Een portie haring, maatjes komt overeen met 125 gram.
Maar het blijft natuurlijk wel vet: Per 100 gram levert een maatjesharing ongeveer 222 kcal/932 kJ. Daarnaast is haring ook rijk aan hoogwaardige eiwitten en bevat het een hele reeks vitamines: A1, B1, B2, B6, B12, C, D en E.
Maatjes zijn lekker én gezond! Ze bevatten tal van voedingsstoffen, hoogwaardige eiwitten en zijn een bron van Omega 3. Deze vetzuren staan bekend om hun heilzame effect op het cholesterolgehalte, en bovendien verlagen ze het risico op hart- en vaatproblemen.
Na september mag de term Hollandse Nieuwe niet meer gebruikt worden en heet dezelfde haring dus 'maatjesharing'. Deze naam komt van de vroegere benaming 'maagdelijke haring' omdat deze haring nog geen hom of kuit bevat. De woorden 'maagdelijke en haring' zijn verbasterd tot het woord 'maatjesharing'.
In 1 stuk (75 gram) zoute haring zit: 129 kcal energie.
Als je een normale gezouten haring eet, zit je al op 1 gram. Zoute haringen zijn dus prima vanwege hun vet, maar minder goed vanwege het zoutgehalte. Eén zoute haring eten, kan geen kwaad. Maar met twee achter elkaar eet je echt te veel zout.
Maar vette vis (zalm, makreel en haring) is minstens zo goed voor de lijn. Hierin zitten góede vetten die noodzakelijk zijn voor onder andere gezonde bloedvaten, en die helpen je cholesterol laag te houden. Bovendien zit er in vette vis vitamine D en een tekort hieraan belemmert gewichtsverlies.
Zo eet je Hollandse Nieuwe
Dat pak je zo aan: pak met de hand de staart vast, tussen je duim en wijsvinger. Als je wilt, haal je 'm door de uitjes. Als je de haring vast hebt, laat je 'm in de lucht bungelen en doe je je hoofd een beetje naar achteren. Breng de vis naar je mond en hap er een stukje af.
De calorische waarde van haring is ongeveer 222 kcal / 932 kJ per 100 gram, een enkele schoongemaakte haring weegt gewoonlijk 60-70 gram.
Haring valt in de categorie 'gezonde vette vis, net zoals zalm en makreel. Goed vet, namelijk omega-3 meervoudig onverzadigde vetzuren. Die vetten helpen beschermen tegen hart- en vaatziekten. En het omega-3 vetzuur 'DHA' ondersteunt het functioneren van de hersenen.
Haring valt in de categorie 'vette vis. ' Een vis wordt 'vet' genoemd als deze meer dan vijf procent vet bevat. Haring is vooral rijk aan omega 3-vetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). Deze twee visvetzuren verlagen het risico op hart- en vaatziekten.
Vanaf de officiële start van het haringseizoen in juni tot en met september mag de haring verkocht worden als 'Hollandse Nieuwe', zolang het gaat om vis die in hetzelfde jaar gevangen is. Na september is alleen de naam 'maatjesharing' nog toegestaan. Wat drinken we bij zo'n visje? Jenever!
Eet je Hollandse Nieuwe rauw? Veel mensen denken dat je haring rauw uit de zee eet, maar dat is niet het geval. Haring wordt namelijk direct na vangst gekaakt: de ingewanden van de haring worden verwijderd, op de alvleesklier na. Enzymen die in de alvleesklier zitten laten de haring vervolgens rijpen.
Wat zijn maatjes eigenlijk? Maatjes zijn 'maagdelijke' haringen die een hoog vetgehalte hebben en vaak als rauwe, gepekelde lekkernij geserveerd worden. De jonge haringvissen zijn in de wintermaanden meestal nog vrij mager.
Haring bevat per 100 gram ongeveer 200 calorieën. Dat is redelijk wat, zeker als je er een stevige filet van eet. De reden is dat haring één van de vettere vissoorten is die je in Nederland kunt krijgen. Dat klinkt misschien ongezond, maar het tegendeel is het geval!
Elke jaargang is het voor de haringliefhebber weer de grote vraag wanneer de Hollandse Nieuwe Haring weer in het land is. Op 15 juni 2022 is het zover. De officiële aftrap van het nieuwe haringseizoen gebeurt sinds jaar en dag met de 'Veiling van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe' in de visafslag van Scheveningen.
Hoe herken ik een goed maatje? “Een vers maatje moet glanzen en dus vet lijken”, verduidelijkt Vera. “Het moet ook een rode kleur hebben aan de buik waar de graat heeft gezeten.
De haring wordt ongezouten en vacuüm verpakt. Gewicht per stuk: Er gaan 8-10 stuks Haringfilet in een kilo.
De Nieuwe Haring is namelijk aan de binnenkant lichter dan de oude haring, heeft een frisse roze kleur, en de buitenkant is zilver. Ook glanzen deze haringen. De oude haringen zijn donkerder omdat ze al een heel jaar in de vrieskist liggen.
Een vis die slechts licht gezouten is, is daarom de beste keuze. Zure haring en rolmops zijn op zich ook gezond, maar zure haring bevat wel wat meer verzadigde vetten en calorieën dan zoute haring. Ook rolmopsen bevatten meer calorieën dan reguliere haring.
Vette vis. De vetzuren in vette vis (omega-3-vetzuren) zoals zalm, haring of sardines beschermen niet alleen tegen hart- en vaatziekten maar zorgen ook voor een gezonde huid.
Vis bevat visvetzuren die heel gezond zijn voor je cholesterol én voor je hart. Je krijgt genoeg visvetzuren binnen als je elke week een keer vette vis eet zoals zalm, makreel, sardines of haring.
Toch is de voedingswaarde van kibbeling niet enorm slecht. 100 gram kibbeling bevat zo'n 220 calorieën en maar liefst 24,5 gram eiwit en 13,8 gram vet. Daarnaast bevat deze gefrituurde snack ongeveer 13 gram koolhydraten en 1 gram vezel. Door deze hoge hoeveelheid eiwitten is kibbeling een best gezond tussendoortje.
Magere vissen zijn onder andere tong, snoekbaars, baars, forel, tilapia, kabeljauw, koolvis en schelvis. Ook al bevatten ze minder omega 3 vetzuren, dan nog is magere vis een gezonde en lekkere afwisseling in je eetpatroon.
Magere vis is meestal witte vis, zoals kabeljauw, schelvis, rog, victoriabaars, schol, heilbot, heek en tilapia. Deze zitten vol proteïne en bevatten weinig vet en calorieën.