Vloerverwarming is één van de meeste populaire manieren om badkamers te verwarmen en daar zijn goede redenen voor. Er zijn twee soorten vloerverwarming, namelijk vloerverwarming met buizen en elektrische vloerverwarming. Beide systemen kunnen perfect gebruikt worden in een badkamer.
Radiatoren zijn eigenlijk de meest gekozen manier om de badkamer te verwarmen. Doordat er warm water door de verwarmingsplaten loopt wordt de ruimte geleidelijk verwarmd. Het is makkelijk en een radiator kan in vrij korte tijd snel en efficiënt worden verwarmd.
Als je betrouwbare en gemakkelijk instelbare elektrische verwarming voor in de badkamer zoekt én voordelig in aanschaf, kies dan voor convector verwarming. Deze vorm van elektrische verwarming werkt anders dan infrarood verwarming. Convector verwarming is een indirecte vorm van verwarming.
Energiezuinige bijverwarming
Infraroodverwarming is wat dat betreft een goede keuze: er is slechts half zoveel energie nodig om een kamer te verwarmen dan met gas. Ook keramische verwarming is uiterst energiezuinig doordat er minder energie vereist is om warmte op te wekken.
Infraroodstraling in de badkamer: een badkamer heeft nood aan genoeg warmte. Infrarood als verwarming in de badkamer bespaart heel wat energie en is dus ideaal om goedkoop te verwarmen. De panelen kunnen ook ingewerkt worden in de spiegel. Daarnaast kan infrarood ook in de douche of sauna gebruikt worden.
De zuinigste manier van verwarmen is infrarood verwarming. Doordat infrarood verwarming personen en objecten direct verwarmd gaat er geen onnodige warmte verloren aan de ruimte. Daarbij houden objecten warmte langer vast dan lucht wat dit type verwarming heel efficiënt maakt.
De meest goedkope en flexibele vorm voor het elektrisch verwarmen van diverse soorten ruimtes, is met elektrische luchtblazers. Dit zijn meestal kleine elektrische verwarmingen die gemakkelijk verplaatsbaar zijn. Van dit type zijn vaak kleine tafelmodellen te koop. Een luchtblazer is een elektrische ventilatorkachel.
Het verbruik van een 300W paneel per uur is 300 watt x 1 uur = 0,3 kW. Voor dit 300 watt infrarood paneel betaalt u dus ongeveer 6,6 eurocent voor elk uur dat het paneel aan staat. Hierbij zijn wij uitgegaan van een gemiddelde kilowatt uur (kWu) prijs van 22 eurocent.
Stroom is goedkoper dan gas, maar naar verhouding gebruik je meer stroom dan gas bij het verwarmen, waardoor het onderaan de streep niet zo heel veel verschil maakt. Wat wel verschil maakt is natuurlijk het energielabel dat van toepassing is, die duidt immers aan hoe zuinig een systeem is.
Je betaalt in 2022 ongeveer 0,80 euro per kubieke meter gas en 0,15 euro per kWh stroom (inclusief energiebelastingen en btw). Voor gas is dat vrijwel hetzelfde als vorig jaar. Voor stroom is het zo'n 7 cent minder, omdat er in 2022 een lagere energiebelasting voor stroom is.
In het algemeen geldt. Je stoot met IR-panelen als bijverwarming minder CO2 uit dan met gas, als je voor iedere kubieke meter gas die je bespaart maximaal 5 kWh extra aan stroom verbruikt .
De beste manier om een badkamer te verwarmen zonder gebruik te maken van de cv is met een infraroodpaneel. Een infraroodpaneel verwarmt een badkamer snel, is goedkoop in aanschaf én heeft een laag energieverbruik. Dit maakt een infraroodpaneel ideaal voor sporadisch en kortstondig verwarmen.
Welke elektrische kachel is het zuinigst in gebruik? Infraroodverwarming is de zuinigste elektrische kachel. Doordat de warmte van een infraroodpaneel direct voelbaar is op de huid, is er minder wattage nodig om te verwarmen. Minder wattage is minder verbruik, dus is dit type elektrische kachel het zuinigst.
Voor een gemiddelde badkamer bij nieuwbouw en renovatie wordt gekozen voor badkamerradiatoren met een vermogen tussen de 1700 en 2400 Watt. Het vermogen zal ook een grote impact hebben op het formaat van je badkamerradiatoren.
Voor een badkamer rekent men gemiddeld 65 – 100 Watt per vierkante meter (afhankelijk van het type paneel). Indien je een badkamer hebt van 6 vierkante meter dan heb je een paneel nodig van 400 tot 600 Watt om de badkamer comfortabel te kunnen verwarmen.
Infrarood verwarmen kan effectiever dan elektrische convectie verwarming, mits dit goed wordt toegepast. Het voordeel is namelijk dat u vooral verwarmd waar u het nodig heeft. Dit scheelt in het energieverbruik.
Infrarood verwarming werkt middels elektriciteit, waarbij de energie voor maar liefst 93% wordt omgezet in infrarood warmte. Dit is een zeer hoog rendement, daardoor verbruik je minder energie en bespaar je direct op de kosten.
Infrarood verwarmingspanelen worden aan de muur of aan het plafond gemonteerd. Infrarood panelen dienen vrij te hangen, zonder obstakels vlak voor het paneel zoals bijvoorbeeld meubilair. De beste plek voor infrarood panelen is aan het plafond.
Een infrarood paneel straalt ongeveer 3 meter ver. Dat is de gemeten afstand tussen het infrarood paneel en het te verwarmen object. Hiermee bedoelen we meubels, wanden maar ook mensen. Infrarood panelen hebben ongeveer 5 tot 15 minuten nodig om op te warmen.
Kan ik me verbranden als ik infraroodverwarming aanraak? Heat4All infraroodpanelen zijn gecertificeerd en goedgekeurd door het Duitse TÜV. Er is geen risico op directe verbranding als het paneel aangeraakt wordt. De maximale oppervlaktetemperatuur is beveiligd en begrensd op 105 °C.
Convector verwarmingen zijn iets minder energiezuinig dan infrarood verwarmingen, maar verbruiken minder energie dan traditionele verwarmingen. Door de ingebouwde thermostaat kun je per ruimte de gewenste temperatuur instellen. Zo verwarm je niet onnodig ruimtes welke je niet gebruikt.
Een budgetvriendelijke en praktische keuze is je oude gas- of mazoutketel vervangen door een condensatieketel. Je kan zo'n condenserende ketel ook combineren met een warmtepomp. Met zo'n hybride warmtepomp koppel je het hoge rendement van een condenserende ketel aan de groene, duurzame energie van een warmtepomp.
De toekomst is elektrisch
We gaan ook steeds meer hernieuwbare elektriciteit produceren met wind- en zonne-energie én onze woningen steeds beter isoleren. De warmtepomp past perfect in dit plaatje: het is dé duurzame verwarming van de toekomst.
Elektrisch verwarmen is duurzaam en minder schadelijk voor het milieu. Zeker als je je eigen groene stroom opwekt of aangesloten bent bij een groene elektriciteitsleverancier zoals Coolblue Energie. De toekomst ligt dus bij elektrisch verwarmen.