Het ombouwen gaat relatief simpel: in de loop van veel alarmpistolen zit een blokkering zodat er geen projectielen mee kunnen worden afgeschoten. Die kun je er met een boor en soms zelfs met een schroevendraaier uit krijgen. De meeste ombouwers zetten er een geheel nieuwe loop in.
In veel landen is een alarmpistool toegestaan en dan is het ook toegestaan een vuurwapen te legaliseren door het om te bouwen, waarna het als vuurwapen onbruikbaar is, maar het nog steeds niet van een echt wapen te onderscheiden is. Het ombouwen gebeurt door een sper in de loop te lassen.
In Nederland is het in bezit hebben van een 9mm alarmpistool niet toegestaan. Wanneer u toch een dergelijk wapen in bezit heeft, kunt u rekenen op een celstraf of een boete.
Alarmpistolen vallen onder Categorie III in de Wet Wapens en Munitie. Wanneer wapens in deze categorie thuishoren, is er een vergunning nodig van de korpschef. Echter gelden hier ook een aantal uitzonderingen: Wapens die geen loop, of een korte/geheel gevulde loop hebben.
Alarmpistolen vallen onder Categorie III in de Wet Wapens en Munitie. Wanneer wapens in deze categorie thuishoren, is er een vergunning nodig van de korpschef. Echter gelden hier ook een aantal uitzonderingen: Wapens die geen loop, of een korte/geheel gevulde loop hebben.
Op de zwarte markt leveren een doorsnee 9mm-pistool tussen de 500 en 750 euro op; een automatisch vuurwapen tussen de 1000 en 2000 euro, zo berichtten onderzoekers van het Korps landelijke politiediensten twee jaar geleden.
In Nederland geldt een algemeen verbod op het bezit van vuurwapens en munitie. Wil je toch een vuurwapen of munitie bezitten dan is daar een wapenvergunning voor nodig.
Hoeveel wapens mag ik voorhanden hebben? Indien uw verlof nog minder dan 1 jaar oud is, dan mag daar slechts 1 wapen op staan. Na 1 jaar mogen er maximaal 5 wapens op uw verlof staan. Wilt u er 6 of meer dan moet u het specifieke nut hiervan kunnen aantonen d.m.v.
Het grootste verschil is dat vuurwapenbezit in de VS een fundamenteel recht is, in tegenstelling tot Nederland en Duitsland waar wapenbezit een privilege is. Je moet je goed kunnen onderbouwen waarom je een wapen nodig hebt, zo kunnen bijvoorbeeld sportschutters en jagers een vergunning aanvragen.
Vrij verkrijgbare wapens : dit soort wapens mag je hebben zonder vergunning. Het gaat hier o.m. over wapens die onklaar gemaakt zijn door de proefbank van Luik, historische wapens die vermeld zijn in een KB, seinpistolen, alarmwapens en niet-vuurwapens (luchtdrukwapens en sommige kruisbogen).
Wapens als pistolen, revolvers en geweren (III). Wapens als zwaarden, degens en wapenstokken (IV). In principe zijn in Nederland alle wapens uit de eerste drie categorieën verboden. Dit verbod geldt ook voor nepwapens of echt lijkende speelgoedwapens.
Wapens: Categorie III
In categorie III zijn voornamelijk lichtere vuurwapens te vinden. Hieronder vallen onder andere geweren, revolvers en pistolen, toestellen voor beroepsdoeleinden die projectielen kunnen afschieten en alarmpistolen en startpistolen die niet aan bepaalde eisen voldoen.
De straffen voor verboden wapenbezit zijn fors. Op bezit van een pistool of revolver staat drie maanden (onvoorwaardelijke) gevangenisstraf, op het bezit van een automatisch vuurwapen negen maanden. Op messen staan nog werkstraffen of een boete. Op het bezit van explosieven 9 maanden gevangenisstraf.
Wetgeving. De wetgeving voor een alarmpistool is in Nederland zeer streng. Zo mag in tegenstelling tot in de meeste landen om ons heen, een alarmpistool niet op een echt vuurwapen lijken. Je mag ze daarnaast ook niet dragen op straat of andere openbare plaatsen.
Een alarmpistool lijkt op een echt vuurwapen. Het verschil tussen een echt vuurwapen en aan alarmpistool is dat er bij een vuurwapen iets wordt afgevuurd (kogel) terwijl een alarmpistool alleen een luide knal veroorzaakt. De knal van een alarmpistool lijkt wel op die van een echt vuurwapen.
Op dit moment hebben 193.000 Polen een wapenvergunning. Binnen een jaar moeten dat er 100.000 meer zijn. Daarmee gaat Polen recht tegen de Europese trend in. In maart vorig jaar besloot het Europees Parlement met grote meerderheid de richtlijn voor wapenbezit aan te scherpen.
Op het moment dat u pepperspray of traangas tegen uw belager gebruikt bent u aansprakelijk voor de schade die u aanricht bij deze persoon. De gevolgen kunnen oplopen tot boetes van € 2.500,-.
U kunt munitie aankopen met uw wapenvergunning. Uiteraard kunt u met de vergunning enkel munitie kopen in het kaliber dat vermeld is op de vergunning. Bij aankoop zal gevraagd worden de originele vergunning voor te leggen, samen met uw identiteitskaart. De hoeveelheid munitie die u thuis kunt opslaan is beperkt.
Alarmpistolen kun je in Duitsland zonder vergunning kopen. In Nederland is het bezit... Het Smith & Wesson Military&Police pistool als 9mm P.A.K.
De kosten voor een ontheffing bedragen 80 euro per aanvraag, verlenging, wijziging of uitbreiding. Voor tarieven van overige wapenvergunningen kunt u terecht bij de korpschef of de Centrale Dienst voor In- en Uitvoer (CDIU).
Er zijn in Nederland geen regels verbonden aan de kracht of het kaliber van de luchtbuks. In principe kan iedereen vanaf 18 jaar dus elke luchtbuks legaal om te kopen.
Dus een samurai zwaard, katana, wakizashi of tanto mag je vrij in huis hebben zonder bijzondere vergunning als je volwassen bent (18 jaar of ouder). Heel logisch maar bij dreiging of ongepast gebruik van een zwaard wordt het automatisch een illegaal of verboden wapen en dat is strafbaar.
Ook voorwerpen die niet bedoeld zijn als wapen, maar wel zo worden gebruikt, vallen onder omstandigheden onder categorie IV. Denk aan een honkbalknuppel die kan worden gebruikt tijdens een demonstratie, of een keukenmes dat kan worden gebruikt tijdens een gevecht.
Vuurwapens in Nederland en België
In België heeft 17 procent van de bevolking een vuurwapen; in Nederland 4 procent.