Van harte betekent letterlijk 'uit mijn hart' of 'welgemeend'. Als je van harte gecondoleerd zegt, zeg je dus eigenlijk 'ik condoleer je vanuit mijn hart'. Iemand condoleren vanuit je hart is natuurlijk heel troostrijk.
Alternatieven voor 'gecondoleerd'
Andere manieren om 'gecondoleerd' te zeggen zijn “sterkte”, “veel sterkte”, “mijn medeleven”, “innige deelneming” of “oprechte deelneming”.
De meeste gebruikte manieren om te condoleren zijn:
Gecondoleerd met dit grote verlies en heel veel sterkte gewenst. Gecondoleerd met het verlies van (naam) Gecondoleerd met het verlies van vader/moeder/broer/zus.
De manieren om iemand te condoleren zijn:
Gecondoleerd met het verlies van (naam) Gecondoleerd met dit verlies en enorm veel sterkte gewenst. Gecondoleerd met het verlies van je vader/moeder/broer/zus/opa/oma. Troostende woorden zijn moeilijk te vinden voor dit onmetelijke verlies.
Gecondoleerd. Ik wens je veel kracht bij het verwerken van dit verdriet. Ik wens jullie alle sterkte in deze moeilijke tijd. Ik wens u/je veel kracht toe bij het verwerken van dit verlies.
Tegenwoordig is het ook steeds gebruikelijker om iemand te condoleren via whatsapp. Het is wel belangrijk dat u goed nadenkt hoe u uw woorden formuleert. Een kort berichtje kan al voldoende zijn. Bijvoorbeeld: gecondoleerd met je verlies, veel sterkte.
Wie te condoleren? Beste Wie te condoleren, Broers en zussen condoleren elkaar niet met het verlies van een broer of zus. Wel wordt de weduwe/ weduwnaar (als die er is) of de kinderen van de overledene door de broers/ zussen gecondoleerd.
Bij de traditionele condoleance staan de familieleden op een rij en worden zij door iedereen gecondoleerd. Iedereen die naar de condoleance komt, staat achter elkaar in een rij. Totdat zij aan de beurt zijn. De familie kan er ook voor gekozen hebben om de condoleance minder formeel te houden.
1- Veel praten over het verlies is de beste manier om het te verwerken. Praten over het verlies is een van de vele manieren om om te gaan met het verlies. Je beperken tot praten is echter niet de meest effectieve manier van verliesverwerking.
Je oprechte deelneming betuigen aan iemand betekent letterlijk dat je iemand laat weten dat je meedoet en meevoelt met het verdriet.
Anno 2020 is het heel normaal om je steun ook online te betuigen. Op rouwplatformen zoals www.ingedachten.be kan je families laten weten dat je met hen meeleeft. Je kan er een persoonlijke digitale rouwkaart versturen, het publieke rouwregister tekenen, een virtueel kaarsje branden en zelfs afscheidsbloemen bestellen.
Close of niet: condoleren is een ongeschreven regel
Hoe lastig het ook is: probeer de condoleance wel persoonlijk te doen, dus niet via een mailtje of middels een appje. Een persoonlijke spijtbetuiging staat net even wat vriendelijker en daarmee laat je ook zien dat je je daadwerkelijk om iemand bekommert.
"Mijn diepste sympathie, ik ben er voor je als je wilt praten." "Mijn medeleven aan u en uw familie." "Ik ben er voor jou als je ooit iemand nodig hebt om gewoon te luisteren." "Het spijt me voor je verlies."
Als je thuis een rouwkaart of -brief hebt ontvangen waarin de datum en plaats van de uitvaart worden genoemd ben je uitgenodigd voor de uitvaart. Als er een rouwadvertentie in de krant staat met daarin plaats en tijd van de uitvaart, zijn mensen die het lezen in principe ook welkom.
In principe is er geen vaste regel over de termijn wanneer u iemand kunt condoleren. Het gaat er bij condoleren om dat u uw medeleven betoont. Dit kan schriftelijk door middel van een condoleancebrief of -kaart, in de vorm van een telefoontje of tijdens de plechtigheid van de overledene.
Wanneer een condoleance kaart te sturen, daar zijn niet echt regels voor. Het is gebruikelijk om de kaart in principe zo snel mogelijk na het bekend worden van het overlijden te sturen. Maar kun je nog niet de juiste woorden vinden, dan mag het (uiteraard) ook best een dag later.
Hoe schrijf ik de nabestaanden op de rouwkaart. Dit lijkt een heel simpel onderwerp. Maar je zult nog verstelt staan van wat er mis kan gaan. Op twee plekken op de rouwkaart wordt de relatie tot en/of de nabestaanden genoemd, namelijk in de openingstekst en/of in de namenlijst met de nabestaanden.
Mensen reageren al snel met "gecondoleerd" of "sterkte" gevolgd met een emoticon van een hartje of een roos. Hier is helemaal niks mis mee, maar als je de nabestaande persoonlijk kent en goed contact onderhoudt met diegene is het wel gepaster om diegene ook persoonlijk te condoleren.
Korte condoleance tekst na overlijden
Zet bijvoorbeeld een van de volgende korte zinnen op je kaartje. Ik wens je veel sterkte met dit grote verlies. Woorden schieten tekort om jullie te troosten in dit grote verlies. Wij wensen jullie heel veel sterkte en kracht toe voor de komende tijd.
Zeg gewoon dat je woordenloos bent, maar wel meeleeft en aan degene denkt. Laat degene maar zeggen waar behoefte aan is: praten of juist niet, rust of samen stil zijn, helpen met praktische zaken of iets anders. Breng gewoon eens een bloemetje of iets lekkers of een maaltijd of stuur af en toe een kaartje.