Een succesvolle bevruchting kunt u merken doordat de honden nadat het mannetje eraf springt nog een tijd aan elkaar vast blijven zitten. Dit noemen we “gekoppeld zijn” en komt doordat na een zaadlozing geslachtsorganen opzwellen en aan elkaar vast blijven zitten om te voorkomen dat er sperma verloren gaat.
Je kan amper zien dat ze aan elkaar vast zitten, zo zullen ze +/- 20 minuten blijven staan. Na de dekking is het natuurlijk te hopen dat de hond drachtig is, in de meeste gevallen zal dit gelukt zijn.
Verder speelt (on)ervarenheid van de reu soms een rol. Een enkele keer is er een fysiek probleem waardoor de dekking niet lukt, zoals een dik maagdenvlies bij de teef of een pijnlijke achterhand bij teef of reu. U kunt bij ons terecht voor onderzoek en advies wanneer het dekken niet wil lukken.
Wanneer wordt een reu geslachtsrijp? Een mannetjeshond is geslachtsrijp vanaf het moment dat het dier begint te puberen. De puberteit van een reu start over het algemeen rond de zesde maand en houdt aan tot het beestje twaalf tot vijftien maanden oud is.
Bij een normale dekking zal de reu de vulva besnuffelen en likken en zal de teef de staart opzij houden en een sta-reflex vertonen. De reu brengt nu de nog niet overmatig gezwollen penis in de vagina (dit is mogelijk door de aanwezigheid van een botje in de penis).
De meest betrouwbare methode om de dracht vast te stellen is met behulp van echografie. Vanaf dag 21 is het in theorie mogelijk met echo te zien of een teef zwanger is. Omdat het erg lastig is exact te bepalen wanneer de eisprong plaats heeft gevonden adviseren wij dit later te doen. Tussen dag 25-30 is optimaal.
Dekken en toetsing
Als een lid zijn teef heeft laten dekken door een reu van een niet-lid, moet ook de reu voldoen aan het Verenigingsfokreglement. Vervolgens beoordeelt de Toetsingscommissie of het lid zich aan het Verenigingsfokreglement heeft gehouden.
Deze fase duurt gemiddeld ook negen dagen en tijdens deze fase is het vrouwtje hitsig. In deze periode vindt de eisprong plaats. De vulva is minder gezwollen, de bloederige afscheiding wordt wateriger en soms slijmeriger.
Reuen kunnen erg beïnvloed worden door de loopsheid van teefjes uit de buurt. Zeker jonge reuen raken er nog wel eens helemaal van slag van. Ze eten niet meer, ze slapen slecht, zijn onrustig en willen alleen maar naar buiten. De bal is niet meer interessant, het enige dat telt zijn de plasjes van de loopse teefjes.
Een groep van hetzelfde geslacht kan prima met elkaar gaan, maar dit kan ook voor problemen zorgen. Reutjes kunnen vaak blijven strijden om hun plek in de rangorde en wanneer twee vrouwtjes strijdt krijgen, dan gaat dit meestal er hard aan toe.
Natuurlijke dekking hond
Tijdens een natuurlijke dekking besnuffelt en likt de reu de vulva van de teef. De teef houdt haar staart opzij zodat de reu haar kan bevruchten. De twee zwellichamen aan beide kanten van de penis van de reu zwellen in de vagina op. De reu komt vast te zitten.
Een dubbeldekking of dubbele dekking vindt plaats wanneer een teef tijdens haar loopsheid door twee verschillende reuen wordt gedekt. Het kan ook voorkomen dat zij met sperma van twee verschillende reuen wordt geïnsemineerd.
Een hond krijgt in een aaneengesloten periode van 12 maanden maximaal 1 nest. Een kat krijgt in een aangesloten periode van 12 maanden maximaal 2 nesten. Of maximaal 3 nesten in 24 maanden.
Honden kiezen als favoriet vaak iemand met hetzelfde energieniveau en dezelfde persoonlijkheid als zijzelf. Daarnaast zijn er hondenrassen die vooral een band opbouwen met één persoon, waarbij de favoriete persoon dus ook vaak de enige persoon is.
Bij een chirurgische castratie worden, uiteraard onder narcose, beide testikels van de hond verwijderd. Aangezien de zaadleiders niet in zijn geheel worden weggenomen, is een reu na de castratie nog gedurende korte tijd vruchtbaar. In deze periode van ongeveer 2 weken kan hij dus nog een teefje drachtig maken.
Praat met ze, aai ze en vergeet de traktaties niet. Ze moeten zich comfortabel bij elkaar voelen. Dus konden de kat en de hond elkaar in hetzelfde huis accepteren. Nu kunt u de dieren samen in dezelfde keuken voeren en ze samen laten lopen.
Wanneer dit moment is verschilt enorm per hond. Zo kan het zijn dat je hond al iets rustiger wordt bij een leeftijd tussen de 6 en 9 maanden. Wanneer je hond volwassen is, dit is tussen de 1 en 2 jaar, zie je vaak dat de grote hoeveelheid puppy energie is verdwenen.
Het gebeurt gewoon bij spanning en dat kan ook spanning zijn doordat hij iets leuk/lekker vindt. Mijn hond doet het bijvoorbeeld met trainen. Kan hij niks aan doen, hij wordt niet seksueel opgewonden van trainen, maar krijgt wel opwinding omdat we wat leuks gaan doen.
Honden die vertrouwd zijn met elkaar likken soms elkaars gezichten alvorens ze gaan ruiken aan geurklieren en andere lichaamsdelen waar er een sterke lichaamsgeur is als de mond, neus, anus en de geslachtsdelen. Dit gesnuffel om elkaar te begroeten en te identificeren kan ook omslaan tot likken.
Honden kunnen bestijgen om aandacht af te dwingen, of om een reactie uit te lokken (aangeleerd gedrag). Soms lijkt het op een soort 'pesten en testen' waarbij een hond aandacht/reacties probeert uit te lokken en meteen test hoe ver hij kan gaan.
Vaak wordt het rijgedrag van honden geassocieerd met dominantie. De hond zou hiermee willen aantonen de baas te zijn. Het verband tussen rijgedrag en dominantie is echter nog nooit wetenschappelijk aangetoond. Dat wil niet zeggen dat dominantie geen rol speelt, maar wel dat er ook andere redenen meespelen.
Het bestijgen van teddyberen, ander honden, kussen of zelf je been heeft negen van de tien keer niets te maken met seksuele driften. Maar het heeft te maken met spanning die hoog oploopt bij de hond. Overprikkeling of zich oncomfortabel voelen. De hond gaat dan opzoek naar een manier om zichzelf te kalmeren.
teef kan zeker gedekt worden zonder vast zitten. Heb al van vele fokkers gehoord dat ze zonder vast zitte (koppeling) toch 10 pups hadden bijv. Echter heeft ze al 3 weken gebloed en toen 5 dagen niet of was ze precies op de dekrijpe dagen (dan vloeien ze ook minder volgens mij).
Wanneer dekken? Indien u uw hond wilt laten dekken, zal dit tijdens de oestrus moeten gebeuren. U kunt dit zonder verdere onderzoeken doen, de meeste fokkers laten de hond dan op dag 11 en 14 dekken, uit onderzoek is gebleken dat u dan de meeste kans op succes heeft.
In de werpkist
Op de bodem van de werpkist leg je best iets dat niet te hard schuift. Ideaal is golfkarton. Hier hebben de pups grip op en het is niet giftig. Neem je kranten, dan kan je er best een goed wasbaar deken overleggen.