Laat de ander praten en luister zonder oordeel
Iemand die niet lekker in zijn vel zit, voelt daar vaak schaamte of boosheid over. Probeer dus vooral niet te oordelen, en erken het gevoel. Zo nodig je iemand uit om te blijven praten. Je kunt bijvoorbeeld simpelweg zeggen: “Wat vervelend dat je je rot voelt.”
Maak regelmatig oogcontact in een gesprek, let op je intonatie en gezichtsuitdrukkingen, maak een warm en aanmoedigend gebaar. Iemand die gesloten is maar zich wel graag open wilt stellen, is vaak hypergevoelig voor dit soort signalen.
Hij zit met zichzelf in de knoop en dit heeft niks met jou te maken. Hou dit altijd in je achterhoofd als hij bijvoorbeeld niet leuk op je reageert. Het is echt geen leuke situatie, maar probeer er niet tegen te vechten. Probeer je lief te steunen en onthou dat jullie hier uit kunnen komen en dat het beter wordt.
Complimenteer hem voor de dingen die hij kan en doet
Het klinkt misschien raar, maar ik realiseerde me dat ik geen idee heb hoe dat zou moeten, en ik vind het echt knap dat je dat kan. ' Er is altijd iets te vinden waarvoor je hem bewondert, of dat nou thuis is, in jullie relatie, of in zijn werk.
Gesloten of zwijgzame mensen laten niet blijken wat ze werkelijk denken. Ze hebben een koele blik, zijn onbewogen en terughoudend. Ze sluiten andere mensen buiten. Ze kunnen lastig zijn doordat ze bedoeld of onbedoeld essentiële informatie achterhouden, of nalaten te waarschuwen voor een opdoemend probleem.
Ga samen vrijwilligerswerk doen. Mensen met een laag zelfbeeld voelen zich vaak beter als ze iets voor anderen kunnen doen. Je kunt de eigenwaarde van je vriend(in) opkrikken door hem/haar op subtiele wijze aan te moedigen samen met jou vrijwilligerswerk te gaan doen. Of laat hem/haar jou helpen.
Afgezien van de eerste tijd van verliefdheid, gaat het daarna nooit meer helemaal vanzelf. Je moet er aan werken, er tijd en aandacht aan geven. Alles wat aandacht krijgt wordt groter en daarmee zullen je gevoelens ook weer terugkomen.
Een kus op de wang toont dat hij affectie voor je voelt, hij is graag bij jou. Deze zoen is niet romantisch maar drukt gevoelens van vriendschap uit.
Je merkt dat hij je regelmatig een lief berichtje stuurt, hij vraagt hoe je dag was en hoe het met je gaat. Als hij iets tegenkomt wat hem doet denken aan jou, dan laat hij dat weten. Kortom, speel jij een grote rol in zijn leven, dan investeert hij in jullie relatie.
Tegen een depressiepatiënt kun je dus beter niet alles zeggen wat er misschien in je opkomt. 'Het belangrijkste is dat je er voor iemand bent als hij daar behoefte aan heeft', zegt Cuijpers. 'Je mag natuurlijk altijd informeren hoe het met iemand gaat. En luister dan vooral naar wat hij zegt en oordeel niet.
Vorm van zelfgerichtheid, 'narcisme', waarbij iemand op een verhaal van iemand anders alleen maar reageert met het delen van zijn eigen ervaringen.
Als je partner blijft weigeren om over belangrijke problemen te praten, dan kan je overwegen om je relatie te verbreken of professionele hulp te zoeken. De relatie zal altijd hard werken blijven als jullie te veel verschillen in hoe jullie denken over het uiten van gevoelens en zorg dragen voor elkaar.
Mensen die introvert zijn praten vaak alleen als ze ook echt denken dat ze wat te zeggen hebben. De 'small talk' wordt dan vaak achterwege gelaten. Maar spreek een introvert persoon eens in een rustige situatie aan en praat over een onderwerp dat hem of haar interesseert, dan zal je snel op dit vooroordeel terugkomen.
Iemand die onzeker is twijfelt heel erg, heeft een negatief zelfbeeld en heeft weinig zelfvertrouwen. Onzeker zijn kan over van alles en is daarom een breed begrip. Onzekerheid heeft veel invloed op je leven, dusdanig dat je er overspannen van kunt raken en het je dagelijks veel energie kost.
Gevolgen negatief zelfbeeld
Je beschouwt jezelf als onbelangrijk en onbekwaam. Als dit een langere periode aanhoudt, kunnen er verschillende psychische klachten ontstaan. Zoals faalangst of sociale angst. Als je vooral kritiek hebt op hoe je eruit ziet, dan kun je ook een eetprobleem ontwikkelen.
Een man die emotioneel onbereikbaar is, zegt snel dingen als “Doe eens rustig”, “Stel je niet zo aan” of “Doe niet zo dramatisch”. Hij kan gewoon niet met jouw emoties en gevoelens omgaan. Het kan ook zijn dat je hem hiermee overweldigt en hij simpelweg afstand neemt of dichtklapt.
Antwoordt hij vaak pas veel later op jouw appjes en krijg je regelmatig te horen dat hij de komende weken helemaal volgepland is? Dan moeten de *alarmbellen* af gaan. Iemand die oprecht bij jou wil zijn, wil ook tijd met jou besteden en zal er alles aan doen om die tijd voor jou vrij te maken.