De Vlaamse feestdag herdenkt de Guldensporenslag op 11 juli 1302 waarbij milities van de Vlaamse steden en gemeenten een leger van Franse ridders te paard versloegen, aan de Groeningekouter bij Kortrijk. De Vlaamse milities bestonden voornamelijk uit een burgerleger van ambachtslieden en boeren.
Vlaamse feestdag : 11 juli
Herdenking van de Guldensporenslag (in 1302) bij Kortrijk, waarin de Graaf van Vlaanderen, samen met de stedelijke milities, de troepen van de koning van Frankrijk en zijn bondgenoten versloeg.
Op 11 juli viert Vlaanderen het feest van de Vlaamse Gemeenschap. Op die dag wordt op verschillende plaatsen in Vlaanderen de Vlaamse vlag uitgehangen en het Vlaams volkslied gezongen.
Het is de datum waarop in 1831 de eerste koning der Belgen, Leopold van Saksen-Coburg-Gotha, de grondwettelijke eed aflegde als koning.
De eenentwintigste juli is de Nationale Feestdag van België. Op die dag zijn winkels en postkantoren gesloten en staat het land stil bij het feit dat op die dag in 1831 de eerste koning van België, Leopold I, de grondwettelijke eed aflegde.
Op 19 april 2019 bestaat België 180 jaar. Officieel tenminste, want België ontstond uiteraard al in 1830, toen het zich na een revolutie losmaakte uit het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden (1815-1830).
Woensdag 21 juli 2021, Nationale Feestdag. Zondag 15 augustus 2021, O.L.V. Hemelvaart. Maandag 1 november 2021, Allerheiligen.
Hemelvaart. Maandag 6 juni 2022, Pinkstermaandag. Donderdag 21 juli 2022, Nationale Feestdag. Maandag 15 augustus 2022, O.L.V.
20 juli – Wereld Schaken Dag | Roze Woensdag | Internationale Cake Dag | Maanwandeling Dag | Internationale Ride MTB Dag | Wereld Springen Dag | Internationale Hotdogdag | 50e editie Spakenburgse Dagen | Vestingdagen Elburg.
De jongste officiële feestdag van Turkije is op 15 juli de 'Dag van Democratie en Nationale Eenheid' (Turks: Demokrasi ve Millî Birlik Günü).
De vlag van Vlaanderen, meestal de Vlaamse Leeuw genoemd, is de vlag van de Vlaamse Gemeenschap en het Vlaams Gewest. Deze vlag werd officieel aangenomen als vlag van de Raad voor de Nederlandse Cultuurgemeenschap in 1973, en later, in 1985, als vlag van de Vlaamse Gemeenschap.
De Vlaamse strijdvlag is de vlag en het visueel symbool van de Vlaamse Beweging in België. Deze vlag wordt niet door officiële instellingen gebruikt; de officiële Vlaamse vlag heeft rode klauwen en een rode tong.
11 juli is geen wettelijke feestdag
Het aantal wettelijke feestdagen is via koninklijk besluit vastgelegd op 10 dagen per jaar. Het feest van de Vlaamse Gemeenschap op zaterdag 11 juli staat niet in deze lijst en is bijgevolg geen wettelijke feestdag.
Op maandag 11 juli 2022 op verschillende plaatsen in Brussel. Op de Vlaamse feestdag vindt in Brussel het evenement Vlaanderen Feest, Brussel Danst plaats. Op het programma: muziek, wandelingen en vele andere activiteiten.
De maand september
Dit is de negende maand van het jaar in de gregoriaanse kalender en heeft 30 dagen.
Vaderdag wordt gevierd op de tweede zondag van juni. In de regio Antwerpen wordt Vaderdag ook gevierd op 19 maart.
Indien de feestdag samenvalt met een zondag of een gewone inactiviteitsdag in de onderneming, heeft de werknemer recht op een vervangingsdag die is vastgesteld op een gewone activiteitsdag in de onderneming.
2022 is geen lustrum jaar – wat staat er in de cao? In een aantal cao's is afgesproken dat 5 mei alleen geldt als een betaalde vrije dag in lustrumjaren. Is er geen cao, dan is het aan de werkgever of de werknemers vrij zijn op 5 mei. Soms is dit recht opgenomen in de arbeidsovereenkomst of in een bedrijfsreglement.
Voor bpost blijft de feestdag van de Vlaamse gemeenschap een gewone werkdag: de kantoren zijn open en er wordt post bedeeld. Winkelen kan uiteraard ook op 11 juli. Lees meer over: banken.
Bevrijdingsdag is niet altijd dubbel betaald. De overheid heeft ooit bepaald dat de CAO's dit zelf mogen bepalen. In bijna iedere CAO staat vermeld dat één keer in de 5 jaar Bevrijdingsdag een feestdag is. Dan heb je vrij of krijg je dubbel betaald.
De toeslag bedraagt 50% van jouw uurloon van de gewerkte uren. Dat betekent dus dat je 150% uitbetaald krijgt als je werkt tijdens een feestdag. Je wordt dus niet, zoals vaak gedacht wordt, dubbel betaald als je werkt tijdens feestdagen. Overleg altijd met jouw werkgever wat voor compensatie jij kan verwachten.