If You Care bakpapier is door zijn samenstelling duurzamer en composteerbaar. Het ongebleekte bakpapier is volledig chloor- en gifvrij met een laagje natuurlijke siliconen voor het gebruiksgemak. Ook in het productieproces worden geen giftige stoffen gebruikt. Zonder PFAS!
Hoe vaak gebruiken? Bakpapier gebruik je in principe maar één keer, daarna gooi je het weg. Het mag niet in de papierbak maar moet bij het normale afval. Als je vaker bakt, is een siliconen bakmat een aanrader.
Bakpapier is gemaakt van papier pulp net als elk normaal papier , Het wordt echter gedompeld in zwavelzuur of zinkchloride (zuur behandeling). Na behandeling met een van deze oplossingen, verliest het papier de chemische stoffen en wordt het verstevigt of bedekt met siliconen met olie gebaseerde coatings.
Herbruikbaar? In principe gebruik je bakpapier maar één keer en gooi je het daarna weg, maar het kan geen kwaad om het voor een tweede keer te gebruiken. Wanneer je het papier weggooit, doe dit dan niet in de papierbak, maar bij het normale afval. Als je vaker bakt is, is een siliconen bakmat een aanrader.
Naast bakpapier is ook aluminiumfolie geschikt om de bakplaat mee te bedekken. Het is wel een stuk gladder en het kan wat makkelijker afbladderen als je in een oven met een hoge temperatuur bakt. Maar voor het braden van vlees of het grillen van groenten is dit een perfecte vervanger!
Er bestaan zo'n 6000 verschillende PFAS, waarvan enkele bekende PFOA, PFOS, PTFE (Teflon) en GenX zijn. Deze stoffen komen van oorsprong niet in de natuur voor en worden chemisch gefabriceerd. Overheden verscherpen de regels omdat bekend is dat sommige PFAS risico's opleveren voor gezondheid en milieu.
Het invetten van je bakvorm voorkomt ook dat het bakpapier lelijke deuken in je baksel maakt. En dat gebeurt nog weleens, vooral als je te lui bent om je bakpapier in het juiste formaat te knippen en in plaats daarvan maar in de bakvorm propt.
Pfas zijn daarnaast veel gebruikt in het vuil- en waterafstotend maken van regen- en buitensportkleding, papier met een afstotende coating, zoals bakpapier en pizzadozen, cosmetica, flosdraad, meubels en tapijt.
Met bakpapier voorkom je dat het eten niet blijft plakken aan de plaat. Maar dit kun je ook doen door met olijfolie, plantaardige olie of spray de bakplaat of vorm in te vetten. Deze middelen zorgen ervoor dat er helemaal niks aan vast blijft plakken.
Kijk goed uit wanneer je bakpapier gebruikt. Het papier kan namelijk zo in de brand vliegen. Dit komt doordat het bestand is tot temperaturen van maximaal 220 graden Celsius. Hierdoor moet je het niet gebruiken wanneer je de ovengrill aanzet of terwijl de oven voorverwarmt.
Komt 'ie: het enige wat je hoeft te doen is bakpapier in de koekenpan leggen. Geen kans op aanbakken, wel heel veel kans op een super knapperig gebakken stukje vis. Knip een cirkel bakpapier ongeveer zo groot als je koekenpan, verwarm hier de boter of olie op en bak je vis zoals je dat normaal zou doen.
Sommige poly- en perfluoralkylstoffen (PFAS) kunnen een risico voor uw gezondheid vormen. Zo kunnen PFAS het immuunsysteem beschadigen en kanker veroorzaken. Het hangt af van hoeveel u binnenkrijgt, hoe vaak en hoe lang.
Ze zitten in verschillende producten. Bijvoorbeeld in smeermiddelen, voedselverpakkingsmaterialen, blusschuim, anti-aanbaklagen van pannen, kleding, textiel en cosmetica. Ook worden ze gebruikt in verschillende industriële toepassingen en processen.
We leggen het kort voor u uit. PFAS (poly- en perfluoralkylstoffen) zijn chemische verbindingen die door de mens worden gefabriceerd. Het is een verzamelnaam voor meer dan 6.000 stoffen. Ook PFOS (perfluoroctaansulfonzuur) behoort tot de grote PFAS-familie.
Elke olie werkt, maar als je het nauwkeurig bekijkt dan zijn bepaalde oliën beter geschikt voor hoge temperaturen dan anderen. Zonnebloemolie is verreweg het goedkoopst en werkt goed, maar olijfolie, rijstolie en raapzaadolie werken ook goed.
De kant met de knipjes komt op de bodem. Het bakpapier mag best een stuk boven de rand uitsteken. Zo rijst het beslag mooi recht omhoog tijdens het bakken. Op deze manier kun je heel gemakkelijk je bakvormen bekleden!
Cakevorm bekleden
Keer de cakevorm om en leg de rol bakpapier erop. Knip het bakpapier af zodat het even lang is als de lengte van de cakevorm. Vet de cakevorm in en leg het bakpapier erin; de twee korte zijden van de vorm blijven onbedekt. Druk het bakpapier goed aan zodat er geen beslag tussen kan komen.
Veilig koken: PFOA-vrije anti-aanbaklaag
Tefal-potten en -pannen bevatten geen oplosbare PFAS zoals PFOA, PFOS of PFHxA. Ze worden regelmatig gecontroleerd door externe en onafhankelijke laboratoria.
Het PFAS-vrije alternatief
Koken in pannen die gemaakt zijn met schadelijke chemische stoffen? Dat kan anders! GreenPan ontwikkelde in 2007 al de eerste pannen met een PFAS-vrije keramische antiaanbaklaag, genaamd Thermolon™. Die is gemaakt op basis van natuurlijke materialen, zoals diamant en een afgeleide van zand.
De beste pan uit de test is de WMF Durado. Met een rapportcijfer 7,7 scoort deze PFAS-loze pan het best, omdat de warmte gelijkmatig wordt verdeeld en de bodem niet vervormt. Je moet er wel voorzichtig mee omgaan, want de beschermlaag is kwetsbaar.
Aluminiumfolie in plaats van bakpapier
Als je koekjes of pizza's op aluminiumfolie wilt bakken, is het verstandig om de aluminiumfolie vooraf licht in te smeren met olie. Dit voorkomt dat het deeg aan de aluminiumfolie blijft plakken.
4/ Koekjes bakken - Bakpapier
Geen bakpapier in huis? Dan kun je ook aluminiumfolie gebruiken. Je krijgt er alleen wel een ander resultaat door: het deeg van de koekjes zal namelijk harder worden en iets bruiner kleuren.
Het aluminiumfolie zorgt er niet alleen voor dat je bestek schoner wordt, maar het zorgt er ook voor dat er geen roest op komt. Je kunt in plaats van een propje aluminiumfolie in de vaatwasser, het bestek ook eens in de zoveel tijd apart een opfrisbeurt geven en roestvrij maken.