In België kunt u dag en nacht gratis het nummer 112 vormen voor brandweer of ambulance. Voor dringende politiehulp kunt u ook 101 bellen. In beide gevallen krijgt u een keuzemenu met de vraag of u een ziekenwagen of de brandweer nodig hebt ofwel de politie.
"112" is het Europese noodnummer waarnaar mensen in nood in alle 27 lidstaten van de Europese Unie 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 kunnen bellen om onmiddellijke hulp te krijgen van de brandweer, een medisch team of de politie. Je kan het nummer 112 bellen met een vaste of mobiele telefoon.
In België zijn er twee belangrijke noodnummers voor dringende hulp: 100 voor ambulance en brandweer; 101 voor politie.
101: Politie
Dit bel je voor dringende politiehulp: bij een ernstig ongeval met gewonden, bij een verdachte situatie, als je getuige of slachtoffer bent van een inbraak (voor niet-dringende politiehulp neem je contact met het plaatselijke politiekantoor).
Als je dringend de politie, de brandweer of een ambulance nodig hebt, mag je naar de noodnummers 112, 100 of 101 bellen.
Voor dringende politiehulp kunt u ook 101 bellen. In beide gevallen krijgt u een keuzemenu met de vraag of u een ziekenwagen of de brandweer nodig hebt ofwel de politie. U kunt deze nummers bereiken: met een vaste telefoon.
U kunt het alarmnummer 112 bellen in alle landen van de Europese Unie (EU) en in een aantal andere landen.
Volg deze stappen. Vorm het nummer 112 voor de brandweer, een ambulance of de politie. In België vorm je het nummer 101 voor dringende politiehulp.
Door het indrukken van het cijfer 1 wordt men doorverbonden met de centrale voor ambulance en brandweer, door het kiezen van 2 wordt men doorverbonden met de politie (101).
Doorgeven waar en welke hulp nodig is
welke hulpdienst er nodig lijkt te zijn: politie, brandweer of ambulance.
Straffen voor 112-misbruik
De politie kan bij misbruik alle gegevens van het telefoongesprek opvragen bij de alarmcentrale. Zo komt de politie er eenvoudig achter wie met 112 heeft gebeld. Volwassenen kunnen een boete of een gevangenisstraf krijgen. Kinderen die het alarmnummer 112 misbruiken worden ook gestraft.
Als u belt met 0900-8844 of 144 dan betaalt u 2 cent per minuut, plus uw gebruikelijke belkosten. U kunt ook het contactformulier invullen, dan neemt de politie zo snel mogelijk contact met u op.
Het is belangrijk om bij verdachte gedragingen en handelingen onmiddellijk de politie te verwittigen via het nummer 101 of 112. Ook al heb je als melder geen concrete aanwijzingen dat er een misdrijf aan de gang is. Als de situatie ongewoon is en je vertrouwt het niet, bel dan altijd onmiddellijk naar de politie.
De 112NL app is een aanvulling op 112 bellen. Als u niet goed kunt horen, praten of een andere taal spreekt, maakt u via de 112NL app contact met de meldkamer.
De operatoren aan de andere kant van de lijn kunnen zo meteen de juiste hulpdiensten ter plaatse sturen. Ook wanneer je slachtoffer of getuige bent van een inbraak, agressie of gevecht kun je 112 bellen, al is het nummer 101 efficiënter voor wie dringend de politie nodig heeft.
Bij spoed bel je gratis 112, maar mensen die de politie nodig hebben op 0900-8844 moeten gewoon betalen.
Terugbellen. Het kan ook zijn dat je 112 hebt gebeld, maar het probleem in de tussentijd al opgelost is. “Ook als je dan hebt opgehangen, bel dan terug naar 0900-8844. Dit is geen spoednummer, maar dan krijg je wél de politie aan de telefoon.
112 bellen met een mobiele telefoon
Wanneer je 112 belt dan verschijnen je telefoonnummer en locatie automatisch op het computerscherm van de medewerker van de meldkamer. Dit geldt ook voor een mobiel nummer en ook bij een geheim nummer.
Wat moet je melden bij het bellen van 112
Wat er is gebeurd (verkeersongeval, brand, val van trap, e.d.)Welke hulp je nodig hebt (brandweer, politie, e.d.)
112 wordt gemiddeld 4500 keer per dag gebeld.
Leeg de batterij. U kunt met een mobiel zonder beltegoed of (geldige) simkaart toch per ongeluk 112 bellen. Dit kan als de batterij niet leeg is. Op het scherm verschijnt 'noodoproep'.
Helaas is het nog niet mogelijk om naar 112 te sms'en als je in nood bent. Je kunt alleen bellen met de Meldkamer via het nummer 112.
Het algemene noodnummer is 112. Met een vaste lijn kan u ook onmiddellijk de brandweer (01), de politie (02), de ambulance (03) of de dienst voor gaslekken (04) bellen.
De Engelse term 101 (spreek uit: one-o-one) duidt een inleiding aan. De term komt oorspronkelijk van universiteiten die hem gebruiken als cursusnummer. Bijvoorbeeld Natuurkunde 101, Nederlands 101, Frans 101. Vele universiteiten gebruiken de conventie dat het eerste cijfer van de cursus verwijst naar het niveau.
Iedereen kan de 112NL app gebruiken in noodgevallen.U belt of chat dan met een hulpverlener. De app heeft een chatfunctie die het gesprek vertaalt in uw taal. De app is daarom ook handig voor bijvoorbeeld doven en slechthorenden.