Vreemdelingen van buiten de EER en van buiten Zwitserland die in Nederland willen werken, mogen in beginsel alleen in Nederland werken als daarvoor een werkvergunning is verleend aan de werkgever. UWV verstrekt alleen een werkvergunning als aan strikte voorwaarden is voldaan.
Als u in Nederland wilt werken dan moet hiervoor meestal een tewerkstellingsvergunning of een gecombineerde vergunning voor verblijf en arbeid worden aangevraagd door de werkgever.
Wilt u voor werk naar Nederland komen? Bijvoorbeeld voor korte of langere tijd? Daarvoor heeft u mogelijk een inreisvisum, een werkvergunning en een verblijfsvergunning nodig. Vul de vragen in en bekijk wat u of uw werkgever moet regelen.
Werknemers die korter dan drie maanden in Nederland willen werken, moeten een werkvergunning aanvragen bij het UWV. Indien de werknemer langer dan drie maanden in Nederland wil werken, dan moet naast de werkvergunning ook een verblijfsvergunning worden aangevraagd.
Als u een werknemer uit het buitenland bij u wilt laten werken, heeft u in de volgende gevallen een werkvergunning nodig: U neemt iemand in dienst van buiten de EU/EER of Zwitserland. Uw werknemer gaat ander werk doen dan waarvoor eerder een werkvergunning is verleend.
U mag gewoon in Nederland werken als u uit een ander land van de Europese Unie (EU) komt. Als u niet uit de EU komt gelden er voorwaarden.U heeft dan bijvoorbeeld een werkvergunning nodig.
Uw werknemer blijft 90 dagen of langer
Een gecombineerde vergunning voor verblijf en arbeid (GVVA). De GVVA is een verblijfsvergunning met een extra document waarin staat voor wie uw werknemer mag werken. Uw werknemer heeft geen aparte tewerkstellingsvergunning nodig.
Personen met de nationaliteit van een land buiten de Europese Unie (EU), Liechtenstein, Noorwegen, IJsland of Zwitserland kunnen onder voorwaarden naar Nederland komen. Eén van de voorwaarden is dat ze een verblijfsvergunning nodig hebben.
Voor werknemers die in loondienst gaan werken is een gecombineerde vergunning verblijf en arbeid (GVVA) nodig. De GVVA combineert de verblijfsvergunning en de tewerkstellingsvergunning (TWV). De GVVA is ook nodig voor de volgende functies: Geestelijk bedienaar of voorganger.
Nodig bij verhuizing uit de Caribische Koninkrijksdelen
Verhuist u vanuit Aruba, Curaçao, Sint Maarten, Bonaire, Sint Eustatius of Saba naar Nederland? Dan wil de gemeente in Nederland ook een bewijs van uitschrijving zien. Vraag dit bewijs aan voordat u een afspraak maakt voor uw inschrijving in Nederland.
Heb ik een verblijfsvergunning nodig als ik voor langere tijd naar Nederland kom? U heeft een verblijfsvergunning nodig als u langer dan 90 dagen in Nederland verblijft.
Werkgevers zijn verplicht om het burgerservicenummer (BSN) van hun werknemers te registreren. Dat staat in de Wet op de loonbelasting. Werkgevers gebruiken het BSN vervolgens om loongegevens uit te wisselen met de Belastingdienst.
Referent in Nederland vraagt verblijfsvergunning aan
Deze haalt u naar Nederland. De referent kan een erkende werkgever zijn. Maar ook een onderwijsinstelling of een partner waarmee u gaat samenwonen. Uw referent vraagt de verblijfsvergunning aan bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) in Nederland.
Bent u van plan om langer dan vier maanden in Nederland te blijven, dan moet u zich inschrijven in de Basisregistratie Personen. Ga hiervoor naar het gemeentehuis van de gemeente waar u woont. U krijgt dan een burgerservicenummer (BSN).
De 30% regeling is een regeling die werkgevers de mogelijkheid geeft om werknemers die vanuit het buitenland naar Nederland zijn gekomen om hier te werken, een belastingvrije vergoeding te geven van maximaal 30% van het loon.
Visum kort verblijf (tot 90 dagen)
De kosten voor de service fee van VFS Global mogen maximaal € 40,- bedragen (de helft van de leges voor een visumaanvraag). Bij een visumweigering ontvang je de betaalde leges NIET terug.
Een buitenlandse gast uitnodigden voor een bezoek aan Nederland. Als je iemand wilt uitnodigen, die voor zijn reis naar Nederland een visum nodig heeft (en die bij jou mag logeren), dan heeft deze persoon voor het krijgen van een visum een 'bewijs van garantstelling en/of particuliere logiesverstrekking' nodig.
Wilt u langer dan 90 dagen in Nederland verblijven? Dan heeft u mogelijk een verblijfsvergunning nodig. In veel gevallen moet u ook een visum voor lang verblijf aanvragen voordat u naar Nederland reist.
Voorwaarden om garant te kunnen staan
Uw inkomen is ten minste gelijk aan het minimumloon (exclusief vakantiegeld). Voor echtparen geldt een gezamenlijk inkomen van ten minste het minimumloon (exclusief vakantiegeld). U moet een bewijs van garantstelling en/of particuliere logiesverstrekking invullen.
Het invullen van een uitnodiging buitenland kan alleen op afspraak. U kunt bij elke gemeente terecht. Het ondertekende formulier stuurt u naar de persoon die u uitnodigt. Deze persoon kan dan bij de Nederlandse ambassade of het Nederlands consulaat in eigen land een visum aanvragen.
Zodra de tewerkstellingsvergunning toegekend is, is deze werkvergunning een jaar geldig. Let op: dat betekent niet dat iemand een jaar lang voor je mag werken.
U woont 5 jaar of langer onafgebroken met een geldige verblijfsvergunning in het Koninkrijk der Nederlanden. U hebt altijd op tijd uw verblijfsvergunning verlengd.
Voor de verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd gelden de volgende voorwaarden: U voldoet aan de algemene voorwaarden die voor iedereen gelden.U hebt al minimaal 5 jaar achter elkaar een geldige Nederlandse verblijfsvergunning. Er zijn uitzonderingen op de 5-jaartermijn bij onbepaalde tijd.
Bij cao of bedrijfsregeling mag hiervan worden afgeweken, maar u mag nooit meer dan 60 uur per week werken.