Gesneden en belegd brood, zoals sandwiches, kun je vers en fris houden door wat blaadjes sla tussen het beleg en het brood te leggen. Dat kan een blaadje kropsla zijn of wat fijngesneden reepjes ijsbergsla. Ook zeer dun gesneden schijfjes tomaat, komkommer of appel houden het brood mals en fris.
Hoewel brood het best niet in de koelkast bewaard kan worden, kun je belegde broodjes beter wel koel bewaren. Zeker als je het belegd hebt met kip of vleeswaren. Dit in verband met kans op bederf van het beleg bij te hoge temperaturen.
Stokbrood of harde broodjes verliezen snel hun lekkere krokantheid. Een tip is om ze opnieuw op te warmen in de oven! Maak het brood een beetje nat, schuif het 5 minuten in een voorverwarmde (200 °C) oven en het brood heeft weer een lekkere krokante korst.
TIPS VOOR EEN LANGERE BEWARING VAN BROOD
Aanzuren wordt vaak gebruikt in de bereiding van brood om het langer te bewaren. 1% azijn op het meelgewicht toevoegen is een natuurlijke manier om je deeg, en dus je brood, aan te zuren. Kies azijn die bijna smaakloos is voor uw recepten, zoals bijvoorbeeld appelazijn.
Zachte broodjes kunnen bewaard worden op kamertemperatuur in een afgesloten plastic broodzak. Hierin blijven ze minimaal 3 a 4 dagen mals en vers. Daarna zal er iets van de malsheid verloren gaan. Voor het langer bewaren van zachte broodjes kunnen ze ook ingevroren worden.
Laat de broodjes volledig afkoelen op een koelrek . Haal de broodjes altijd direct na het bakken uit de pan om te voorkomen dat er vocht opbouwt, wat tot zompigheid kan leiden. Doe ze na het afkoelen in een luchtdichte container of ziplockzak.
Belegde broodjes vers en fris houden
Gesneden en belegd brood, zoals sandwiches, kun je vers en fris houden door wat blaadjes sla tussen het beleg en het brood te leggen. Dat kan een blaadje kropsla zijn of wat fijngesneden reepjes ijsbergsla.
Welke broodzak kun je het beste gebruiken? Je kunt brood in verschillende zakken bewaren: Plastic zak: hierin blijft het brood vochtig en de korst zacht. In een plastic zak kan brood goed worden ingevroren.
Gebruik een broodtrommel of aluminiumfolie om brood 's nachts te bewaren
Beide opties zorgen ervoor dat het brood niet oud wordt . Wikkel zelfgemaakt of vers, in de winkel gekocht brood in aluminiumfolie en laat het een nacht op het aanrecht liggen. Je kunt het ook in een broodtrommel doen voor de nacht.
Het gebruik van broodverbetermiddelen biedt veel gemak voor de bakker. Een broodverbetermiddel verbetert de textuur (malsheid), kleur, smaak en samenstelling van het brood. Ook draagt een broodverbetermiddel bij aan het verbeteren van de houdbaarheid en structuur van het brood, of kan het zelfs de baktijd verkorten.
Perkamentpapier voldoet aan alle eisen: het is licht poreus en absorbeert vocht dat andere materialen niet absorberen. Zorg ervoor dat u de dubbele wikkeltechniek toepast: wikkel uw sandwich in één laag, snijd de sandwich doormidden door het perkamentpapier en wikkel hem dan nog een keer in voor extra veiligheid .
Heeft u afbakbroodjes gekocht? U kunt ze 2 – 3 dagen bewaren, mits goed afgesloten en op een droge en donkere plek. In de zomer adviseren wij om de broodjes in de koeling te bewaren.
Stop het in een plastic zak of in een luchtdichte brooddoos, dan blijft het langer mals. Of verkies je een krokante korst? Dan bewaar je je brood best in een papieren zak.
Om je sandwich te bewaren zonder dat hij klef wordt, wikkel je hem in bakpapier of gewaxt papier . Je kunt de sandwich ook strak in plasticfolie wikkelen om losse ingrediënten bij elkaar te houden. Als je een warme sandwich inpakt, gebruik dan aluminiumfolie in plaats van bakpapier om hem warm te houden of om hem later in de oven op te warmen.
Bewaar je brood daarom altijd op kamertemperatuur. Zo blijft het 2 tot 4 dagen goed. Vermijd plastic zakjes en kies in plaats daarvan voor speciale broodzakken of gebruik een brood bewaardoos van LocknLock. Dankzij de 100% lucht- en waterdicht afsluiting blijft je brood langer vers, zelfs na het openen!
Idealiter zou je je sandwiches zo dicht mogelijk bij de dag van je feest moeten maken voor de beste smaak en versheid. Ik raad aan om je sandwiches niet meer dan 48 uur van tevoren te maken voor de beste smaak als het feest begint.
Als je ze in de bakvorm wilt bewaren, wikkel ze dan, inclusief de vorm, volledig in huishoudfolie. Wees niet zuinig met de huishoudfolie.
Bewaar brood niet in een afgesloten verpakking: Hoewel het bewaren van brood in een luchtdichte verpakking de versheid ervan kan helpen behouden, kan het er ook voor zorgen dat de korst zijn knapperigheid verliest. Laat het brood in plaats daarvan onbedekt of wikkel het losjes in een schone theedoek of papieren zak .
Het houdt uw dagelijkse brood langer vers dan in papieren of composteerbare zakken en wikkels. Door het vers te houden, krijgen we meer waar voor ons geld, blijft het langer eetbaar en halen we het maximale uit de prijs die we ervoor betaald hebben, waardoor voedselverspilling wordt verminderd. Het houdt het brood hygiënisch om te vervoeren en te eten.
Papieren broodzakken zijn ideaal voor het bewaren van brood, omdat ze het vocht absorberen en het brood langer vers houden. Daarnaast zijn ze ook handig voor het presenteren van het brood aan de klanten, omdat ze een natuurlijke uitstraling hebben die past bij de ambachtelijke sfeer van een bakkerij.
Plastic zakken kunnen ervoor zorgen dat brood sneller bederft : Brood bewaren in een plastic zak kan ervoor zorgen dat het sneller bederft vanwege het gebrek aan luchtcirculatie.
Hoewel brood het best niet in de koelkast bewaard kan worden, kun je belegde broodjes beter wel koel bewaren. Zeker als je het belegd hebt met kip of vleeswaren. Dit in verband met kans op bederf van het beleg bij te hoge temperaturen.
Broodroosters . Broodroosters hebben een dubbele functie, ze bieden een optie met lage warmte om eten warm te houden zonder het uit te drogen. Compact en handig, ze zijn perfect voor kleine bijeenkomsten. Het beste voor: Kleine porties, sandwiches, geroosterde groenten en het opwarmen van pizza of ovenschotels.