Kan je een Stermagnolia snoeien? In principe hoeft een Magnolia (boom of struik) niet of nauwelijks gesnoeid te worden. De snoei beperkt zich tot het in de wintermaanden (tussen november en april) wegnemen van ziek, dood, beschadigd of kruisend hout. Grotere wonden moeten afgedekt worden met een wondafdekmiddel.
Moet je een magnolia snoeien? In principe hoef je een magnolia nooit te snoeien. Als je hem gewoon laat groeien, zal hij het elk jaar weer uitstekend doen. De enige reden om de snoeischaar erbij te pakken, is om dode of beschadigde takken te verwijderen, of als er takken in de weg zitten.
Het beste moment waarop je Magnolia kunt snoeien is in het voorjaar/begin mei, net na de bloei. Snoei deze boom alleen als het echt nodig is. En snoei nooit in het najaar. De nieuwe knoppen van Magnolia verschijnen al rond september/oktober aan de boom.
Magnolia snoeien. Alle magnolia's groeien vanzelf in een mooie, karakteristieke vorm, snoeien is eigenlijk niet nodig. Het is wel mogelijk om Magnolia soulangeana jaarlijks direct na de bloei sterk te snoeien als het nodig mocht zijn.
De Magnolia hoeft u dus niet per se te snoeien, maar het kan natuurlijk wel wat mooier ogen. Vooral in de kleinere tuin is het verstandig elk jaar een flinke snoei toe te voegen. Wanneer u fors snoeit komen er uiteindelijk wel wat minder bloemen aan de boom maar hij doet het hier niet minder om.
De Magnolia stellata is een populaire sierheester met een schitterende bloeiwijze. Deze Stermagnolia bloeit op de kale, donkerbruine takken in de maanden maart en april.
Magnolia houdt van lichtzure tot neutrale zandgrond. Een beetje mest kan geen kwaad. Kies in het buitengebied niet voor de meest exotische soorten, maar vooral voor soorten die tegen vorst en wind kunnen.
Onder de juiste omstandigheden kan deze heester uitgroeien tot een bolvormige struik van zo'n 350 cm. Omdat de Magnolia stellata vrij langzaam groeit is deze heester ook perfect te gebruiken in de wat kleinere tuinen.
De magnolia stellata is een langzame groeier die pas na een paar jaar de prachtige stervormige witte bloemen laat zien. Deze magnolia , ook wel beverboom genoemd, is een compacte groeier en hoeft niet of nauwelijks gesnoeid te worden als hij mag uitgroeien tot de gemiddelde lengte van ongeveer 2 meter.
Na de winterse snoei zal de boom veel waterloten produceren, snelgroeiende recht omhoog schietende takken die veel zonlicht wegnemen. Deze waterloten moeten worden weggeknipt, zodat ze niet terugkomen.
Problemen met magnolia's oplossen
Geen of weinig bloemen: Jonge magnolia's hebben meerdere jaren nodig voor ze gaan bloeien, dus heb geduld! Zorg bovendien voor de juiste grond: die moet zuur tot neutraal zijn. Ook flink snoeien in de zomer kan ervoor zorgen dat hij daarna niet gaat bloeien.
welk tijdstip is geschikt, om magnolia's te snoeien? Met het einde van de belangrijkste groeiperiode in de late zomer wordt de sapstroom in de plant gereduceerd, zodat een zomerse snoeibeurt op dit moment bij de magnolia uitgevoerd kan worden. Een vormsnoei kan in het voorjaar worden uitgevoerd.
Sommige soorten bloeien twee keer
Lang niet iedereen weet dat er ook Magnoliabomen zijn die zelfs twee keer in een jaar een korte tijd bloeien. De Liliflora Nigra bloeit één keer in het vroege voorjaar (maart/april), en de tweede keer later in de zomer.
Hoe verzorg ik magnolia takken in de vaas? Heel simpel: Vul een vaas met goed warm water en knip/ zaag een stuk van de onderkant van de steel af.Voeg de bloemenvoeding toe en plaats de takken netjes in de vaas. Het genieten kan beginnen!
Mooi onder een magnolia zijn bijvoorbeeld maagdenpalm (Vinca), Kaukasische vergeet-mij-niet (Brunnera macrophylla) en leliegras (Liriope).
Een gewone Magnolia stellata wordt ongeveer 2,5 m hoog en even breed. Magnolia soulangeana, waarmee de Magnolia stellata gekruist is, en waaruit onder meer Magnolia 'Susan' ontstaan is, wordt circa 5 m hoog en breed. Magnolia 'Susan', de kruising, zit daar qua maat iets tussenin, 3,5 m hoog en breed.
Vanaf € 19,50. Bekijk beschikbare maten met bijbehorende prijzen. De magnolia stellata is een zeer langzaam groeiende magnolia.
Zonnig, verlangt een plekje in de zon en verdraagt zomerse warmte redelijk, mits de standplaats voldoende vochthoudend is. Kan bij nachtvorst in april-mei schade oplopen. Deze plant is in haar jonge jaren eenvoudig met allerlei vaste planten te combineren. Later alleen nog maar met 'bosrand' en 'bosplanten'.
Gewone beverboom – Magnolia x soulangeana
De bekendste selectie heeft purperroze, gestreepte bloemen op een witte ondergrond. Een van de oudste exemplaren van Nederland met een zeer brede kroon staat in het Wageningse Bassecourt en is ongeveer 150 jaar oud.
Magnolia-bloemen zijn eetbaar en dus niet giftig voor mensen of dieren. Ook voor je hond of kat is magnolia niet giftig.
Magnolia is niet giftig, zowel mijn paarden als dwerg geiten schapen zijn dol op de verse groene bladeren en eten het al jaren.
Welke grond voor magnolia? Het is bij de magnolia belangrijk om elk jaar de grond te verzuren. Het is een zuurminnende boom en die houdt van een zuurdere bodem. Doe dit door in het voorjaar turf of DCM Vivimus® Heide, Rhodo & alle Zuurminnende Planten door de grond te mengen.
Geen of weinig bloemen: Jonge magnolia's hebben meerdere jaren nodig voor ze gaan bloeien, dus heb geduld! Zorg bovendien voor de juiste grond: die moet zuur tot neutraal zijn. Ook flink snoeien in de zomer kan ervoor zorgen dat hij daarna niet gaat bloeien.
Voeding voor Magnolia
Een Magnolia boom kun je het beste in het voorjaar, voor de bloei, een beetje bij mesten. Gebruik hiervoor organische mest. Strooi de mest op de kluit. Je kunt eventueel in de zomer de Magnolia nog een keertje extra licht bemesten.