Spinazie is het hele jaar door te koop, maar het seizoen in Nederland is van maart tot november.
Spinazie: mei, juni, juli, augustus, september. Spruiten: december, januari, februari. Tomaten: mei, juni, juli, augustus, september. Tuinbonen: mei, juni, juli, augustus.
In de zomer denk ik vooral aan frisse salades en lichte gerechten. Sla, tomaat, radijs en spinazie zijn daar ideaal voor. Maar denk in de zomer ook eens aan gerechten met andijvie, bloemkool of prei.
Wat is seizoensgroente en -fruit? Alle groente- en fruitsoorten hebben een periode in het jaar waarin ze klaar zijn om te oogsten. In Nederland zijn dat bijvoorbeeld asperges in het voorjaar en aardbeien in de zomer. In de periode dat ze worden geoogst en verkocht, zijn het seizoensproducten.
Spinazie groeit bijna over de gehele wereld, met uitzondering van de tropische gebieden. Spinazie is een oude groente die voor het eerst in het Perzische Rijk geteeld werd. Terwijl spinazie al eeuwen eerder geteeld werd in China, bereikte de plant Europa in de twaalfde eeuw met de komst van de Moren in Spanje.
Waarom is spinazie goed voor je gezondheid:
Spinazie zit boordevol gezonde voedingstoffen. Vooral thiamine (vitamine B1), folaat (vitamine B11), vitamine K, bètacaroteen en het mineraal kalium zijn volop aanwezig.
Spinazie kan in volle grond worden gezaaid vanaf maart – soms al vanaf half februari – tot en met juni, dit geldt voor de zomerspinazie. Het zaaien van spinazie kan in rijen die 30 cm uit elkaar staan. Je kunt ook weer zaaien van eind augustus tot september, maar doe dit wel op een zonnige plek.
Voor een gehele lijst van alle groenten en fruit, kun je kijken bij de seizoensgroenten die Voedingscentrum heeft gepubliceerd. Groenten van januari: aardappel, pompoen, spinazie, wortel, witlof, radijs, rode biet, prei.
In de winter vind je veel stevige groenten. Denk aan aardperen, bietjes, pompoen, winterpeen, pastinaak of knolselderij. Ook zijn de koolsoorten volop aanwezig. Boerenkool, groene kool, rode kool, witte kool en zuurkool.
Wanneer de spinazie is afgekoeld, bewaar deze dan in een luchtdichte verpakking. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een ziplock zakje of plastic bakje. Bewaar de spinazie vervolgens bij een temperatuur van minimaal -18°C graden. De ingevroren spinazie kun je nu maximaal 3 maanden in de vriezer bewaren.
In maart zetten we onder andere bloemkool, selder, pastinaak, prei, radijs, rode biet, savooikool, spinazie, veldsla, witloof en wortelen op het menu.
Je kunt spinazie ook rauw eten. Verder kun je verse spinazie prima uit de diepvries eten, dat is nét zo gezond als vers. Alleen bij spinazie à la crème zitten toevoegingen die je niet nodig hebt.
Ja, dat is veilig. Het is wel belangrijk dat je restjes spinazie na de eerste bereiding snel laat afkoelen en in de koelkast bewaart, bij 4 °C. Zo krijgen bacteriën die nitriet produceren, minder kans om te groeien.
Wie van spinazie, sla of andijvie houdt, hoeft zich niet meer in te houden: volgens het Voedingscentrum blijkt uit nieuw onderzoek dat het eten van deze nitraatrijke groenten niet gevaarlijk is. Tot nu toe raadde het Voedingscentrum aan om maximaal twee keer per week groente met veel nitraat te eten.
Zetmeelachtige en bepaalde wortelachtige groenten zouden op lange termijn bijdragen tot een zwaarder gewicht. Daaronder vallen onder andere erwten, maïs, wortelen, pompoen, pastinaak en – no surprise there – aardappelen.
Ja, en dat zijn er behoorlijk veel: aardappelen, aardpeer, bleekselderij, bloemkool, broccoli, cherrytomaat, cherrytrostomaat, courgette, ijsbergsla, komkommer, koolrabi, kropsla, miniromatomaat, prei, raapjes, radiccio, radijs (bos en los), rettich, rode biet, rode kool, romatomaat, ronde tomaat, snijboon, sperzieboon ...
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
Het is een winterharde spinazie die vrij grote, vlezige bladeren maakt. Wanneer je zaait eind augustus of in september kan de spinazie gemakkelijk overwinteren. Later, van oktober tot december, kan je de spinazie ook nog zaaien maar dan best achter glas, in de serre of koude bak.
Spinazie is een leuke groente voor ongeduldige mensen; binnen 4 tot 6 weken kun je al oogsten (al hangt dat voor een deel ook af van de temperatuur). Het blad is lekker, mals en zacht als je het stooft.
In de vollegrond kan je spinazie het beste zaaien vanaf begin maart tot eind april en vanaf eind juli tot eind augustus. Als je in deze periodes zaait, worden de blaadjes mals en sappig. Zaai je midden in de zomer dan is bij veel rassen de kans groot dat de plantjes doorschieten.