Doucheslang 1 gaat naar uw handdouche, doucheslang 2 sluit u aan op de douche arm. Door het schakelen van de omstelknop heeft u of water uit de hand- of uit de regendouche.
De naam zegt het eigenlijk al, een regendouche is een douche die voelt als een warme zomerse regenbui die over je heen valt. Je wordt compleet in water gehuld waardoor je lichaam lekker warm wordt, of juist afkoelt. Dit komt allemaal voort uit de grote douchekop die bij een regendouche hoort.
Als u uw huidige douchekop van de douche afschroeft kunt u met een emmer en een stopwatch meten hoeveel liter water per minuut er uit uw huidige douche komt. Door hem zonder douchekop te laten stromen ziet u ook meteen of de afvoer voldoende capaciteit heeft voor deze waterstroom.
Hoe groter de douchekop, des te meer water deze nodig heeft om op volle kracht te sproeien. Een reguliere kop 'verbruikt' circa 11 liter per minuut, terwijl een echte regendouche (met een doorsnede van 18 cm) al snel 25 liter per minuut nodig heeft voor een optimale werking.
Met een regendouche is je hele lichaam in een keer lekker warm. Toch is er wel een klein verschil tussen de regendouche en de stortdouche. Uit een regendouche komen wat fijnere straaltjes en uit een stortdouche weer wat dikkere stralen.
Overal in huis of in elk appartement de waterdruk verhogen
De waterdruk verhogen kan meestal eenvoudig met een hydrofoorpomp. Je plaatst deze het liefst op de plek waar de waterleiding een gebouw of woning binnenkomt, dus net na de watermeter.
U kunt de waterdruk verhogen door uw douchekop te vervangen. Het kan zijn dat u een douchekop gebruikt die vraagt om meer waterdruk dan een normale douchekop. Een regendouche en een stortdouche gebruiken meer water per minuut dan een waterbesparende douchekop, waardoor het water sneller aangevoerd moet worden.
Een drukverhoger is de oplossing voor extra waterdruk in uw woning. Deze waterdruk kan afgenomen zijn door bijvoorbeeld een tweede badkamer of een stortdouche. De CV-ketel levert in deze gevallen niet voldoende water. Wilt u verzekerd zijn van een hoge waterdruk in huis, laat dan een drukverhoger installeren.
Er bestaan ook regendouches met een waterbesparende functie. Zet je deze functie aan, dan bespaar je soms wel zestig procent op je waterverbruik. Dit komt per persoon neer op 96 liter water per dag. Regendouches op de waterbesparende stand mengen lucht bij het water in.
Het is aan te bevelen dit regelmatig te doen voor een optimaal functionerende douchekop met maximale doorstroom. Hoe vaak u deze moet ontkalken is afhankelijk van uw waterhardheid. In Nederland is het water gemiddeld zo'n 8 dH. Met deze waterhardheid zult u de douchekop na ongeveer twee tot drie weken moeten ontkalken.
De techniek achter de kraan
Heel simpel gezegd: aan de binnenkant van een thermostatische kraan zit een spiraaltje van metaal. Met de draaiknop waarmee je de temperatuur van de douche instelt, verschuif je dit spiraaltje. Het spiraaltje verschuift bij het draaien en laat dan meer of minder warm (of koud) water door.
Hoeveel waterverbruik
Over het algemeen verbruikt een regendouche meer water dan een gewone douche. Een reguliere douchekop verbruikt ongeveer 10 liter water per minuut. Een regendouche verbruikt algauw 20 liter water per minuut.
Ga voor een waterbesparende regendouche
Niet alleen het aanschaffen van een regendouche kost over het algemeen wat meer dan een normale douche, een regendouche verbruikt vaak ook meer water en energie. Dit kan bij sommige regendouches oplopen tot 20 liter water per minuut.
Een gemiddelde regendouche verbruikt ongeveer 15-20 liter warm water per minuut, dit betekent dat in de meeste gevallen een CW4 cv-ketel voldoende is. Wil je op meerdere plaatsen tegelijkertijd warm water gebruiken (bijvoorbeeld in de douche en de kijken) dan raden we een CW5 cv-ketel aan.
Vaak is een zeefje op de kraan de oorzaak van onvoldoende waterdruk. Je kan dit oplossen door de kop van de kraan los te draaien, het zeefje eruit te halen en dit schoon te maken met azijn. Lage waterdruk kan ook veroorzaakt worden doordat de hoofdkraan niet helemaal opengedraaid is.
De statistische waterdruk kunt u meten aan het uiteinde van de kraan middels een drukmeter. De meest voorkomende statistische druk is 2 bar. Voorbeeld: De aanvoerleiding heeft een diameter van 22 mm en een statistische waterdruk van 2 bar.
Kalk op de douchekop, wie kent het niet? De gaatjes in de kop raken langzaam verstopt. En de douchestraal wordt harder, omdat het water met dezelfde waterdruk door kleinere gaatjes heen moet. Lichte kalkaanslag kun je makkelijk verwijderen door over de siliconen noppen te wrijven.
Een te lage waterdruk kan verschillende oorzaken hebben. Door het opwarmen van het water kan er water verloren gaan. Als er een lekkage is dan zal de druk langzaam afnemen, omdat er water wegloopt uit het verwarmingssysteem. Een kapot expansievat kan er voor zorgen dat de druk afneemt.
Waterdruk in het leidingnetwerk zorgt ervoor dat er op alle kranen, en op alle etages, voldoende water beschikbaar is. Het waterleidingbedrijf zorgt voor een waterdruk van 2,5 bar bij de hoofdmeter. De minimale waterdruk die je thuis nodig hebt voor de werking van een cv-installatie of een wasmachine is 1,5 bar.
Haal de deksel van de drukschakelaar af. De schroef in de grote veer, bestuurt zowel de inschakel- als de uitschakeldruk.Naar rechts draaien verhoogt beide waarden, naar links verlaagt beide waarden.
Tijdens een gemiddelde douchebeurt van 5 minuten verbruik je 50 liter water. Om dit water te verwarmen is ongeveer 0,2 m3 gas nodig. Als jijzelf en bijvoorbeeld 3 gezinsleden dagelijks 5 minuten douchen, betekent dit dat er per dag 0,8 m3 gas nodig is om het douchewater te verwarmen.
Een regendouche van klasse Z is het meest zuinig. Een regendouche van klasse A of Z wordt ingedeeld als een waterbesparende regendouche, omdat je verbruik daar gemiddeld lager ligt dan bij een gewone douche.