De meest voorkomende symptomen bij poliepen op je stemband zijn: heesheid. Door de uitstulping op je stemband, kunnen je stembanden niet meer goed sluiten, waardoor je hees wordt. Hoe groter de poliep is, hoe erger de heesheid. Bij zeer grote poliepen kun je zelfs je stem helemaal kwijtraken.
Vaak voelt de stem onvast. U heeft het gevoel dat 'er iets in de keel zit'. Hoe groter de poliep, des te erger de heesheid of schorheid is. De spreekstemhoogte is meestal ook lager, en hoge tonen geven bij het zingen problemen.
Een stembandpoliep in de keel zelf kan niet met medicijnen worden behandeld. Uw arts kan een ontstekingsremmer voorschrijven (prednison) om de irritatie en zwelling van de stembanden als gevolg van de poliep op de stemband iets te verminderen.
Wat zijn de symptomen? Wanneer er een stemband stilstaat kunnen verschillende problemen ontstaan. Dit kunnen problemen met de stem, het slikken of het ademen zijn. De stem klinkt vaak hees en het kost moeite om harder te spreken.
Doordat de stembandknobbeltjes tijdens het spreken tegen elkaar aanschuren kan irritatie van de keel optreden. U merkt dit aan een droge hoest, keelpijn of het gevoel dat er iets in de keel vastzit.
De meest voorkomende symptomen bij poliepen op je stemband zijn: heesheid. Door de uitstulping op je stemband, kunnen je stembanden niet meer goed sluiten, waardoor je hees wordt. Hoe groter de poliep is, hoe erger de heesheid. Bij zeer grote poliepen kun je zelfs je stem helemaal kwijtraken.
Vaak is beschadiging van het slijmvlies van de stemband(en) de oorzaak voor het ontstaan van stembandpoliepen. Beschadigingen ontstaan bijvoorbeeld door: Verkeerd stemgebruik. Een ziekte (bijvoorbeeld laryngeale reflux, waarbij er zuur in het strottenhoofd komt)
Soms is verwijzing naar de keel-neus-oorarts (KNO-arts) nodig. De huisarts kan namelijk niet diep in de keel kijken naar de stembanden. De KNO-arts kan dit wel met een speciale camera (laryngoscoop).
Onze stembanden zijn zo enorm teer en kwetsbaar dat elk teveel aan slijm en irritatie van de slijmvliezen een nadelig gevolg heeft voor de stemkwaliteit. Feit: Suiker, zuivel, cafeïne, chocola en alcohol zijn de grootste boosdoeners voor geïrriteerde slijmvliezen in de mond- en keelholte.
Veelvuldig keelschrapen en hoesten is schadelijk voor het slijmvlies van de stembanden. De stembanden worden namelijk hard tegen elkaar geperst. Vermijd schrapen en hoesten zo veel mogelijk. Slik vaker, drink een slokje water, of probeer het slijm kwijt te raken door te stomen.
Lichamelijke conditie kan een rol spelen bij stemproblemen. Bij vermoeidheid wordt de stem misschien niet krachtig genoeg gebruikt. Emoties kunnen ook een oorzaak van verkeerd stemgebruik zijn, bijvoorbeeld door een te hoge spierspanning. Het komt echter vaak voor dat er geen duidelijke oorzaak wordt gevonden.
Blijf goed letten op het veranderen van uw stem en zorg goed voor uw stem. Als u een vermoeid gevoel in de keel krijgt of de kwaliteit van uw stem wordt slechter, neem dan weer rust. Neem zeven dagen volledige stemrust. Dit houdt in: helemaal niet spreken, ook niet fluisteren.
Al tijdens een kijkonderzoek blijkt dat er poliepen in de dikke darm zitten dan worden deze direct verwijderd door middel van een poliepectomie. Bij een poliepectomie wordt door de endoscoop een instrument geschoven. Met dit instrument kan de arts de poliep verwijderen. Het verwijderen van een poliep is pijnloos.
De meeste poliepen zijn goedaardig en zullen dat ook altijd blijven. Sommige poliepen kunnen na een tijd uitgroeien tot een kwaadaardige tumor: darmkanker. Na verloop van tijd kan een tumor zich uitzaaien via de lymfeklieren of bloedbaan.
De meeste poliepen in de darm zijn goedaardig. Soms groeit een poliep in 10 tot 15 jaar tijd uit tot een kwaadaardig gezwel (een darmtumor). Dit gebeurt bij 1 op de 20 darmpoliepen. Waarom de ene poliep wel uitgroeit tot een darmtumor en de andere niet, is niet bekend.
Tijdens dit afstellen kijkt de KNO arts ook naar de stembanden, net zoals u dit gewend bent tijdens de polikliniekbezoeken. Dit is de reden dat deze operatie onder plaatselijke verdoving uitgevoerd wordt. De operatie zelf duurt ongeveer 3 uur.
Drink water
Het is belangrijk om genoeg water te drinken. Dit geldt eigenlijk altijd voor ieder mens, zanger of niet. Water zorgt ervoor dat je lichaam gezond blijft, zo ook je keel. Hydratatie zorgt voor gezonde stembanden die niet snel uitdrogen.
Veel vocalisten zweren bij een mengsel van water en appelsap. Dat zorgt niet alleen voor hydratatie van de stembanden en -plooien, maar ook voor een vochtige mondholte waardoor je minder last krijgt van smak- en klikgeluiden.
Honing is prima voor je stem.
Maar houd de temperatuur wel onder de 70 graden Celsius. In honing zit namelijk propolis, dat een geneeskrachtige werking zou hebben. Die werking wordt bij hoge temperatuur teniet gedaan. Water met citroen werkt zuiverend en is goed voor je stem.
Als je veel koffie, zwarte thee of alcohol drinkt droogt dit het beschermende slijmvlies van je stembanden uit, waardoor je je stem sneller kwetsbaar is. Je kunt hierdoor sneller hees worden.
Heesheid is een klacht die veel voorkomt, maar die meestal na een paar dagen stemrust gewoon weer over gaat. Wanneer de heesheid blijft terugkomen, je bang bent voor keelkanker of als je je stem beroepsmatig nodig hebt, is het verstandig om een afspraak met een KNO-arts te maken.
Stemklachten en keelklachten bij intensief stemgebruik kunnen wijzen op een verkeerd gebruik van de stem. Er ontstaan klachten als heesheid, vermoeidheid, schorheid of afonie(wegvallen van de stem). Ook kan er sprake zijn van keelpijn, hoesten of het gevoel dat er iets in de keel zit.
Als de stembanden door een infectie ontstoken raken, kan er een stembandontsteking ontstaan. U kunt zelf maatregelen nemen om deze ontsteking te verhelpen, maar soms is een aanvullende behandeling nodig. Als de klachten langer dan 6 weken aanhouden, kunt u een afspraak maken bij een KNO-arts.
Een knobbeltje kan aanvoelen als een knikker, en voelt harder en stugger aan dan de rest van de borst. Een knobbel in de borst kan ook aanvoelen als een wat harder of stugger plekje, dat anders voelt dan de rest van de borst. Het kan ook zijn dat het aanvoelt als een langwerpige zwelling of een schijf die verdikt is.