Sommige led-lampen werken op wisselspanning (230V AC). Veruit de meeste led-lampen werken echter op een lagere spanning van ca.1 tot ca.64 Volt.
Over de led zal een spanning vallen, afhankelijk van het type led zo'n 1,1 V voor infrarode leds tot wel 3,5 V bij witte en blauwe leds (zie grafieken hiernaast). De standaardstroom door een led is 20 mA continu, maar de meeste leds kunnen 10-30 mA verwerken.
Reacties. De maximale spanning die je er probleemloos op mag zetten is 0,7 Volt (gelijkspanning). Je led zal dan erg weinig licht geven. De methode bij een led is dat je altijd een juiste voorschakelweerstand gebruikt, zodat de led de juiste stroom krijgt.
Wat is volt? Volt of voltage geeft de elektrische spanning aan van een lamp. De stroom die bij je thuis geleverd wordt is standaard 220/230 volt. De meeste lampen werken hier gewoon op.
Een mooi en makkelijk ezelsbruggetje om dit te onthouden is het woord KNAP, Kathode Negatief Anode Positief. Sluit je een LED verkeerd om aan dan zal deze dus geen licht geven. Een LED is als volgt opgebouwd: De kleur van het licht dat een LED afgeeft is afhankelijk van de materialen waaruit de LED is opgebouwd.
Hoe sluit je LED verlichting aan? LED lampen kunnen verschillende voltages hebben. Wanneer u een lamp heeft met 230V, kunt u deze direct op het stopcontact aansluiten. Maar wanneer u een lamp heeft met 12V, 24V, 350mA of 700mA, dan heeft u een driver of transformator nodig.
Voeding is in een AC en DC variant verkrijgbaar. AC is wisselstroom en wordt gebruikt voor halogeenspotjes. DC is voor gelijkstroom en wordt meestal voor LED-verlichting gebruikt.
Een 6-60 Watt LED lamp betekent dat de LED 6 Watt verbruikt en evenveel licht geeft als een halogeenlamp van 60 Watt. Het elektriciteitsverbruik wordt dus gedeeld door 10 voor dezelfde lichtopbrengst. De daadwerkelijke lichtopbrengst bedraagt 600 lumen bij een 6-60 watt lamp.
Alle 12 Volt halogeenlampen werken met een transformator. De transformator zet de spanning van 230 Volt vanuit het stopcontact om in de 12 Volt. Dit is nodig om de lamp te laten werken. Bij het omschakelen van halogeen naar LED heb je ook een transformator nodig.
Het berekenen van de minimale waarde kan met de 'Wet van Ohm'. De formule voor het berekenen van de weerstandswaarde is: R = U / I, ofwel; weerstand is spanning gedeeld door stroom (ohm = volt / ampères). Door de drempelspanning van de led(s) wordt de formule: R = (U - Uled) / Iled gebruikt.
De meeste gewone leds worden aangestuurd met een stroom van maximaal 20 mA (milli-ampère), oftewel 0,02 ampère.
Meet met de plus-pen van de meter aan de contacten van de achtereenvolgende leds, te beginnen bij het onderste exemplaar. Zolang je de dwarsligger nog niet bent gepasseerd, zal de meter (bijna) nul aangeven. Zodra je echter het omgedraaide of kapotte exemplaar voorbij bent, zie je de spanning een sprong maken.
Hoe werkt ledverlichting? Door elektriciteit door de diode te leiden, komt er energie vrij. Deze energie wordt vervolgens omgezet in licht: het licht dat uit de led lamp straalt. Omdat de meeste energie in led lampen wordt omgezet tot licht, komt er niet veel warmte vrij bij het produceren van verlichting.
Een diode is een component die in slechts één richting stroom kan doorlaten. Dat doet hij, zodra er een bepaald spanningsverschil is bereikt (drempelspanning). Bij een gewone diode ligt deze drempelspanning, afhankelijk van het type, tussen 0,15 en 0,6 V. Bij leds ligt de drempel- of doorlaatspanning een stuk hoger.
“Kan ik mijn bestaande gloei- of halogeenlampen vervangen door LED-lampen?” Om direct antwoord te geven op deze vraag: ja, in de meeste gevallen kun je gloei-, halogeen- en spaarlampen één-op-één vervangen met LED lampen.
-- Een spaarlamp van 5w is gelijk aan een ledlamp van 2w --
Wij hebben een mooie tabel gemaakt waarin je alle soorten lichtbronnen kunt vergelijken op het stroomverbruik (wattage).
Bij de meeste LED lampen geldt: hoe lager de kleurtemperatuur, hoe lager het aantal lumen. Toch zijn er genoeg E27 en E14 LED lampen in de kleurtemperatuur extra warm wit (2700 Kelvin) met een hoge lichtopbrengst. LED lampen met een lichtopbrengst van 400 lumen of meer schijnen al redelijk fel.
Het vervangen van een halogeenlamp is erg eenvoudig. Om op je energiekosten te besparen, kun je een halogeenlamp direct vervangen voor een LED lamp. Bovendien gaat LED verlichting gemiddeld zo'n 25 keer langer mee dan een halogeenlamp. Er zijn diverse LED lampen die geschikt zijn om halogeenverlichting te vervangen.
Een Light Emitting Diode of led heeft twee aansluitingen; de anode en de kathode (zie afbeelding 01). De anode is de plus aansluiting en de kathode is de min aansluiting. De aansluitdraad van de anode (+) is langer dan de aansluitdraad van de kathode (-).
Kies daarom altijd voor een directe aansluiting op 220/230V. Je kunt kiezen voor spotjes met een los LED lampje, spots met een externe driver en spots met een interne driver. Vooral dat laatste is heel interessant wanneer je geen ruimte in het plafond hebt voor een trafo.