De straling die je mobieltje uitstraalt is geen radioactieve straling die menselijke cellen aantast. Het is elektromagnetische straling. Deze valt onder de categorie radiogolven. Tot op heden is er dus nog geen bewijs dat het slapen met je telefoon echt schadelijk is.
De led-technologie, die in huidige schermen van computers, laptops, tablets en smartphones zit, zendt meer blauw licht uit dan oudere beeldschermen. Dat dit blauwe licht invloed heeft op de biologische klok en zo de slaap kan verstoren, was al bekend.
Veel volwassenen (58 procent) gebruiken in het laatste uur voordat ze gaan slapen een tablet, smartphone of computer. Ze doen dit meerdere keren per week of dagelijks.
Volgens de handleiding van Samsung is het aangewezen om voorzichtig te zijn met een telefoon af te dekken. De lucht moet immers vrij kunnen circuleren. Wanneer de ventilator wordt afgedekt door een ander object, zoals een kussen, krijgt het toestel minder zuurstof en kan het erg heet worden en vervolgens ontvlammen.
Wifi kan slapeloosheid veroorzaken
Vooral mensen die Wifi gebruiken vlak voordat ze gaan slapen, hebben vaak klachten over hun slapen en lijden aan slapeloosheid. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat blootstelling aan EMF-straling van Wifi-netwerken slaappatronen flink kunnen beïnvloeden.
De app Radioactivity Counter maakt gebruik van de camerasensor van een smartphone of tablet om gammastralen te meten, die worden gegenereerd door radioactieve bronnen of door de remstraling van röntgenapparaten.
Effecten op de mens. Ioniserende straling kan weefsel en DNA beschadigen. Daardoor neemt bij verhoogde blootstelling de kans op gezondheidsschade toe, zoals het ontstaan van kanker.
Radioactieve straling kan uw cellen beschadigen en vergroot daardoor de kans op kanker. Elektromagnetische straling (gsm straling) heeft deze eigenschap niet en kan - bij een grote hoeveelheid straling - het lichaam slechts een beetje opwarmen.
Fikkie in bed
Om optimaal te kunnen presteren, is het belangrijk dat smartphones goed kunnen ventileren en hebben ze behoefte aan een dosis frisse lucht. Zodra je jouw smartphone onder je kussen legt, terwijl jij er ook nog eens met je hoofd op ligt, raakt hij oververhit omdat hij zijn warmte niet kwijt kan.
Geen beeldschermen 's avonds
Een simpele oplossing om sneller en beter in slaap te vallen, is om 's avonds beeldschermen te vermijden. Zorg ervoor dat je anderhalf uur voordat je gaat slapen de televisie en de computer uit zet.
Tijdens het slapen spoelen je hersenen als het ware schoon. Goede slaap betekent dat je hersenen de tijd en de kans krijgen om zich te reinigen. Ook zorgt een goede nachtrust ervoor dat je je emoties van de dag goed kan verwerken en dat je onthoudt wat je overdag hebt geleerd.
Beeldschermen van televisie, smartphone, tablet of computer stralen blauw licht uit. Recent ontwikkelde schermen maken gebruik van ledtechnologie. Die zenden meer blauw licht uit dan traditionele schermen. Blauw licht is overdag een heel normaal, natuurlijk verschijnsel.
"Stress, angstgevoelens en depressie worden in veel meer onderzoeken in verband gebracht met gebruik van sociale media en smartphones. Uit onderzoek van de Universiteit van Pittsburgh uit 2016 blijkt bijvoorbeeld dat gebruik vanaf een uur per dag, 2,7 keer meer risico op depressie geeft.
Uur beeldschermtijd-vrij (minimaal)
Het advies is om kinderen minimaal een uur voordat ze moeten gaan slapen niet meer in aanraking te laten komen met tablets of telefoons.
Als je op je smartphone via wifi verbonden bent geeft dat veel meer straling dan via mobiele data bij goed bereik. Dit komt doordat de mobiele verbinding (3G/4G etc.) wel een zendvermogen-regeling heeft en de wifi niet.
Mensen met elektrohypersensitiviteit hebben ook onder de wettelijke blootstellingslimieten al last van klachten 5G straling. Zij kampen met symptomen als oorsuizen en piepen, licht gevoel in het hoofd of hoofdpijn en druk op de trommelvliezen als gevolg van blootstelling aan elektromagnetische straling.
Wifi-straling is elektromagnetische straling. De ether zit vol met zogenaamde 'radiofrequente elektromagnetische golven'. Zo'n elektromagnetisch veld (RF veld) werd voorheen voornamelijk door radio en televisie gebruikt, nu maken alle draadloze apparaten er gebruik van.
Volgens haar zijn er op dit moment geen aanwijzingen dat je door straling van mobiele telefoons onvruchtbaar kan worden.
Er is géén bewijs dat het 5G-netwerk schadelijk is voor de gezondheid. Tot die conclusie komt de Gezondheidsraad. De frequenties die de zendmasten uitzenden zijn namelijk al jaren in gebruik en hebben nooit negatieve gezondheidseffecten gehad, schrijft de raad.
Ook als je een mobiele telefoon op je lichaam draagt, bijvoorbeeld in een broekzak of borstzakje, zijn gezondheidsrisico's niet bewezen en bovendien niet aannemelijk. In het wetenschappelijk onderzoek zijn geen gezondheidseffecten gevonden op bijvoorbeeld hart en bloedvaten, het afweersysteem en de vruchtbaarheid.
Voor zover bekend zijn elektromagnetische velden niet gevaarlijk voor de gezondheid van mensen. Wetenschappelijke organisaties doen nog onderzoek naar de effecten op de lange termijn.
Het laten maken van één of twee, of zelfs meerdere röntgenfoto's per jaar kan geen kwaad. Röntgenstraling is alleen schadelijk als u er vaak en lang aan blootgesteld wordt.
Voor werknemers die tijdens het werk met ioniserende straling te maken hebben, geldt een maximale effectieve dosis van 20 millisievert (mSv) per jaar. Voor zwangere vrouwen is dat maximaal 1 mSv tijdens de zwangerschap, vanwege de risico's voor de ongeboren vrucht.