Het verschonen van je bed is belangrijk omdat er zich vuil, bacteriën, huisstofmijten en schimmels kunnen ophopen op je lakens. Het niet regelmatig verschonen kan leiden tot gezondheidsproblemen, zoals huidirritaties, allergische reacties, infecties en ademhalingsproblemen.
Speeksel en zweet zitten boordevol bacteriën die allemaal in je bed blijven. Als je je bed niet regelmatig verschoont, gaan je matras, kussens en dekens stinken. Hoe langer je wacht, hoe meer bacteriën en stank zich ophopen en hoe lastiger het weer fris te krijgen is.
Omdat je bed al snel in een bron van bacteriën en huisstofmijten verandert, is het belangrijk om je beddengoed regelmatig te verschonen. Door je beddengoed regelmatig op de juiste manier te wassen, zorg je ervoor dat je elke nacht in een schoon en fris bed slaapt.
In de winter, wanneer je minder vocht verliest, was je je dekbedovertrek en hoeslaken het best om de twee weken om je bed hygiënisch te houden. In de zomer, wanneer je meer zweet, doe je dat het best om de week. Heb je snel last van allergie? Dan was je je beddengoed ook het best elke week.
Het beste is om je bed eens per week te verschonen.Slaap je echter alleen of zweet je nauwelijks, dan volstaat eens per twee à drie weken. Het is belangrijk om je bed regelmatig te verschonen omdat je 's nachts veel vocht verliest, dat allemaal in de lakens trekt.
Lucht regelmatig de slaapkamer en de dekbedden. Gooi lekker een raam open en laat het dekbed even een paar uur buiten hangen. Daarmee verlaag je de luchtvochtigheid in de kamer en het vochtgehalte in het beddengoed en creëer je een mijtonvriendelijk klimaat.
Het algemene advies is om je lakens minstens één keer per week te verschonen. Zorg ervoor dat het wordt gewassen op hoge temperaturen – 60 graden of hoger wordt aanbevolen. Laat tussen we wasbeurten door het dekbed zelf open op bed liggen met de ramen open om het te laten luchten.
Je slaapt elke nacht op hetzelfde kussen. Door huidschilfers, haar en zweet is je kussen een paradijs voor huismijt, zelfs door de kussensloop heen. Een gemiddeld kussen bevat 350.000 bacteriën, dus overweeg vooral om af en toe een nieuwe te kopen.
Wij adviseren een molton hoeslaken eens per maand af te halen en te wassen. Bovenop je molton hoeslaken komt een gewoon hoeslaken, bijvoorbeeld van katoen, jersey of flanel.
Beddengoed wassen doe je in de wasmachine op 40 of 60 graden. Gebruik het katoenprogramma en een beetje wasmiddel. 40 graden is beter voor gekleurde lakens, witte lakens mogen op 60 graden gewassen worden. Hang lakens uit, stop ze niet in de droger.
Door je bed 's ochtends gelijk op te maken, blijven de dekens lang lekker warm en dat vinden huisstofmijten fantastisch. Beter is het om je dekens een uurtje te laten luchten voordat je ze opmaakt. De dekens kunnen het vocht dan kwijtraken, waardoor de huisstofmijt het ook minder prettig vindt in je bed.
Als je het beddengoed elke dag gebruikt, is het belangrijk om het elke week te wassen om de hoeveelheid huisstofmijt en andere allergenen te verminderen. Als je het beddengoed minder vaak gebruikt, zoals twee of drie keer per week, kan het wassen om de twee weken voldoende zijn.
Schone kussenslopen
Het beste is om je kussensloop twee tot drie keer per week te verschonen.
Je zou er hoofdpijn van krijgen, stress, depressie, zwakkere spieren en doorligplekken.
Waarom je je bed beter niet kunt opmaken
Toch blijkt het niet zo best te zijn voor je gezondheid, zeggen onderzoekers nu. Huisstofmijt – kleine beestjes die allergieën kunnen veroorzaken – zouden namelijk vrij spel krijgen wanneer je je bed toedekt. Denk je net van die muggen af te zijn, krijg je dit.
Eigenlijk is een bed of matras niet compleet zonder geschikt hoeslaken. Dit komt namelijk omdat het hoeslaken zowel beschermt als bijdraagt aan de levensduur van een matras. Tijdens de slaap verliest ieder mens namelijk zo'n anderhalve liter vocht per nacht.
Hoe vaak handdoeken wassen? Volgens Philip Tierno, microbioloog en patholoog aan de New York University School of Medicine, moet je handdoeken wassen nadat je ze drie keer hebt gebruikt. Gooi ze dus liever niet al na een of twee afdroogbeurten in de was, want dat is slecht voor het milieu.
Nieuwe handdoeken wassen voor het eerste gebruik is heel slim, want na zo'n eerste wasbeurt krijgen ze het vermogen om vocht op te nemen. Als je vanaf de eerste keer wassen al de juiste instellingen gebruikt, blijven je nieuwe handdoeken het zachtst.
Gemiddeld komt het neer op ca.5-7 jaar dat een dekbedovertrek meegaat.Een hoofdkussensloop gaat 3-5 jaar mee. is sterk afhankelijk van hoe het gebruikt wordt.
De keuken is meteen de plek waar ook het smerigste voorwerp van het huis te vinden is: het schuursponsje. Omdat ze van binnen niet droog worden, kunnen bacteriën in de sponsjes goed huishouden. Ook vaatdoekjes zijn niet echt fris. Op een enkele vierkante centimeter vaatdoek leven wel miljarden bacteriën.
Nederlandse wetenschappers hebben onderzoek gedaan naar tongzoenen. Tijdens een tongzoen van 10 seconden blijken mensen zo'n 80 miljoen bacteriën uit te wisselen.
Infecties die worden veroorzaakt door bacteriën, kunnen worden bestreden met antibiotica. Ze doden de bacteriën of remmen hun groei. Als een antibioticum regelmatig tegen een bacterie wordt gebruikt, kan die bacterie resistent worden. Dat wil zeggen dat de bacterie dan niet meer gevoelig is voor het antibioticum.
In theorie zouden handdoeken en beddengoed prima samen in de wasmachine kunnen, ze kunnen immers op dezelfde temperatuur gewassen worden. Helaas zorgt deze combinatie ervoor dat je beddengoed eerder slijt en geven handdoeken pluisjes af die, vooral tijdens het drogen, overal aan blijven plakken.
Verschillende materialen hebben namelijk een verschillende behandeling nodig. Kies daarom het juiste wasprogramma of de juiste stand voor het beddengoed dat je gaat wassen. We adviseren je in ieder geval om op een temperatuur van minimaal 60 graden te wassen. Daarmee gaan huisstofmijt, schimmels en bacteriën dood.
Voor je gezondheid is het het beste om zo'n 1 à 2 keer per week te douchen. “De meeste mensen douchen veel te vaak. Jouw lichaam is van nature een goed geoliede machine”, zegt universitair docent dermatologie Brandon Mitchell. “Een dagelijkse douche is echt niet nodig.”