De Magnolia kun je het beste planten op een plek waar veel zon komt. Ook mogen ze ook geplant worden op een plek waar het halfschaduw is, maar in ieder geval niet op het noordoosten van de tuin. De Magnolia heeft namelijk echt lekker veel zon nodig om goed te bloeien. Daarnaast houdt deze boom niet van veel wind.
Bloemen geuren, bloeitijd maart-april. Zeer wintervast. Verdraagt schaduw. De nederlandse naam is Gewone magnolia, familie van de Magnoliaceae.
Standplaats Magnolia
De boom staat graag in zon of eventueel halfschaduw. Hij moet beschut staan voor koude wind. De grond moet humusrijk en zuur zijn en normaal tot vochtig. De boom kan geen kalk verdragen en houdt van mulch rond de stam als bescherming tegen vorst en om vocht vast te houden.
Magnolia houdt van een zure grond
Het is een zuurminnende boom en die houdt van een zuurdere bodem. Doe dit door in het voorjaar turf of DCM Vivimus® Heide, Rhodo & alle Zuurminnende Planten door de grond te mengen.
Lang niet iedereen weet dat er ook Magnoliabomen zijn die zelfs twee keer in een jaar een korte tijd bloeien. De Liliflora Nigra bloeit één keer in het vroege voorjaar (maart/april), en de tweede keer later in de zomer. De tweede keer soms zelfs ook nog eens in een andere kleur, zoals paars!
De magnolia boom is een sterke struik die maar weinig verzorging nodig heeft. Regelmatig ieder jaar wat tuinturf of zelfgemaakte compost is wel voldoende. Omdat de magnolia geen echt stevige wortels heeft, is het gebruik van boompalen zeker aan te raden. De struik heeft maar weinig last van ziekte en parasieten.
De Magnolia heeft, naast bescherming tegen nachtvorst, weinig verzorging nodig. Het is wel goed om jaarlijks wat tuinturf of zelfgemaakte compost rond de struik te strooien. Ook het gebruik van boompalen is aan te raden om de niet zo stevige wortels te beschermen.
Vocht. Omdat magnolia niet zo diep wortelt, is het belangrijk dat de grond niet te snel uitdroogt. Als je de boom plant is het verstandig om tuinturf door de grond te mengen, dat houdt het vocht beter vast. Ook daarna kun je af en toe wat tuinturf rondom de stam van de boom verspreiden.
Alle magnolia's groeien vanzelf in een mooie, karakteristieke vorm, snoeien is eigenlijk niet nodig. Het is wel mogelijk om Magnolia soulangeana jaarlijks direct na de bloei sterk te snoeien als het nodig mocht zijn.
Deze Magnolia groeit circa 30cm per jaar. Het eerste jaar moeten alle tuinplanten zich settelen, in het tweede jaar zal de struik sneller groeier. Magnolia soulangeana Om een goede groei te krijgen is het raadzaam om naar de (voeding in) grond te kijken. Een bodemverbeteraar is misschien wel aan te raden.
Een volwassen Beverboom hoeft u alleen water te geven in extreme droogtes of tijdens een hittegolf. Zorg er bij het water geven voor dat de kluit doet nat wordt en dat het water de grond in trekt en niet zijwaarts afloopt. Af met al is de Beverboom of Magnolia een prachtige toevoeging aan elke tuin.
Vanaf € 178,50. Voeg toe aan favorieten Bekijk beschikbare maten met bijbehorende prijzen. Omschrijving: Het jonge blad van de Magnolia 'Susan'is opvallend glanzend donkergroen, in de zomer wordt het doffer.
De magnolia bloeit vroeg in het voorjaar, april/ mei. Pas na de bloei verschijnen de donkergroene, glimmende bladeren. De soorten die hun blad verliezen bloeien zelfs al wat eerder omdat na de bloei meteen het blad wordt gevormd. De bloemen kunnen wel 40 centimeter groot worden en zijn roze, wit, purper of geel.
De magnolia heeft snel last van nachtvorst. Wij adviseren u de boom tegen vorst te beschermen door bijvoorbeeld een stuk vitrage over de takken met knoppen te bevestigen.
Het beste moment waarop je Magnolia kunt snoeien is in het voorjaar/begin mei, net na de bloei. Snoei deze boom alleen als het echt nodig is. En snoei nooit in het najaar. De nieuwe knoppen van Magnolia verschijnen al rond september/oktober aan de boom.
In Nederland wordt de Magnolia in de volksmond vaak een tulpenboom genoemd. De bijnaam van deze boom is een “beverboom”. De Tulpenboom komt veel voor in Amerika en behoort wel tot de familie van de magnolia. De magnolia zelf bestaat wel uit 220 soorten.
Gewone beverboom – Magnolia x soulangeana
Een van de oudste exemplaren van Nederland met een zeer brede kroon staat in het Wageningse Bassecourt en is ongeveer 150 jaar oud. Het is eigenlijk een grote struik die altijd laag vertakt is en zeer breed kan uitgroeien.
Voor het planten wordt een plantgat gegraven, dat twee tot drie keer zo groot is als de kluit. Afhankelijk van het heersende bodemtype wordt de uitgegraven aarde vermengd met afgezette compost, zand of grind. Voor het inbrengen wordt de kluit voorzichtig losgemaakt, zonder de fijne wortels te beschadigen.
De Magnolia moet je verplaatsen wanneer de boom de rustperiode in gaat en dat is vanaf oktober. De boom groeit niet meer en de sappenstroom is tot stilstand gekomen. De bladeren zijn van de struik afgevallen en de struik is zich aan het voorbereiden op de winterperiode.
Symbolische betekenis
De magnolia bloeit maar kort, maar de bloemen zijn groot en prachtig van vorm. Bovendien geurt het heerlijk. Deze bloem staat voor liefde voor de (beginnende) natuur, de lente. De bloem staat symbool voor reinheid, trouw en voor idealisme.
In principe is het niet nodig om een Magnolia te snoeien. Dood hout kan echter wel verwijderd worden, dat geldt ook voor kruisende takken of slecht geplaatste takken. Ook is het aan te raden het hart van de struik open te houden.
De magnolia reageert gevoelig op een te droge of een te natte bodem. Droogte heeft het gevolg dat de bladeren geel verkleuren en niet meer groeien. Een te natte bodem bevordert schimmelziektes. Bij zandbodems is het raadzaam voor het planten, rijkelijk humus of compost toe te voegen.
Toppers: de Magnolia liliiflora 'Nigra' heeft lelievormige rozepaarse bloemen die samen met het blad verschijnen en de hele zomer door blijven bloeien, vaak zelfs tot in de herfst.