Wanneer je op zoek bent naar een goedkoop maar toch zeer goede behangstomer dan kunnen wij de Vonroc aanraden. Deze stomer kan op een volle tank 75 minuten werken en heeft een lange slang en sterk vermogen zodat je erg gemakkelijk en snel behang kunt verwijderen.
Het behang afstomen
Sluit het stoomapparaat via een kabelhaspel aan op een stopcontact waar nog spanning op staat. Vul het stoomapparaat met water en wacht tot dit op temperatuur is. Houd de afstomer 30 seconden tegen het behang aan en steek dit op die plek direct los. Tip!
In de inleiding zeiden we dat een goede behangafstomer ongeveer 50 euro mag kosten.
Behang is heel eenvoudig te verwijderen met behulp van een behangstomer of warm water, spons en een plamuurmes. Zowel de stomer als de spons met water maken het behang vochtig waardoor het losweekt van de muur. Vaak kun je het behang dan al van de muur trekken.
Vul het apparaat met water en laat het op temperatuur komen. Zodra het water op temperatuur is, zal het spuitstuk (de afstomer) gaan sissen en stoom uitblazen. Houd de afstomer ongeveer een halve minuut tegen het behang aan dat u wilt verwijderen en steek daarna direct af met een afsteek- of plamuurmes.
De behangafstomer moet worden aangesloten op stroom en gevuld worden met water. Als het water warm is geworden, plaats je de afstomer tegen het stuk behang dat je los wilt weken. Deze houd je hier ongeveer een halve minuut tegen aan. Je kunt hierna het behang van de muur halen met behulp van een plamuurmes.
Ga je glasvezelbehang, vliesbehang of vinyl behang verwijderen? Vliesbehang verwijderen is niet moeilijk. Je trekt simpelweg de stroken droog van de wand. Je hoeft niets af te stomen, voor te weken of af te krabben en je kunt direct weer opnieuw behangen.
Meng, afhankelijk van de te verwijderen behangsoort, de voorgeschreven hoeveelheid HG behangverwijderaar in 10 liter water. Breng deze verdunning aan met een drukspuit, plantenspuit, blokkwast of spons. Bevochtig het behang in ruime mate en laat dit 5 tot 15 minuten inwerken.
Vaak wordt er gerekend met een een m² prijs van behang eraf halen. Je betaalt vaak voor een oppervlakte van 50 m² tussen de 300 en 600 euro en voor een oppervlakte van 100 m² tussen de 500 en 700 euro.
Om snel en makkelijk behang van de muren te halen kun je een prikroller (ook wel behangperforator) gebruiken. Het idee klinkt simpel: Met de prikroller -die je bij de bouwzaak kunt huren- rol je over het behang. Je maakt zo miniscule gaatjes in het papier. Daarna maak je het behang vochtig met water.
Je kan heet water met een paar druppels afwasmiddel en één á twee eetlepels zuiveringszout prima gebruiken als oplossing om behanglijm te verwijderen. Wat je ook zou kunnen gebruiken is natriumfosfaat, een industrieel schoonmaakmiddel. Dit is niet zo goed voor het milieu, dus probeer eerst het water met afwasmiddel.
Dikkere bulten, grote barsten en diepere putten krijg je er evenwel niet mee weg. Anderzijds kan je sommige soorten vliesbehang gewoon op je Tasso-muur kleven zonder dat je eerst moet plamuren. Ook dat is een belangrijk voordeel.
Glasvezelbehang is net iets dikker en stootvaster dan vliesbehang; Bestaande woningen worden meestal behangen met glasvezelbehang en nieuwbouwwoningen met vliesbehang; Vliesbehang biedt een alternatief voor stucen.
Vliespapier verwijderen kan heel eenvoudig door het baan voor baan van de muur te trekken. Je hoeft geen speciale technieken of een stoomapparaat te gebruiken. Door met een plamuurmes voorzichtig achter een hoekje te steken kun je een beginnetje maken en vervolgens zo de hele baan in een keer van de muur trekken.
De behangafstomer is ideaal voor de verwijdering van behang en lijmresten en maakt gebruik van de kracht van stoom. De stoomreiniger kan gebruikt worden om behangpapier en decoratie te verwijderen.
Stekker in het stopcontact steken en ongeveer 8 à 15 minuten wachten. De behangafstomer niet onbeheerd achterlaten tijdens het opwarmen. Zodra de stoom tot aan het palet komt is het apparaat klaar.
Werk op de wand omlaag en houd de stoomplaat maximaal 30 seconden lang op het behang. Gebruik voor hoge muren of het plafond een standaard- of platformladder, maar zorg ervoor dat het apparaat vlak en stabiel blijft.
Heeft u een egale ondergrond (nauwelijks oneffenheden of putjes) en wilt u als eindresultaat een gladde uitstraling? Dan kiest u tussen glasvliesbehang of renovlies behang. Renovlies is sterker en dekt beter dan glasvlies behang. Glasvliesbehang is wel goedkoper.
Stucwerk is een ideale ondergrond voor het aanbrengen van glasvezelbehang, mits het mooi egaal is. Kleine krassen en scheuren zijn daarbij geen probleem en kleine oneffenheden kunnen eventueel glad geschuurd worden.
Een voordeel van vinyl behang is dat de meeste soorten afwasbaar zijn. Bovendien is vinylbehang sterk en scheurvrij. Nadelig is dan weer het feit dat vinyl behang doorgaans duurder is dan papier- of vliesbehang. Dat heeft uiteraard met de kwaliteit en levensduur te maken.
Het makkelijkste behang om (zelf) te verwerken is vliesbehang. Vliesbehang is superstevig, stootvast, rekt niet, is makkelijk afwasbaar, moeilijk ontvlambaar én… ideaal voor beginners. Je hebt niet eens een behangtafel nodig!
Je hoeft met vliesbehang namelijk alleen de wand maar in te smeren met lijm. Je kunt dit behang dus vanaf de rol aanbrengen. Met vliesbehang heb je behang dat tegen een behoorlijk stootje kan. Onthouden dus, vliesbehang en duplexbehang, voor als je een oneffen muur moet behangen.
Vliesbehang: dit behang heeft als bijnaam snelbehang: dat komt omdat je het behang niet eerst hoeft in te lijmen. Vliesbehang is sterker dan traditioneel behang. Dat heeft als groot voordeel dat het minder snel scheurt. De lijm breng je aan op de muren.
Het inweken is een belangrijke voorwaarde om naden in het behang te voorkomen. Dit doe je door eerst de bovenste helft van de binnenkant van de behangbaan goed in te smeren met de lijm. Deze bovenste heft vouw je naar binnen toe (zonder aan te drukken, anders ontstaat er een vouw) tot aan de niet ingesmeerde helft.
Eigenlijk is het heel simpel. Behanglijm lost namelijk op met water! Dit betekent dus dat je het met alleen water er al af kan krijgen. Vul een emmer met water en veeg met de spons over de muur heen.