. Dat zetmeel zorgt ervoor dat de rijst na het koken aan elkaar plakt. Sommige gerechten vragen daar echter om. Denk maar aan het maken van risotto gerechten of sushi.
Tips, weetjes & recepten Basmati rijst is de rijst voor een Indiase maaltijd, maar voor een Chinese, Indonesische of Thaise maaltijd gebruik je liever pandan rijst (ook wel jasmijnrijst genoemd). Er bestaat ook zilvervlies basmati rijst.
Zilvervliesrijst (de volkoren variant) bevat nog het vliesje en is daarom de meest pure en voedzaamste rijst die je kunt kopen. Daarom is deze vorm van rijst dus de gezondste.
De rijstkorrels kleven na het koken aan elkaar. De meestgebruikte kleefrijst is de zoete, bruine kleefrijst. Ook de Thaise zwarte rijst is een goede kleefrijst. Lange rijst: Is zacht en plakt niet.
Basmatirijst. Basmati is volgens velen de lekkerste van alle verschillende rijstsoorten. Dat is ook de reden waarom we er graag wel twee keer zoveel voor betalen als voor gewone witte rijst. Basmati komt oorspronkelijk uit India, maar tegenwoordig wordt het ook veel in Pakistan verbouwd.
Uruchimai is de standaard rijst, ofwel wat wij sushirijst noemen. Maar het wordt voor van alles gebruikt in de Japanse keuken, gewoon om te eten maar ook bijvoorbeeld saké van te maken.
Waar jasmijnrijst dus vanwege de werkzame stof 2-acetyl-1pyrroline heerlijk geurt, is pandanrijst geen officiële rijstsoort. Pandanrijst is vaak een mix van gewone rijst met 'mindere' kwaliteit jasmijnrijst, óf gewone rijst die gearomatiseerd is met de geur/ het extract van het pandanblad.
Over het algemeen zijn de soorten met een korte, ronde korrel wat plakkeriger dan anderen. Denk maar aan sushi- of onze poké bowl rijst, aan risottorijst of aan paellarijst. Maar ook pandanrijst is een mooie plakkerige rijst en die blijft toch iets minder.
Net als witte rijst bevat deze rijst een stuk minder voedingsstoffen doordat het vliesje is verwijderd. De rijstkorrel van basmatirijst is in vergelijking met andere soorten langer en heeft een lichte nootachtige smaak. Doordat er meer smaak aan zit, is dit een favoriet bij velen. Wist je dat basmati 'geurig' betekent?
Basmati is perfect voor Indiase gerechten. Curry's en pilav bijvoorbeeld, omdat-ie stevig blijft en niet gaat kleven. De korrel is fijn, waardoor hij wat sneller gaart dan witte rijst.
Kleefrijst (sushi-, risotto-, dessertrijst)
Staat wereldwijd bekend als Botanrijst of Ketan wordt veel gebruikt in desserts of het maken van sushi vanwege de plakkerige structuur na het koken. Het is een witte rijst en bevat daarom minder voedingstoffen, vitamines en mineralen dan de 'volkoren' varianten.
Het kan mogelijk schadelijk zijn voor de gezondheid als je er langdurig te veel van binnenkrijgt. Het advies geldt vooral voor baby's en peuters, maar oudere kinderen en volwassenen kunnen ook te veel binnenkrijgen, als ze vaak en veel rijst en rijstproducten eten.
Aardappelen bevatten minder calorieën
Vergeleken met eenzelfde portie gekookte aardappelen leveren gekookte deegwaren en rijst meer calorieën, minder kalium en geen vitamine C.
Pandanrijst – ook wel Jasmijnrijst – is afkomstig uit Thailand. De rijst heeft een lange korrel, bloemig aroma en nootachtige smaak, oorspronkelijk afkomstig van het pandanblad. Een Thaise groene curry of andere Aziatisch gerechten zijn heerlijk met pandanrijst.
Chinese restaurants gebruiken voornamelijk arachideolie (=pindaolie).
Gebruik bij voorkeur hele kruiden die je er makkelijk uit kunt vissen als de rijst gaar is. Denk hierbij aan een gekneusde stengel citroengras, een steeltje kaneel, een laurierblad of wat plakjes gember. Je kunt trouwens ook gewoon gedroogde kruiden toevoegen aan het kookwater. Lekker experimenteren!
Droge rijst of plakrijst
Wanneer er juist plakkerige rijst nodig is, voor bijvoorbeeld een risotto, pudding of sushi, dan kunt u de rijst beter niet wassen. De zetmeel kan in dit geval juist zorgen voor een extra romig en plakkerig effect.
Naast het wassen van de rijst is het laten rusten een tweede cruciale stap in de bereiding. Laat het na het koken en eventueel afgieten 10-15 minuten in de pan staan. Dit geeft een vollere korrel doordat het zetmeel iets afkoelt en uitzet en het laatste restje water opneemt. Roer pas na die 10-15 minuten rust door.
Over het algemeen kun je de volgende leidraad aanhouden: witte rijst moet je altijd wassen, bruine rijst niet. En wil je romige rijst overhouden, omdat je er risotto of rijstepap mee maakt? Dan hoef je je rijst zeker niet eerst af te spoelen.